Väri- ja naputteluparatiisi – arvostelussa Logitech G715 -pelinäppäimistö

Logitech tuo pöytään totutusta poikkeavan näköisen TKL-näppäimistön. Mutta pitääkö uusi ulkonäkö sisällään hyvää tekniikkaa ja ennen kaikkea laadukkaan tuotteen?

01.08.2022

Logitechin uuteen Aurora Collection -laitesarjaan kuuluva G715-pelinäppäimistö erottuu tarkoituksenmukaisesti valmistajan muiden laitteiden ulkonäkölinjasta. Valkoinen näppäimistö on muodoiltaan pehmeä ja RGB-ledeiltään poikkeuksellisen värikäs. Mutta mistään lelusta tässä ei ole todellakaan kysymys.

Langaton ja lähes 970 grammaa painava lankku on erittäin vankkarakenteinen. Se on 37-senttimetriä leveä ja mallia TKL, eli erillinen numeronäppäimistö loistaa poissaolollaan. Saatavilla on kaksi eri kytkinmallia, GX Brown linear ja GX Brown tactile, joista Tiltin testipöydälle sujahti jälkimmäinen.

Logitech G715:n vaaleapintainen paketti on tyylikäs sekä päältä että sisältä. Mukana tulee itse näppiksen lisäksi 180-senttimetrinen latauskaapeli (USB-A-USB-C), USB-dongle, latauskaapeliin liitettävä dongleadapteri ja näppäimistön levyinen kämmentuki. Viimeisin noudattaa laitteen designia ollen ”pilvenpehmeä ja -muotoinen”. Muotoilu näkyy myös paketin sisällä, mikä antaa kasvoille kivan hymyn laitetta käyttöön otettaessa.

Heti virrankytkennän jälkeen tulee selväksi, että nyt on kansalle tarjolla astetta hulppeampaa led-tykitystä. G715:n RGB-valaistus ei jää nimittäin pelkkiin näppäimiin, vaan se jatkuu laitteen alle saakka. Valkoiselle pelipisteelle asetettuna pohjasta hehkuvat värit hönkivät pöydän pintaan todella kauniisti. Näppiksen ylälaidassa on kirkkauden säätönäppäin, jolla valokammoiset saavat lankun myös täysin pimeäksi.

Sen verran vielä pohjavalaistuksesta, että se kiertää koko näppiksen lukuun ottamatta takana keskellä olevaa 17 sentin levyistä aluetta. Pohjaledejä on yhteensä kuusitoista. Lisäksi myös oikeassa yläkulmassa oleva äänenvoimakkuusrulla on valaistu; tämä ei ole muissa markkinoilla olevissa näppäimistöissä mitenkään vakiojuttu.

Logitech G715 on tuhti näppäimistö. Se on kauttaaltaan noin kolmen sentin korkuinen kahden ylimmän näppäinrivin (funktio- ja numeronäppäimet) ollessa hitusen muita korkeammat. Näppäimet on valmistettu kahdesta muovikerroksesta ja niissä on hennon karheahko pinta. Sormifiilis on melko samanlainen kuin hiljattain arvostellussa Logitech G413 TKL SE:ssä sillä erolla, että G715:n näppäimet ovat selkeästi tuhdimmat. G715 on myös huomattavasti hiljaisempi.

G715:ssä on varmatoimisen Lightspeed-vastaanottimen lisäksi Bluetooth-yhteys. Käytettävän yhteyden voi valita nopeasti omasta erikoisnäppäimestä. Vastaanotinta testattiin sekä pöydän alla pimennossa olevaan tornikoteloon iskettynä että USB-johdolla näppäimistön lähelle tuotuna. Eroja ei havaittu, vaan yhteys toimi ja pysyi virheettömänä kaikissa tilanteissa.

Näppistä voi käyttää sellaisenaan, mutta Logitech G Hub -ohjelmiston (Windows / MacOS) lataaminen ja käyttäminen on ehdottoman suositeltavaa. Sen avulla sujuu Lightsync-yhteensopivien näppäimien värimaailman ja animaatioiden muokkaaminen, makrojen ohjelmoiminen ja pelitilan säätäminen. Pelimoodille on näppiksen ylälaidassa oma aktivointipainike.

Aurora Collection -laitesarjan mukana tullut G Hub -softapäivitys mahdollistaa muuten myös kahden erillisen Lightspeed-laitteen – esimerkiksi näppiksen ja hiiren – yhdistämisen yhteen dongleen. Tällä tavalla tietokoneesta vapautuu yksi USB-portti. Jopa Powerplay-latausalusta kuuluu tuettujen ”2-in-1”-laitteiden piiriin.

