Näytä mulle missä sul on horisontin rajat – arvostelussa Horizon Forbidden West Complete Edition (PC)

Sonyn konsoleilta tutun Horizon-sarjan toinen osa suuntaa PC:lle. Tarjolla on tuttuun tapaan jälleen kerrassaan erinomainen käännös.

05.05.2024

Hollantilaisen Guerilla Gamesin Horizon-sarja on samanaikaisesti sekä fanien rakastama hiekkalaatikkoseikkailu että studion oman Decima-pelimoottorin mannekiini. Ensimmäinen osa oli teknisesti mainio joskin tarinan osalta monet kylmäksi jättänyt seikkailu maailmanlopun jälkeisessä maailmassa. Jatko-osa näki päivänvalon vielä myös viime sukupolven konsoleilla, mutta sen jälkikäteen julkaistua laajennusta ei enää vanhalla raudalla nähty. Nyt Sonyn oma PC-käännöksiin erikoistunut Nixxes-studio on kääntänyt teoksen vihdoin myös herrakansan laitteilla pelattavaksi. Pääpelin ja kaikki jälkikäteen konsolillakin nähdyt päivitykset ja lisäsisällöt on niputettu kätevästi samaan pakettiin.

Tarina jatkuu jotakuinkin siitä, mihin edellisen osan ainoa laajennus päättyi. Aloy jatkaa taivaltaan uusille mantuville ja kohtaa jos jonkinmoisia uudenlaisia uhkakuvia ja robottiperkeleitä. Kampanja on laadukkaasti tuotettu ja esimerkiksi tarinaa eteenpäin kuljettavat pelimoottorilla toteutetut välinäytökset ovat kertakaikkisen tyylikkäitä. Hahmojen eleet ja kasvojen ilmeet on myös mallinnettu poikkeuksellisen upeasti. Niin ikään teoksen ääninäyttelijät suorastaan loistavat rooleissaan. Päähenkilön virassa toimiva Ashly Burch suoriutuu roolistaan totutulla ammattitaidolla. Erityismaininnan ansaitsevat sivurooleissa toimivat Angela Bassett ja sittemmin jo edesmennyt legendaarinen Lance Reddick.

Horizon-sarjan pelit ovat aina olleet visuaalisesti poikkeuksellisen näyttäviä teoksia. Forbidden West ei valitettavasti kuitenkaan edes nykysukupolven konsoliraudalla pyöri aivan toivotulla tavalla, ja valittavana olevien grafiikkamoodien kohdalla joutuu tyytymään kompromissiratkaisuun joko ruudunpäivityksen tai resoluution osalta. Etenkin matalammalla ruudunpäivitysnopeudella pyörivässä grafiikkaan panostavassa tilassa Aloyn ohjastaminen tuntuu tarpeettoman raskaalta. Horizon Forbidden Westin PC-versio tarjoaa mahdollisuuden ohittaa kompromissiratkaisut. Teosta on mahdollista ajaa juuri niin säkenöivänä kuin konepellin alla olevassa raudassa riittää vääntöä, sekä tasan niin nopeasti kuin lompakosta irtoavat eurot urkuja avaavat.

Nixxesiä pidetään ansaitusti yhtenä alan parhaista käännöstudioista, eikä tälläkään kerralla tarvitse pettyä tiimin lopputulokseen. Kielletyn lännen seikkailut on tuotu PC-laitteille juuri niin arvokkaasti kuin tämän kaliiberin julkaisulle on suotavaa. Optimointia on suoritettu molemmista päistä, joten menon saa rullaamaan tarvittaessa hieman nuhaisemmallakin pumpulla. Tehomyllyillä ruudulle piirtyy puolestaan sellaisia taikatemppuja, että jopa Ubisoftin viime vuotinen Avatar: Frontiers of Pandora jää näyttävyydessä ajoittain taakse. Grafiikan asetusten säädettävyydestä on myös annettava kehuja kehitystiimille. Mukaan on saatu lähes kaikki modernit järjestelmät, kuten tekoälypohjaiset skaalaimet ja dynaamiset resoluutiojärjestelmät. Asetusten vaikuttavuus grafiikan laatuun ja suorituskykyyn on myös avattu tekstien ja havainnointikuvien muodossa poikkeuksellisen hyvin.

Jokainen Tiltin testilaite onnistui pyörittämään pakettia varsin vaivattomasti. Budjettikone Beautylla ruudunpäivitys on helppo lukita yli maagisen 60 ruudun sekuntivauhdin rajapyykin graafisten asetusten ollessa pääosin keskitasolla. Tehokone Beastilla ja Intelin rautaan pohjaavalla Temptressillä krumeluurit voi käytännössä iskeä tappiin vauhtien ollessa suorastaan naurettava rivakoita. Kannettavista laitteista Steam Deck suoriutuu pelin kanssa kohtalaisen hyvin, joskin silmäkarkista joutuu karsimaan jo tuntuvasti. Piirun verran tehokkaampi Rog Ally puolestaan pyörittää teosta astetta sujuvammin asetusten ollessa keskitason hujakoilla.

Paketin kruunaa ensiluokkaisen onnistunut suomenkielinen käännös, erinomainen äänimaailma ja nostetun ruudunpäivitysnopeuden myötä huomattavasti sulavoitunut pelituntuma. Horizon Forbidden West on mainion jatko-osan ensiluokkainen PC-käännös. Sonyn yksinoikeusnimikkeiden tietokoneversiot ovat olleet lähes poikkeuksetta esimerkillisiä julkaisuja, ja Aloyn uusinta seikkailua on helppo pitää koko katalogin tämän hetkisenä keihään kärkenä.

Saatavilla: PC (testattu), PS5
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta, verkko-ostot)

YHTEENVETO:
***** / *****
Näyttävän seikkailupelin uskomattoman onnistunut käännös. Silmät nyrjäyttävän nättiä menoa tarjoileva paketti ottaa huomioon tietokoneharrastajat budjettiluokkien molemmissa ääripäissä. Kaikilla herkuilla varustettu versio ansaitsee paikkansa viime vuosien parhaiden PC-käännösten joukossa.

Käytetyt arvostelukoneet:

Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7800X3D
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4090 24 Gt

AMD-kone “Beauty”
Prosessori: AMD Ryzen 5 5600
Keskusmuisti: 16 Gt 3 600 MHz DDR4
Näytönohjain: AMD Radeon 7600

Intel-kone “Temptress”
Prosessori: Intel Core i5 12600K
Keskusmuisti: 32 Gt 3 200 MHz DDR4
Näytönohjain: Intel Arc 770

Rog Ally Z1 Extreme

Steam Deck

Aamulla töihin krapulassa lähtiessään Jaana tiesi alamäen olevan rankka, mutta tämä oli jo naurettavaa.

Lisää luettavaa