Suloinen kosketus korville – arvostelussa Logitech G735 -pelikuulokkeet

Logitechin Aurora Collection -tuotesarjan pelikuulokkeet ovat pehmeä ilmestys. Mutta tarjoaako niiden ääni pelkkiä sulosointuja korville?

16.09.2022

Tylsistä mustista pelilaitteista poikkeava Aurora Collection tarjoaa pelaajille vaaleita värejä ja pehmeitä muotoja. Logitech G735 edustaa tuotesarjan kuulokepuolta. Kyseessä on varsin persoonallisen näköinen, mutta myös melkoisen kallis laite. Tilt otti selvää siitä, onko pinnan alla hintaa vastaavaa ja ennen kaikkea erinomaisesti toimivaa tekniikkaa.

Heleän kauniissa paketissa tulee mukana 1,8-metrinen latauskaapeli (USB-A-USB-C), Lightspeed-dongle, latauskaapeliin sopiva dongleadapteri ja irroitettava mikrofoni. 3,5 mm audiokaapeli on jostain syystä jätetty pois, vaikka luureissa sellaiselle paikka onkin.

Pyöreästi muotoiltu G735 tuntuu käsissä oivallisen miellyttävälle ja pehmeälle. Ensituntuma pysyy yllä luurien noustessa korville. Yksi Aurora Collectionin laitteiden perusajatuksista on sulavalinjaisuus, mutta nämä tuntuvat jo suorastaan naurettavan pumpulimaisilta – siis hyvällä tavalla. Korvatyynyjen ja pääpannan kosketus on kuin suloinen hyvänyön paijaus. Ainoastaan ulkokuoren valkoinen (white mist) väritys saa miettimään, miten hyvin esimerkiksi korvatyynyt ottavat kasvomeikit vastaan.

Irroitettavan mikrofonin kanssa 278 grammaa painavat luurit ovat siis todella miellyttävän tuntuiset. Ne eivät myöskään hiosta korvia. Käyttömukavuus on siis todellakin kohdillaan!

Aivan taivaisiin saakka ei kuitenkaan äänen suhteen päästä. Luurien suhteellisen pienestä koosta johtuen kaiutinelementit ovat 40 mm:n kokoiset. Taajuusvaste on 20 Hz – 20 kHz ja ääni perusasetuksilla varsin tasapainoinen. Logitechin G Hub -ohjelmiston (Windows 10 tai uudempi, macOS 10.15 tai uudempi) kautta saa taajuuksiin haluamaansa lisäpotkua ja parhaimmillaan dynamiikka onkin ihan hyvää. Yli kahdensadan euron luureilta odottaa kuitenkin vielä enemmän.

Pelien parissa sointi on ookoo. Basso on hieman korostunut, eikä äänessä ole sellaista hienoa sävykkyyttä kuin monissa muissa vastaavan hintaisissa luureissa, mutta ei soundia voi pahemmin moittiakaan. G Hubilla on tässä kohtaa paljon annettavana, sillä se tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja äänimaiseman muokkaamiseen. Äänenvoimakkuutta saa riittävästi ja luurit vaimentavat passiivisesti varsin hyvin ulkopuolisia ääniä.

Yllättävästi G Hubin kautta säädettävä monikanavainen tilaääni muokkaantuu elokuvia katsellessa aivan liian mahtipontiseksi ja jopa tunkkaiseksi. Näin ollen luurit kannattaakin hankkia juuri siihen mihin ne on tarkoitettu: pelikäyttöön.

Irroitettava puomimikrofoni hoitaa hommansa erittäin hyvin. Se poimii käyttäjän äänet selkeästi jättäen onnistuneesti pois kaikenlaiset taustahälinät. G Hubin kautta hallittavat Blue VO!CE -filtterit tekevät erinomaista jälkeä mikäli halajaa muuttaa omaa ääntään suuntaan tai toiseen. Kokonaisuutta tarkisteltaessa mikrofoni onkin G735:n paras ominaisuus. Ainoa harmittelun paikka on se, ettei puomissa ole minkäänlaista led-valoa kertomassa mikin päälläolosta.

Korvakupeissa on kahteen osaan jaettu RGB-valaistus. Valot elävät käyttäjän toiveiden mukaisesti varsin tyylikkään näköisesti, joskin jostain syystä ala- ja yläosien väliin on jätetty muutaman millimetrin paksuinen ”kuollut” alue. Hauskana yksityiskohtana valot pistävät esiin myös korvakuppien sisältä. Mitään parantavaa valohoitoa niiltä ei kuitenkaan kannata odottaa.