Mutta sitten itse näppäimistön toimivuuteen.

Oli kyse sitten pelailusta tai toimistotyöskentelystä, G715 on suorastaan hunajainen tapaus. Naputtelufiilis on aivan loistava. Näppäimissä on täydellinen muotoilu ja pieni karheus estää sormien lipsumisen hikisimmissäkin pelituoksinoissa. Napit pitävät otteessaan juuri sopivalla tavalla olematta kuitenkaan mitenkään hiekkapaperimaiset. Testissä olleesta tactile-kytkimillä varustetusta versiosta lähtee pieni naputteluääni, mutta se pysyy normirajoissa vastaavien näppiksien kanssa.

Lankun saa asetettua kolmeen eri kallistuskulmaan ja se pysyy niissä kaikissa paikoillaan todella hyvin. Pohjassa olevat kumitassut ovat poikkeuksellisen pätevät. Näppiksen korkeudesta johtuen paras naputtelufiilis vaatii rannetuen, mutta koska sellainen tulee mukana ei ostoksille tarvitse lähteä. Itse asiassa paketissa tuleva pilvenmuotoinen tuki on erittäin miellyttävä. Se paljastui ennakkoepäilyistä huolimatta enemmän kuin toimivaksi ratkaisuksi muutenkin kuin ulkonäkönsä puolesta.

Näppäimet vaativat juuri sen verran painovoimaa, että sen tuntee selkäpiissä hidastamatta kuitenkaan kiivastakaan kymmensorminakuttelua. Pelien ääreen siirryttäessä nuoli- ja WASD-näppäimet ajavat asiansa täsmällisesti. Kirjoitus- tai pelituntumasta ei saa syyllistä mahdollisesti tapahtuneisiin erheliikkeisiin.

Mikäli käyttää RGB-valaistusta kirkkaimmillaan riittää laudassa virtaa yli 25 pelitunnin ajaksi. Himmennettynä käyttöaika luonnollisesti kasvaa ja ilman valoja se on jo yli 50 tuntia. Tämä lienee G715:n ainoa piirre, joka voisi olla vielä paremmin, sillä esimerkiksi Logitechin matalaprofiilisemmassa – ja aivan loistavassa – G915 TKL-näppiksessä virtaa piisaa täydellä valaistuksella neljänkymmenen tunnin ajan. Tämä on osin ymmärrettävää mallien erona olevat pohjeledit huomioiden, mutta silti näin tuhtiin pakettiin olisi suonut vähän isomman akun. Tästä pikkuriikkinen miinus.

Aurora Collectioniin kuuluvan Logitech G715:n erikoisominaisuuteen sisältyy muokkausmahdollisuus. Näppikseen voi ostaa erivärisiä pintalevyjä tai näppäimistöhattuja. Niillä saa halutessaan omalle lankulleen uuden ja persoonallisen ilmeen. Idea on hyvä ja täten onkin mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle tämä kantaa tulevaisuudessa.

Logitech G715 on loistava näppäimistö. Se ei ole ainoastaan hyvän näköinen vaan myös viimeisen päälle miellyttävä käytettävä. Hulppea valaistus ja muokattavuus tekevät siitä vieläkin puoleensa vetävämmän. Hinta on kova, mutta mukana tulee sentään mainio, erikseen ostettuna 22,99 € maksava kämmentuki.

Logitech G715 on todella iloinen tapaus pelipisteen pöydälle.

Logitech G715 maksaa noin 200 euroa. Erilliset lisävarusteet kustantavat 11,99 € (Aurora Collection -johto & -johtopidike), 22,99 € (Aurora Collection -pintalevy) ja 39,99 € (Aurora Collection -näppäinhatut).

Aurora Collection -tuotesarjaan kuuluvan Logitech G705 -pelihiiren arvosteluun pääset tästä.
Aurora Collection -tuotesarjaan kuuluvien Logitech G735 -kuulokkeiden arvosteluun pääset tästä.

YHTEENVETO:
***** / *****
Logitech G715 ei ole ainoastaan korkeaprofiilisena TKL-näppäimistönä napakymppi, se myös koristaa väreistä ja valoista pitävien pöytää ihastuttavalla tavalla.

Värejä ja kirjaimia kuin Aakkoset-karkkipussissa.

Lisää luettavaa