Kertaheitolla ammattilaistasolle – arvostelussa Logitech G Pro X Wireless -pelikuulokkeet

Logitechin valonnopea Lightspeed-yhteydenpito ulottuu nyt myös kuulokkeisiin.

11.08.2020

Logitechin ammattilaistasoisella mikrofonilla varustetun Pro-pelikuulokesarjan uusin tulokas toimii langattomasti. Tähän mennessä Logitech on jo todistanut, että sekä hiiri että näppäimistö voivat toimia langattomasti yhtä luotettavasti ja viipeettömästi kuin niiden langalliset vastineet. Markkinoilla olevien kilpailijoiden kovan luokan – ja hinnan – langattomat kuulokkeet ovat toimineet parhaimmillaan todella hyvin, mutta yksikään niistä ei ole päässyt sataprosenttiseen virheettömyyteen. Kaikissa niissä tuntuu tulevan jonkinlainen pieni napsahdus aina silloin tällöin tai häiriöitä mistä milloinkin. Kilpapelaamisessa näihin harvoihinkaan äänipätkimisiin ei ole varaa, joten pystyykö Lightspeed-yhteydellä varustettu G Pro X Wireless tekemään mahdottoman tuntuisesta mahdollista?

370 grammaa painavat G Pro X Wireless -peliluurit tulevat komeassa paketissa. Mukana on 1,8-metrinen USB-C-latauskaapeli, suojapussi, irroitettava mikrofoni sekä ylimääräiset kankaiset vaahtomuoviset korvatyynyt. Kuulokkeissa itsessään on oletuksena muodon muistavat vaahtomuoviset keinonahkakorvatyynyt.

Nämä luurit on tarkoitettu ainoastaan PC-käyttöön. Windowsille ladattava G HUB -ohjelmisto on käytännössä pakollinen, sillä luurit ovat lähes hyödyttömät ilman sitä. Sovellus toimii onneksi varsin hyvin ja on säätömahdollisuuksissaan erinomainen.

Yhteys tietokoneeseen liitettyyn 2,4 GHz:n taajuudella toimivaan USB-lähettimeen pysyy sataprosenttisen vakaana ja varmana, ellei nyt sitten lähde ravaamaan pitkin isompaa huushollia nurkkia myöten. Ääni kantautuu pätkimättömänä seinän takana olevaan huoneeseen, mutta sen jälkeen valmistajan lupaaman 15 metrin kantoalue alkaa osoittaa luovuttamisen merkkejä.

Äänenlaatu ja langaton yhteys pysyvät yllä aivan käsittämättömällä tasolla. Yhteys on kirjaimellisesti pro-luokkaa vaikka vieressä olisi millaisia mahdollisia – ja useisiin muihin vastaavanlaisiin langattomiin kuulokkeisiin – häiriötä tuottavia laitteita. Kymmenien testituntien aikana ääni ei ”napsahtanut” kertaakaan. Kyseessä ovat ensimmäiset allekirjoittaneen päässä olleet luurit, jotka ovat toimineet näin virheettömästi.

Siinä missä monet kuulokkeet on varustettu näppäimellä jos toisellakin, G Pro X Wireless pitää asiat selkeinä. Vasemmassa korvakupissa on virtakytkimen lisäksi ainoastaan äänenvoimakkuuden säätörulla ja mikrofonin mykistysnäppäin. Muut säädöt hoidetaan G HUB -ohjelmistolla.

Logitech G HUB -ohjelmistolla säädetään sitä sun tätä.

Mikäli luurit kutsuvat itseään Proksi, on äänenkin sitten oltava sen mukaista. Perusasetuksilla G Pro X Wireless painottaa korkeita taajuuksia pikkuriikkisen verran liikaa. Taajuuskorjaimella tämän saa toki kuosiin, joten murhe on lyhytaikainen. Muutoin 50 mm:n kaiutinelementit soivat todella kauniisti ja tasapainoisesti. Volyymia kaipaisi hyppysellisen lisää hiljaisimpia YouTube-videoita katsellessa, mutta keskimääräisesti se on enemmän kuin riittävä. Äänen stereoerottelu on virheetöntä ja sen myötä äärimmäisen miellyttävää.

