Suosikkirotan päivitetty painos – arvostelussa Logitech G502 X Plus -pelihiiri

Logitech näyttää miten erinomaisesta hiirestä tehdään vieläkin parempi.

09.09.2022

Logitechin G502 on tuttu nimi pelaajien keskuudessa. Hiiren ensimmäinen ja varsin nopeasti suosituksi muodostunut G502 Proteus Core -versio näki päivänvalonsa jo vuoden 2013 lopulla. Tämän jälkeen siitä on tullut useampikin ehostettu versio, joista viimeisimpänä nähtiin Tiltissäkin huippuluokan pelivälineeksi todettu G502 HERO K/DA.

Logitech julkaisi nyt kolme uutta alkuperäiseen muotoiluun perustuvaa G502-hiirtä. G502 X on niistä langallinen, G502 X Lightspeed langaton ja G502 X Plus sekä langaton että RGB-valaistuksella varustettu. Värimaailmoihin tottuneena Tilt otti hampaisiinsa Plus-version.

Oikeakätisille tehty Logitech G502 X Plus noudattaa linjoiltaan hyvin pitkälle G502:n muotoja. Suurimpina muutoksina etusormen vasemmalla puolella olevat kaksi reunan yli kurottautuvaa erikoispainiketta ovat saaneet huomattavaa lisäpituutta. Myös peukalon alle kaarevasti kääntyvä siipi – ja sen alla oleva PTFE-tassu – on kasvanut selkeästi.

Peukalon etupuolella oleva ja perusasetuksilla DPI:n hetkellisenä vaihtajana (tunnetaan myös pro-aimina) toimiva näppäin on kokenut todellisen muutoksen. Uudelleenmuotoillun painikkeen pystyy sekä irrottamaan että asettamaan kahteen eri asentoon. Toisella tavalla näppäin on huomattavasti lähempänä peukaloa mahdollistaen aikaisempia malleja reilusti paremman vasteajan. Jos kuitenkin tuntee kyseisen näppäimen turhaksi, tulee paketissa mukana sen tilalle asetettava dummy-palikka.

G502 Lightspeed -hiiri oli 114-grammainen, mutta sen painoa pystyi kasvattamaan aina 130 grammaan asti mukana tulevilla lisäpainoilla. G502 X -mallit eivät ekstrapainoilla pelleille; nykyään kun mielletään yhä kevyempiä ja kevyempiä rottia. G502 X Plus näyttää vaa’alla 106 grammaa, mikä on neljä grammaa G502 X Lightspeed -versiota enemmän.

Hiiren pintamateriaalissa on kaikki kohdillaan. Näppäimissä sekä päälipinnassa on sulavan sileä tuntuma ja sivujen kuvioiduista kumipinnoista saa hyvän otteen.

G502 X:n päälliset muutokset ovat kaikki edistysaskeleita. Jo aikaisemmin ihastuttavasti käteen sopinut hiiri tuntuu nyt entistäkin paremmalta.

Mutta kurkataanpa sitten konepellin alle!

Hero 25K -sensorilla toimivan hiiren maksimi-DPI on 25 600. Samainen sensori on toiminut jo vuosien ajan uskollisesti ja täsmällisesti allekirjoittaneen käyttämässä G502:ssa. Ehjää ei kannata korjata, joten G502 X:n sensorin suhteen ollaan turvallisilla vesillä.

Päänäppäimissä on täysin uusi Lightforce-mikrokytkinteknologia. Se yhdistää optisten kytkinten nopeuden mekaaniseen painallustuntumaan. Niistä kantautuva ääni on hieman matalampi ja kovempi kuin G502 Lightspeedissä. Hiljaisessa huoneessa klikkausten voimakkuus on häiritsevyyden rajamailla kuitenkaan sitä ylittämättä. Joka tapauksessa herkkäkorvaisten kannattaa tehdä testi ennen ostopäätöstä.

