Mieltymyksiä vahvistavaa moottoriurheilua – arvostelussa Forza Motorsport

Kuuden vuoden festivaaliputken jälkeen otetaan hieman vakavempaa vaihdetta silmään. Playground Games siirsi Forza Horizoninsa varikolle, jotta Turn 10 Studios voi paahtaa radalle tuoreen simulaatiokaahailunsa kanssa. Ensikilometrit tuntuvat aluksi raikkailta, mutta jo muutamassa tunnissa fiilikset ailahtelevat. Forza Motorsport ei aja seinään tai ojaan, vaan enemmänkin tarkentaa mieltymyksiä.

16.11.2023

Se konsolikaahailujen toinen mestari tulee taas. PlayStationin Gran Turismon suora kilpakumppani pudottaa järjestysnumeron nimensä perästä, mutta muita pudotuksia ei ole näkyvissä. Forza Motorsport on ehtaa Forzaa, eikä varmasti jätä kylmäksi. Jos kuitenkin kärsit festivaalin jälkeisestä depressiosta, tilanne saattaa olla hieman toinen.

Tuore simulaatiokaahailu starttaa hyvin Horizonin kaltaisella esittelypätkällä, jossa päräytetään parin eri radan lävitse kahden auton voimin. Demo lyö tehokkaasti pelaajan silmille sellaisen graafisen ja äänimaailman spektaakkelin, että ei paljoa jää arvailujen varaan. Voin melkein kuvitella, kuinka kehittäjätiimi on haipannut osuuden luomista studiolla teosta varten. ”Otettiin kuutisen vuotta happea, mutta tässä olisi nyt vähä hienoo rallia hei sulle. Hanaa hanaa!”

Vaikka teoksen tunnistaa realistisuutta hakevaksi simulaatioksi, on mukana arcademaista vivahdetta tuomaan mukavaa balanssia. Forza Motorsport sisältää häkellyttävän määrän helppokäyttöisyysasetuksia useisiin erilaisiin tilanteisiin. Turn 10 Studiosin tavoitteena on selkeästi ollut se, että aivan kuka tahansa voi nauttia virtuaalisesta moottoriurheilusta mahdollisista rajoitteista tai muista taustoista huolimatta. Asiasta ei ole omakohtaista kokemusta, mutta asetuksien monipuolisuus voisi mahdollistaa esimerkiksi näkörajoitteiselle useamman kierroksen Forzailun ilman suurempia vaikeuksia. Olisipa kyseessä vieläpä miellyttävä pelinautinto.

Forza Motorsport vaikuttaa olevan suuri pakkaus uutta sekä ällistyttävää, mutta tuntuu silti valitettavan tutulta. Julkaisussa päästään hurjastelemaan yli 500 autolla. Niistä reilut sata autoa tekevät debyyttinsä Forzailun pariin loppujen ollessa muistorikkaita vivahduksia takavuosilta niin Motorsportin kuin Horizonin puolelta. Tuoretta moottoriurheilua varten kasailtiin ihan uusi autokin jenkkiläisen Chevroletin toimesta. Teoksen kansitaiteessakin ujosteleva sininen Corvette E-Ray komeilee etualalla vuoden 2023 Cadillac V-Series R:n takana.

Pelattavan sisällön kohdalla otetaan turvallisia askeleita. Kampanjan kaltaisen uramoodin virkaa toimittaa Builders Cup, jossa omalla virtuaali-Vatasella lähdetään valloittamaan erilaisia sarjoja voiton kiilto silmissä. Sarjoja on moneen junaan, joten ihan yhdellä purkilla ei koko uraa kolistella. Auto kannattaa valita hyvin tarkoin jokaiseen kategoriaan lähtiessä, sillä pelaaja on lukittu kaasuttelemaan koko sarja alusta loppuun samoilla renkailla. Kaahailua pääsee harrastamaan muun muassa super- ja sähköautoilla, legendaaristen ralli-ikonien menopeleillä sekä vimosen päälle tuunatuilla harrasteautoilla. Vaihtelu ei tietenkään rajoitu näihin, joten siitä ei ole syytä olla huolissaan.

Builders Cupin ohella muu sisältö pysyttelee tuttuna takavuosilta. Forza Motorsport sisältää parikymmentä fotorealistista moottorirataa. Kampanjan ohella kruisaillaan lähinnä rennosti treenaten vapaa-ajoissa tai täydellä fokuksella aika-ajossa itseään haastamassa. Runsas ajelu on kannattavaa, sillä jokaisella autolla on oma kokemuspistemittarinsa. Bongoja kerryttäessä auton taso nousee ja tällöin bensalenkkarit voi vetäistä jalkaan tuunailua varten. Toisin kuin Horizonissa, et voi ostaa autoa ja virittää sitä megalomaanisiin mittoihin ennen kunnollista sisäänajoa.