Perinteisen stereoäänen lisäksi G Pro X Wireless tukee myös DTS Headphone:X -tilatekniikkaa 2.0-versiona. Nämä pelikuulokkeiden ”päätä ympäröivät” DTS:X ja Dolby Atmos -äänitilat ovat kaikki enemmän tai vielä enemmän kuulijan korvista ja mieltymyksistä kiinni. Hyviä atmosfäärisoundeja on tullut muutamien luurien kohdalla vastaan, mutta täydellistä ”äänikanavaselkeyttä” on todella vaikea tavoittaa. Logitechin uusissa kuulokkeissa DTS:X toimii keskimääräistä huomattavasti paremmin, kunhan ei vain koske lisäoptiona olevaan DTS Super Stereo -tilaan; se ei nimittäin toimi oikein missään tilanteessa. G Pro X Wirelessin DTS:X 2.0 on sen sijaan selkeä edelläkävijä siinä, mihin objektipohjaisen äänitoteutuksen on jatkossa suunnattava.

Mikrofonin suhteen G Pro X Wireless on aikalailla omaa luokkaansa. 100 Hz – 10 kHz:n taajuusvasteella toimivan mikin äänenlaatu kuuluu kanssapelaajien korviin kerrassaan erinomaisen puhtaasti. Luureissa käytetään BLUE VO!CE -tekniikkaa, jonka ansiosta käytettävissä on useita reaaliaikaisia äänisuodattimia. Mukana on muun muassa ”broadcaster-esiasetuksia”, jotka yllättivät useammankin pelipartnerin dynaamisella olomuodollaan. Myös muut ”kikkailevat” esiasetukset saavat aikaan mainioita tunnelmia.

Halusi oman äänensä sitten kantautuvan muiden korviin huipputasoisena tai hauskana, G Pro X Wirelessin mikrofoni on tässä hintaluokassa parasta mitä on vastaan tullut.

Molempiin suuntiin kantautuva ääni ja langaton yhteys ovat siis enemmän kuin kunnossa. Mutta miten kauan luurit jaksavat puuskuttaa ääntä yhdellä latauksella? Logitech väittää että kaksikymmentä tuntia, ja sen verran ne todellakin tuntuvat kestävän. Tyhjästä täyteen -latauskin hoitui nopeammin kuin Logitechin lupaamassa kolmessa tunnissa.

G Pro X Wireless on miellyttävä ja äärimmäisen varteenotettava tapaus pelikuulokkeiden sekalaisella rintamalla. Päässä hyvältä tuntuvien luurien toimivuus on suorastaan huippuluokkaa, vaikkei hinta nouse lähellekään kaikkein kalliimpia kilpailijoita. Täysin stabiili ääniyhteys erinomaisen äänenlaadun ja ennen kaikkea mikrofonin kera tekevät näistä viimeisen päälle houkuttelevan vaihtoehdon. Kun luurien rakenne teräksisellä pantaosalla ja alumiinisilla haarukoilla antaa vielä riittävän vankan kuvan itsestään, ei lopputuotetta voi kuin ylistää fantastiseksi.

Vaikkei omat pelitaidot ylimmälle tasolle riittäisikään, tuntee näillä luureilla olevansa viimeisen päälle ammattilainen. Allekirjoittaneen aikaisemmin käytössä hyvin palvelleet Logitech G935:t siirtyvät nyt kakkoskoneen luureiksi. Uusi ykkönen on nimittäin ottanut paikkansa.

Logitech G Pro X Wireless maksaa noin 200€.

Pro-luurit velvoittavat pro-ilmeen.

Lisää luettavaa