Näppäimet itsessään ovat todella hyvän tuntuiset. Vastus on keskimääräistä topakampi mutta sellaisenaan erittäin pätevä niin pelaamiseen kuin hyötykäyttöön. Ja toimivuus oli koko testin ajan sataprosenttista.

Pohjan PTFE-tassut vievät hiirtä eteenpäin sutjakkaasti. Etenkin pehmeitä hiirimattoja käytettäessä niissä on kuitenkin juuri sopivanlainen kitka estämässä herkät vahinkoliikkeet. Kovilla hiirimatoilla kitka ei ole yhtä suuri mutta yhtä kaikki huomattavissa.

G502X Plus on yhteensopiva Logitech Powerplay -hiirimaton latauksen kanssa. Etenkin sen mukana tulevan pehmeän päällisen kanssa hiiri toimii kuin ajatus. Kovempi päällisvaihtoehto on allekirjoittaneelle hieman liian liukas, mutta sillekin on varmasti oma kannattajakuntansa. Joka tapauksessa: liiketuntuma on kaikilla mattotyypeillä loistava.

Hiiressä on uuden sukupolven Lightspeed-yhteys. Sen päivitetty protokolla toimii valmistajansa mukaan 68 % edellistä nopeammin. Saa olla kyllä melkoinen haukka huomatakseen eron. Päivitysnopeuden voi valita G Hub -softan (Windows/macOS) kautta neljästä eri vaihtoehdosta, jotka ovat 125 – 1 000 hertsin välillä.

Lightsync-RGB-valaistus on toteutettu tyylikkäästi. Päälipinnan alla sykkii kahdeksan lediä käyttäjän määräämällä tavalla. Käytettävissä on Logitechin tutut näytön- ja äänenseuranta sekä kourallinen erilaisia animaatioita. Käyttäjä voi itse ohjelmoida omanlaisensa valokuviot. Hiiressä on myös automaattinen pelin tunnistus. Se sammuttaa valaistuksen heti kun käsi peittää sen. Tällä tavalla säästyy turhalta akkukäytöltä.

Akkukestävyyden suhteen valoilla onkin todella paljon merkitystä. Täydellä RGB-tykityksellä hiiri jaksaa noin 37 tuntia, mutta ilman niitä käyttötunnit kasvavat jopa 120:een. Nämä lukemat ovat erittäin hyviä.

Aivan kuten aikaisemmissa G502-malleissa, myös G502 X-hiirissä on kahdella eri tavalla toimiva vierityspyörä. Hiiren päällä olevalla näppäimellä valitaan se, toimiiko rulla pykälittäin vai villinä vapaasti pyörien. Pykälissä on erinomainen tuntuma – aivan kuten rullan hyvin varovaisesti kuvioidussa pinnassa.

Logitech G502 X Plus on loistavan hiiren täydellinen päivitys. Se tuntuu hyvältä, se näyttää hyvältä, se toimii virheettömästi ja kaiken kukkuraksi se vielä latautuu Powerplayn päällä. Hinta on kova, mutta tässä tapauksessa se on perusteltu; hiiressä kun on käytännössä ihan kaikki kohdillaan.

Allekirjoittaneen kaikkien aikojen lempihiiren titteli on juuri siirtynyt uudelle omistajalle: Logitech G502X Plus on just eikä melkein täydellinen.

Logitech G502 X Plus maksaa 169 euroa. RGB-valaistukseton G502 X Lightspeed kustantaa 149 euroa ja langallinen & valaistukseton G502 X 89,99 euroa. Kaikkia malleja saa sekä valkoisena että mustana.

YHTEENVETO:
***** / *****
Logitechin suosikkihiiren päivitetty versio, jonka kaikki muutokset ovat onnistuneita. Tämä on yksinkertaisesti täydellinen hiiri niin pelaamiseen kuin työskentelyynkin.

Näin puolijohdepulan aikana on kätevää, että valmistaja näyttää suoraan missä kohtaa laitteen sisällä olevat arvometallit oikein sijaitsevat.

Lisää luettavaa