Logitech G735 toimii Lightspeed-USB-donglella ja Bluetoothilla. Erinomaisena optiona molempia voi käyttää samaan aikaan. Oikeassa korvakupissa on napit sekä donglen että Bluetoothin kautta tulevien äänien tasapainoittamiseen. Tämä ei ole mikään itsestään selvä optio molempia liitäntätapoja tukevissa luureissa, joten siitä pisteet Logitechille.

Yleisesti erittäin varmasti toiminut ja pitkälle kantanut Lightspeed-yhteys ei kuitenkaan esitä näiden luurien kanssa parastaan. Kun lähtee koneen ääreltä vaikkapa jääkaapin suuntaan, ääni katkeaa jo noin puolessa välissä matkaa verrattuna esimerkiksi saman valmistajan G Pro X Wireless -luureihin. Tämä nyt ei ole mikään draaman aihe, mutta pätkinnät sen sijaan ovat. G735:n dongle on nimittäin sen verran itsenäinen tapaus, ettei se välttämättä hyväksy välittömään läheisyyteensä toista Lightspeed-donglea. Esimerkiksi G502 Lightspeed alkoi pätkimään oudosti tehden pelaamisesta käytännössä mahdotonta. Välillä jopa muutaman sekunnin ajan kestävät ongelmat poistuivat kuitenkin lähes kokonaan siirtämällä G735:n dongle tietokoneen peräosasta – ja siis G502 Lightspeed -donglen vierestä – tornikotelon päällä olevaan USB-porttiin. Tällöin hiiren pätkiminen loppui, mutta G735:n ääni alkoi mykistymään satunnaisesti noin sekunnin ajaksi.

Logitech G502 X Plus -hiiren donglen kanssa G735:n dongle riiteli miedommin. Hiiri toimi moitteetta, mutta kuulokkeiden ääni pätki noin kerran tunnissa. Eli se on tuurista kiinni, tuleeko aiemmat omat langattomat pelilaitteet G735:n donglen kanssa toimeen vai ei. Ongelma on erikoinen ja turhauttava.

Onneksi akkupuoli on paremmalla kantilla. Logitechin mainitsema ”16 käyttötuntia puolivalaistuksella” on todella paljon alakanttiin, sillä testeissä ääntä tuli poikkeuksetta yli 25 tuntia täydellä valaistuksella. Valot pimeänä käyttötunnit nousevat yli viiteenkymmeneen. Hyviä lukemia siis.

Logitech G735 aiheuttaa tunteita suuntaan jos toiseenkin. Ne ovat huikean mukavat ja pelikäytössä kolmen tähden tasoinen soundi ajaa asiansa. Hyvällä onnella luurit toimivat niin kuin pitääkin, huonolla taas voi olla edessä mitä ihmeellisimpiä ongelmia. Oli miten oli, yli kahdensadan euron hintalappu on kokonaisuutta ajatellen melkoinen shokki. Eli mikäli ulkonäkö miellyttää ja halajaa korviensa ympärille hempeää pehmeyttä kannattaa siinäkin tapauksessa odottaa alennusmyyntejä.

Logitech G735 maksaa noin 230 €. Erilliset lisävarusteet kustantavat 39,99 € (sydämenmuotoinen Aurora Collection -kuljetuskotelo) ja 22,99 € (eriväriset Aurora Collection -korvatyynyt ja puomimikrofoni).

Aurora Collection -tuotesarjaan kuuluvan Logitech G705 -pelihiiren arvosteluun pääset tästä.
Aurora Collection -tuotesarjaan kuuluvan Logitech G715 -pelinäppäimistön arvosteluun pääset tästä.

YHTEENVETO:
** / *****
Miellyttävän pehmeältä tuntuvat peliluurit kohtuullisen hyvällä äänentoistolla ja erittäin pätevällä mikrofonilla. Mahdolliset yhteensopivuusongelmat muiden Lightspeed-laitteiden kanssa eivät kuitenkaan naurata. Ja aivan liian kova hinta syö väkisinkin yhden arvostelutähden.

Tämä luurien mukana tullut lappunen herättää kysymyksiä. Onko kissatalous kohtuullisen ennakoitavissa oleva käyttöympäristö? Toi katti kun riehuu välillä täysin odottamattomilla tavoilla. Ja eikö Pertti 13v saa käyttää näitä syntymäpäivälahjaksi saatuja kuulokkeita kuin vasta ensi vuonna?

Lisää luettavaa