Forza Motorsportin kovimmat sijoituspisteet tippuvat sen ääni- ja grafiikkasuorituksesta. Tuore autosimuilu on Xbox Series X:llä häkellyttävän kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. Renderöintimahdollisuuksia on kolme kappaletta, joissa kaikissa ihaillaan dynaamista 4K-resoluutiota. Teos itse suosittelee suorituskykymoodia ilman säteenseurantaa, jolloin kaahailusta saa minunkin mielestäni parhaimmat puolet esiin. Ruudunpäivitys on todella sulavaa kuusikymppistä ilman minkäänlaista yskintää. Suorituskyvyn kaveriksi voi kytkeä myös autojen peilaukseen keskittyvän säteenseurannan ilman rokotusta ruudunpäivitykseen. Resoluutio sen sijaan kokee kevyttä dippaamista vauhdikkaissa tilanteissa, jolloin tarkkasilmäisin huomaa hieman rosoisempaa reunaa ruudulla. Mistään katastrofista ei kuitenkaan ole kyse, mutta huomattavissa se on silti.

Grafiikkatila rajaa vauhdin hurman ikävästi 30 ruutukuvan sekuntitahtiin, mutta samalla se lyö heijastukset autojen lisäksi myös ympäristöön. Graafinen anti on ihan mieletöntä katseltavaa, joka saa taatusti herkemmänkin hifistelijän innostumaan. Väitän silti, että pehmeämpi ruudunpäivitys on Forza Motorsportin valttikortti huikeasta grafiikkatyöstä huolimatta.

Äänipuoli tarjoaa bensalenkkareille hunajaa, mutta autostereoiden hifistelijät surkuttelevat nopeasti. Moottorien hurina on adrenaliinia kohottavaa kuunneltavaa sekä ihailtavan ympäristöön reagoivaa. Tunneliin saapuessa turbon vihellys saa allekirjoittaneen vähintään hymyilemään. Erityistä mainittavaa ansaitsee myös kumien vikinä asfalttia vasten tiukoissa mutkissa. Äänimallinnus on niin häkellyttävän aitoa, että se saa myös pelaamisesta vähemmän innostuneen heräämään kiinnostuneena. Aidon tavoittelu on hienoa, mutta samalla se on Forza Motorsportin kompastuksia, sillä ajojen aikana ei kuulu minkäänlaista musiikkia. Tokihan Spotifystä tai C-kaseteista saa tilanteen korjattua, mutta musiikin täysi puuttuminen on melko alavireinen ratkaisu. Kierrostolkulla pelkkää auton murinaa ja kumin kitinää pistää turhauttamaan pitkässä juoksussa.

Forza Motorsport on rajatulle kohdeyleisölleen todellinen mestariteos. Ensitunnit olivat häkellyttävää silmä- ja korvakarkkia hyvällä ajotuntumalla, mutta totuus iski hiljalleen tuulilasiin. Motorsport on tuttu ystävä jo Xbox 360:n valtakaudelta, mutta Horizonin sekä viimeisimmän The Crew’n kaltaiset amisten bassokerhot vetoavat paremmin tänä päivänä, ainakin allekirjoittaneeseen. Menoa ja meininkiä ilman välitöntä sakkoa, jos vähän pelti kolisee kaverin kanssa. Realistinen ote on siistiä, ihailtavaa ja oikeasti mukavaa touhua, mutta jokseenkin tylsää.

Mieltymyksien ristiriidoista huolimatta Forza Motorsportin tunnistaa erinomaiseksi sekä virheettömäksi teokseksi. Se ei ole jokaista kaaharia varten, mutta kynnys moottoriurheilun maailmaan ei taatusti ole koskaan ollut näin matala. Kuka tahansa kokee olonsa tervetulleeksi. Kaahailun sisältyminen Xboxin Game Pass -palveluun tekee tutustumisesta todella kivuttoman. Tankki täyteen, koneet käyntiin ja lappu lattiaan. Kyllä tätä jokaisen tulisi vähintään kokeilla.

Saatavilla: PC, Xbox Series X|S (testattu X)
Ikäraja: PEGI 3 (pelinsisäiset ostot)

YHTEENVETO:
**** / *****
Järisyttävän kaunista virtuaalista moottoriurheilua, joka tuntuu myös aidolta nykykonsolin tehojen todistukselta. Lopputulos on helposti lähestyttävää mutta paikoin tylsää ympyrää ajamista. Genren suurfanit ja erityisesti rattipoljinsettejä käyttävät saavat varmasti suhailusta enemmän irti kuin ohjaimella kaahaavat.

Disneyn liveaction-buumi jatkuu seuraavaksi Autoilla.

Lisää luettavaa