Se pienempi monoliitti – arvostelussa Logitech G915 TKL

Logitech paketoi mestariteoksensa pienempiin kuoriin.

26.06.2020

Logitech julkaisi viime syksynä hämmentävän kauniin G915-näppäimistön. Kyseinen monoliitti todettiin tilttiläisten näpeissä suorastaan mestariteokseksi. Se onkin siitä lähtien ollut allekirjoittaneen kiistaton suosikki kirjoituslautojen saralla.

Eri käyttäjillä on kuitenkin erilaisia tarpeita, joten tätä kohtaa paikkaamaan Logitech julkaisee näppäimistöstä kavennetun TKL-version.

Nimensä mukaisesti Logitech G915 TKL on numeronäppäimistötön eli tenkeyless. Alkuperäisen G915:n 47,5 sentin leveys on kaventunut noin viidenneksellä. Erillisen numeronäppäimistön lisäksi G915 TKL:stä puuttuvat isoveljen vasemmassa laidassa olleet ohjelmoitavat G-näppäimet. Muita muutoksia on minimaalisesti; ainoana mainittavana seikkana voi todeta äänensäätörullan kaventuneen 4,7 sentistä 3,3 senttimetriin.

G915 TKL:n 810 gramman paino pitää sisällään vankan kuoren päälle sijoitetun alumiinisen pintalevyn. Lopputulos on paitsi poikkeuksellisen tyylikäs mutta kokemuksen perusteella myös erittäin helppo pitää puhtaana. Puhtauden puolesta puhuvat myös likaa hylkivät näppäinhatut, joiden painamiseen tarvitaan arvostelussa olleen tactile-version kohdalla 50 gramman voima. Clicky- ja linear-näppäimistöistä pitäville tiedoksi, että G915 TKL:stä on saatavilla myös moiset versiot.

Näppäimistön mukana tulee 1,8-metrinen mikro-USB-latausjohto. Kolmen tunnin latauksella toimintaa riittää täydellä valaistuksella 40 tunniksi. Kevyemmällä valaistuksella käyttöikä kasvaa runsaasti. Virran käydessä vähiin näppäimistö varoittaa tästä punaisella vilkkumisella. Latausjohdon etsimiseen ei tarvitse silti heti ryhtyä, sillä varoituksen ilmaantuessa käyttöä voi huoletta jatkaa vielä kymmenenkin tuntia.

Valaistus on olennainen osa Logitechin peliperhettä, eikä G915 TKL tee poikkeusta. Windowsille saatavalla G HUB -ohjelmistolla voi muokata näppiksen värejä sydämensä kyllyydestä. Valittavana on useita erilaisia ”perusanimaatioita”, joiden lisäksi voi ladata muiden käyttäjien tekemiä taidonnäytteitä. Niin tai näin, näppiksestä saa täysin käyttäjänsä näköisen.

Perinteiset medianäppäimetkin sisältävä G915 TKL toimii salamannopeasti LIGHTSPEED-yhteydellä käytettynä. Käskyt menevät näppärästi perille myös Bluetoothin kautta. Käytettävän yhteyden valinta sujuu nopeasti niille dedikoiduilla näppäimillä.

Logitech G915 on aikalailla täydellinen näppäimistö, eikä sen TKL-versio muuta asiaa miksikään. Tenkeyless-versio mahtuu paremmin pienemmille pelipöydille ollen myös tyylikäs valinta kodin eri huoneiden kirjoituslaudaksi. Ulkonäkönsä puolesta G915 TKL kestää tarkastelun vaikka olohuoneen pöydällä. Ohuudestaan huolimatta vankan rakenteen ansiosta se on helppo napata hetkeksi vaikka syliin.

Logitech G915 TKL on nappivalinta erityisesti niille, jotka eivät kaipaa erillistä numeronäppäimistöä. Todella kaunis, toimiva, nopea ja miellyttävän tuntuinen – G915 TKL saa hymyn kasvoille. Ja sormille.

Logitech G915 TKL:n hinta on noin 230€.

Toiset tykkää isommasta, toiset pienemmästä.

Lisää luettavaa