Seinäkiipijän hämmästyttävä paluu – arvostelussa Marvel’s Spider-Man Remastered (PC)

Muutama vuosi sitten PlayStationeille julkaistu supersankariseikkailu murtautuu vihdoin konsolikahleistaan ja näkee nyt päivänvalon myös pc-puolella. Peter Parkerin trikoot tuntuvat kestävän seittisinkoilua edelleen hyvin ja uuden version myötä pukuun tuntuu ilmestyneen jopa uusia yksityiskohtia.

12.08.2022

Insomniac Gamesin kertakaikkisen erinomaiseksi jo julkaisussaan todettu Marvel’s Spider-Man on vuosien varrella saanut lisäsisältöä, sivuosan ja täyden uudelleenmasteroinnin. Nyt uudelleen viritetty supersankariseikkailu seuraa Sonyn God of Warin ja Horizon: Zero Dawnin viitoittamaa tietä kotitietokoneiden maailmaan. Hämähäkkimiehen siirtymä on edeltävien julkaisujen tavoin toteutettu kertakaikkisen erinomaisesti.

Aiemmin myös PlayStation 5:lle uudelleenmasteroitu versio on voitu konsoliraudalta pois siirtyessä vapauttaa täysin rajoitteistaan. Lopputuloksena jo ennestään hämmästyttävän hyvältä näyttänyt seikkailu on nyt tehomyllyllä pyöriessään suorastaan leuat loksauttavan komea. Täysi tuki säteenseurannalle, lisätty reunojenpehmennys, paranneltu materiaalitarkkuus sekä muut herkut saavat Peter Parkerin pyrähtelyt Manhattanin betoniviidakossa tuntumaan aivan käsittämättömän hyvälle. Lasikylkiset pilvenpiirtäjät ja sateen piiskaamat asfalttikadut ovat aivan omiaan esittelemään RTX-sukupolven näytönohjainten ominaisuuksia.

Koska teoksen juuret ovat vahvasti konsolipuolella, on kokonaisuus luonnollisesti optimoitu ohjaimella pelattavaksi. Toki seitit sinkoilevat kohtalaisesti hiirellä ja näppäimistölläkin pelatessa, mutta itse tukeuduin alun kokeilun jälkeen täysin ohjaimen käyttöön. Suoraan paketista tarjotaan täysi tuki DualSense-ohjaimelle ja sen erityisominaisuuksille. Haptiset liipasimet, ohjaimen kaiutin, kosketusalusta sekä kallistelut toimivat ongelmitta, kunhan vain on muistanut päivittää laitteensa firmwaren ajantasaiseksi. Aluksi oma tietokoneeni tulkitsi kapulan pelkästään äänilaitteeksi ja päätti puskea kaiken äänen aina chat-keskusteluista Spotifyn musiikkiin ohjaimen piskuruisen kaiuttimen läpi. Uusien ajurien ja kapulan päivityksen myötä ongelma kuitenkin korjaantui. Myös Xboxin ohjaimia tuetaan täysin. Entisen PlayStationin yksinoikeusjulkaisun pelaaminen pc:llä pahimman kilpailijan näppäinpromptien vilistessä ruudulla tuntui suorastaan perverssiltä.

Uudelleenmasteroitu julkaisu pitää sisällään alkuperäisen julkaisun kaikkine lisäsisältöineen (Ryöstö, Korttelisodat ja Silver Lining) ja uudelleen työstettyine grafiikoineen. Pc-puolella silmäkarkin määrää voi luonnollisesti myös säätää todella lavealla paletilla. Pelin saa pyörimään helposti hieman vaatimattomammallakin kokoonpanolla. Repiäkseen lopputuloksesta irti kaiken mahdollisen krumeluurin suurilla kuvatarkkuuksilla, on konepellin alta kuitenkin paljastuttava melkoisen tehokasta rautaa.

Peliä on mahdollista pelata myös ultrawide-asetuksilla.

Aivan täydellinen Marvel’s Spider-Man ei ollut alkuperäisessä muodossaan, eikä asiaa ole vielä uudelleenversioinnillakaan korjattu. Osa sivutehtävistä on huomattavasti muita mielikuvituksettomia, taistelujärjestelmä tykkää sekoilla ahtaammissa tiloissa ajoittain jonkin verran ja muutama pakollinen hiiviskelyosio on toteutettu hieman muuta pakettia heikommin. Hassuna yksityiskohtana mainittakoon Peter Parkerin nuorennusleikkauksen kokenut ulkomuoto, joka muutettiin jo aikoinaan päivityksellä vanhempiinkin konsoliversioihin vastaamaan enemmän elokuvista tutun Tom Hollandin kasvoja. Uusi naama ei valitettavasti tunnu sopivan legendaarisen Yuri Lowenthalin ääneen aivan alkuperäisen veroisesti, mutta tämä lienee lähinnä makuasia. Tarinaa ensimmäistä kertaa läpi kahlaavat tuskin edes saavat tietää naaman vaihtuneen versiopäivityksissä.

Mitään uutta tarinallista sisältöä ei ole tarjolla, mutta kyseessä on jo ennestään varsin tuhti kokonaisuus. Paketti on kuitenkin niin hyvin kasattu, että pienet virheet ja harvat uudistukset eivät juuri loppuarvosanaan vaikuta. Insomniacin mestariteos todella ansaitsee tulla pelatuksi mahdollisimman laajan yleisön toimesta. Nyt käsissä oleva pc-versio mahdollistaa kokijakunnan laajentamisen onnistuneesti. Toivottavaa olisi, että myös Miles Moralesin sivuseikkailusta saadaan versio tietokoneille lähitulevaisuudessa.

Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta)

YHTEENVETO:
***** / *****
Marvel’s Spider-Man Remastered on erinomaisen pelin kertakaikkisen pätevä uusi versio uudella alustalla. Hämähäkkimiehen toilailuja voi täysin varauksetta suositella kaikille supersankareista, avoimen maailman seikkailuista ja ihan vaan yleisesti hyvistä peleistä pitäville.

Pelkkä seitin heittäminen ei riittänyt Peterille. Tällä kertaa oli syytä käyttää myös nyrkkiä.

Lisää luettavaa