Yksinkertainen työjuhta – arvostelussa Logitech G413 TKL SE -pelinäppäimistö

Logitech otti vanhan G413-suosikkinäppäimistönsä ja toteutti siitä uuden version. Tilt ryhtyi tutkimaan, onko tästä edullisesta mekaanisesta näppäimistöstä kovaan käyttöön.

18.06.2022

Logitechin suosittu G413 on kokenut muodonmuutoksen. Uusi SE-versio heittää pelikentälle korkealuokkaisista materiaaleista toteutetun näppiksen, jonka saa ostettua mukavasti alle satasella. Tiltin testiin saapui näppiksen TKL-versio; lankku on luonnollisesti saatavilla myös täysikokoisena.

35,5 senttimetriä leveä Logitech G413 TKL SE on hyvin pelkistetty näppäimistö. Se ei leikittele RGB-valomerellä, vaan näppäimien taustavalaisu on simppelisti valkoinen. Yksinkertaisuudestaan johtuen lankkua ei konfiguroida Logitech G HUB -ohjelmistolla laisinkaan. Tosin eipä sille ole edes tarvetta, kun ainoa erikoisominaisuus on Fn-erikoisnäppäimen kautta helposti toteutettava taustavalaistuksen säätäminen. Yksinkertaisia eikä mitenkään silmille hyppiviä valoanimaatioita on kourallinen. Tarvittaessa valaistuksen saa kokonaan pois päältä. Fn-näppäimen kautta hoituu myös funktionäppäimiin jemmatut mediatoiminnot.

650 grammaa painavan G413 TKL SE:n seosmetallirunko tuntuu jämerältä. Alumiinisella pintalevyllä varustettu lankku ei nitise tai natise, ja se tuntuu kestävän astetta kovempaakin menoa. PBT-näppäinhatuissa on karhea tuntuma, mikä pitää huolen, etteivät sormet lipsuile turhia. Sileäpintaisten näppäimien ystäville tai niihin tottuneille fiilis on taatusti outo ja ehkä jopa hieman luotaantyöntävä. Jos on epävarma niin rohkeasti kokeilemaan.

50 gramman painallusvoiman vaativat tactile-kytkimet antavat kohtuullisen vasteen. Itse näppäinpainalluksen mitta on yhteensä 4 millimetriä. Ääntä naputtelusta lähtee kohtuullisesti ja hiljaisesti kirjoittaminen on hyvin haasteellista. Kannattaa ehkä katsella vähän hiljaisempien vaihtoehtojen perään mikäli tahkoo öisin tuhatsivuista romaania partnerin nukkuessa vieressä.

Varsinainen kirjoitustuntuma on G413 TKL SE:ssä erinomainen. Kymmensormitestissä tuli helposti lähes sata sanaa minuutissa tarkkuuden ollessa yli 98 prosenttia – ja nekin muutamat virheet johtuivat ihan naputtelijasta itsestään. Parin päivän käytön jälkeen tuli jo ihan ilman testiäkin huomattua, että karheat näppäimet melko terävine reunoineen saavat sormet naputtelemaan poikkeuksellisen virhevapaasti. F- ja J-näppäimissä olevat nypykät voisivat olla pikku-pikkuriikkisen isommat, mutta kyllä sormet oikeille paikoilleen aina löysivät.

Myös WASD-pelailussa näppis toimi mainiosti. Naputtelukulmia on kaksi ja molempia käytettäessä lankku pysyi vakaasti paikoillaan pohjassa olevien pienehköjen kumitassujen avulla. Harmittavasti näppäimistössä ei ole minkäänlaista pelitilaa, joten kiihkeissä matseissa Windows-näppäintä helposti vahingossa painavat varokoon.

Kiinteällä 1,8-metrisellä liitäntäkaapelilla toimiva Logitech G413 TKL SE ei ole valmistajansa täysosuma, mutta kokonaisuus on erittäin hyvällä tuntumallaan kiivaaseen kirjoittamiseen erinomaisesti soveltuva pikkunäppis. Pelaaminenkin sujuu yhtä lailla, kunhan ei kaipaa minkäänlaista pelitilaa. Hillityn ulkoasun näppis ei silmää ärsytä vaan se keskittyy tekemään tehtävänsä ilman blingblingiä. Keskimääräistä hieman kovempi naputteluääni voi kuitenkin ärsyttää tai haitata, joten varmista ensiksi, ettet kuulu tähän porukkaan.

Logitech G413 TKL SE maksaa noin 70 euroa. Täysikokoinen Logitech G413 SE maksaa kympin verran enemmän.

YHTEENVETO:
**** / *****
Yksinkertaisuudessaan tyylikäs TKL-näppäimistö erinomaisella tuntumalla ja vankalla olemuksella. Karheat näppäinhatut ja äänekkyys karkottavat kuitenkin osan potentiaalisista käyttäjistä.

Jos tykkää leveämmästä niin Logitech G413 SE on ratkaisu.