Virheetöntä tarkkuutta – arvostelussa langaton Logitech G502 LIGHTSPEED -pelihiiri

Logitechin kovin pelihiiri tekee paluun uusimmalla teknologialla höystettynä.

22.07.2019

Logitechin G502-pelihiiri on saanut jälleen uuden version – ja tämän pitäisi olla ultimaattisesti ylivoimaisin niistä tähän mennessä. Alkuperäisen muotoilun sekä ominaisuudet pääosin säilyttävä hiiri on saanut erityisesti sisuskaluilleen päivityksiä, ja uusi LIGHTSPEED-versio onkin laidasta laitaan viimeaikaisinta teknologiaa täynnä. Myyntiargumentteina mainitaan muun muassa Hero-sensoria, joka tarjoaa millintarkan toimivuuden lisäksi jopa 16000 DPI -skaalan. Laite on myös yhteensopiva Logitechin oman langattomasti lataavan Powerplay-hiirimattojärjestelmän kanssa, mikäli luvattu 60 tunnin akunkesto ei jollekin yksistään riitä.

Ulkomuodoltaan G502 LIGHTSPEED on kaikkea muuta kuin useimmat nykypäivän niin sanotusti trendikkäät, yleisen särmättömät ja saumattomat munahiiret. Tässä hiiressä on kulmaa ja siivekettä vaikka muille jakaa, joten se saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa ison kokonsa sekä useiden painikkeidensa kanssa jopa hieman kolholta ja uhkaavalta. Pintamateriaalit ovat tuttua korkealuokkaista laatua pienillä hienovaraisilla yksityiskohdilla höystettynä. Irrallisen latausjohdon saa kiinni hiiren etuosaan, joten tarvittaessa pelaamista voi jatkaa ladatessakin luontevasti. Mukana tulevilla lisäpainoilla hiiren painon saa muokattua juuri itselleen sopivaksi. Itsessään 114 grammaa painavaan hiireen saa näin maksimissaan 16 grammaa lisää painoa.

Pohjassa on kaksi avattavaa lokeroa, joista toinen on niin saumattomasti upotettu hiiren designiin, että sen löytäminen ensimmäisellä kerralla vaati ohjekirjaa. Lokeroissa on paikat lisäpainoille, minkä lisäksi toinen näistä toimii myös säilytyspaikkana lightspeed-donglelle. Molemmissa lokeroissa kansi napsahtaa nätisti paikoilleen magneettien avulla, joten painojen vaihto lennossakin on sujuvaa ja nopeaa.

Vaikka ulkomuoto saattaa ensivilauksella herättää epäilyksiä, hiiren muotoilun ylivoimaisuus ja ergonomisuus käyvät selviksi jo ensikosketuksella. G502 LIGHTSPEED istuu käteen niin hyvin, että sen voisi melkein kuvitella olevan mittatilaustyönä muotoiltu juuri itseä varten. Erityisesti vahvalla kämmenasennolla käsi lepää tyynesti hiiren päällä. Käyttöasento on kaikin tavoin luonteva pitkissäkin pelisessioissa.

Näppäimien painaminen on pehmeää. Tämän lisäksi jokaisessa napissa on selkeä klikkausvaste, jolloin ei tarvitse pohtia menikö painallus perille vai ei. Erityisen bonuksen hiiri ansaitsee rullapainikkeen kahdesta vaihtoehtoisesta käyttötyylistä: rullan saa yhdellä napinpainalluksella pyörimään joko sileästi ilman vastusta tai tuttuun tapaan pykälissä. Tämä todella kaivattu ominaisuus antaa paljon lisäpisteitä yleiseen käytettävyyteen.

Myös lisänäppäimet on pääsääntöisesti sijoiteltu todella fiksusti aivan käden ulottuville, eikä niiden perään juuri tarvitse kurotella. Tähän ainoana poikkeuksena on niin sanottu tähtäysnäppäin, jolla hiiren DPI:n saa hetkellisesti pudotettua säädetylle pienemmälle tasolle tarkempaa tähtäystä varten. Harmillisesti kyseinen painike on ainakin omalla käden asennolla juuri sen kriittisen kolme milliä liian pitkällä osuakseen sulavasti peukalon alle.

Käytössä hiiri toimii täysin moitteetta saavuttaen leikiten valmistajan lupaukset. Näppäinvaste on välitön ja tarkka niin liikkuvuuden kuin painallustenkin kanssa. Laaja DPI-skaala antaa myös enemmän muokattavuutta kuin peruskäyttäjä voisi edes unelmoida vaativansa.

Bonuksena yksitoista ohjelmoitavaa näppäintä antavat todella monipuolisen skaalan hiiren käyttöön, ja se mukautuu helposti peliin kuin peliin. Logitechin oma ohjelma painikkeiden ja valojen säätämiseen saattaa tosin vaatia hieman totuttelua uudelle käyttäjälle, mutta sen perusominaisuuksiin pääsee onneksi kärryille kohtuullisen nopeasti. Tiukempiin makroihin, valotoimintoihin ja muihin hienosäätöihin kannattaakin varata sitten hieman enemmän aikaa.

Kaiken kaikkiaan G502 LIGHTSPEED yllättää todella positiivisesti. Vaikka ensivilkaisulla ulkoasu saattaa olla hieman liian kulmikas, on käyttömukavuus ja ergonomia niin korkealla tasolla, että se antaa anteeksi mitä tahansa. Myös teknisesti hiiri täyttää kaikki nykypäivän pelaajan tarpeet, joten sitä voi lämpimästi suositella kenelle tahansa. Ominaisuuksiin nähden sen korkeahko 149,90€ myyntihintakaan ei varsinaisesti kohahduta.

Unohda tavalliset munahiiret. Tämä kaveri sopii käteen kuin käteen.

Lisää luettavaa