Tropiikissa kireää on sekä pakkanen että vaikeusaste – arvostelussa Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Maailmankirjojen on pakko olla sekaisin, kun Suomessa hikoillaan helteessä samalla kun apinoiden asuttamassa tropiikissa ihmetellään takatalvea. Onneksi alkukesän lämpöaaltoja voi paeta Donkey Kongin uusittuun seikkailuun, joka tarjoaa haastetta, hupia ja vaarallisia tilanteita.

20.07.2018

Nintendo panosti Switchin julkaisuikkunan pelivalikoimaan isolla kädellä, minkä vuoksi konsolin ensimmäisenä vuonna saatiin ihastella uuden Marion, Zeldan, Splatoonin sekä muiden huippupelien kaltaisia helmiä. Ikävä kyllä timantit eivät kasva puussa, joten pajatson tyhjennyksen jälkeen uutuuspelien rintamalla on ollut hivenen hiljaisempi sesonki. Rauhallinen kevät onkin otollista aikaa kahlata läpi vanhoja ja suotta ohitettuja napakymppejä ennen seuraavaa ryysistä. Yksi esimerkillinen nosto on Wii U:n floppauksen takia monien tutkan väistänyt Donkey Kong Country: Tropical Freeze.

Nintendon ikonisen gorillahahmon seesteinen elämä kääntyy päälaelleen, kun ilkeämieliset pingviinit keskeyttävät takatalvensa avulla synttäripippalot. Juuri sen kummallisempaa juonta ei Tropical Freezessä olekaan, vaan pelaaja päästetään vikkelästi mainion tasoloikinnan äärelle. Pelin kuuteen maailmaan jaettu seikkailu loikkii savannien, kyläpahasten sekä muiden värikkäiden alueiden läpi ilman turhia tarinataukoja.

Donkey Kongin tuorein seikkailu tarjoaa perinteistä kaksiulotteista tasoloikintaa, jossa matkaa hidastavat tappavat ansat, silmille hyppivät pahikset sekä käpälien alla sortuvat maastot. Vaikka laiska gorilla onkin teoksen päähahmo, pelaaja saa toisinaan matkaansa myös yhden kolmesta kaverista. Diddy Kong helpottaa elämää rakettirepullaan, Dixie Kong propellimaisesti liihottavalla hiuskuontalollaan ja Cranky Kong korkealle ponnistavalla kävelykepillään. Apurit eivät ole välttämättömiä, mutta ne tuovat lisämaustetta loikintaan. Kokemus vaihtelee mukavasti pelaajasta riippuen, sillä tynnyristä poimittavan kaverin saa itse valita fiiliksen ja pelityylin mukaan.

Teos onnistuu rytmityksessään erinomaisesti. Perinteisten hyppelyiden välissä pääsee muun muassa ratsastamaan sarvikuonolla sekä ohjastamaan raiteilla kulkevaa kärryä. Myös loikkakentät tarjoavat mukavasti vaihtelua uiskentelu- ja tykkiosuuksillaan. Vaikka tekijöiden mielikuvituksesta ei ole riittänyt ihan Super Mario Odysseyn kaltaiseen ilotulitukseen, pelin parissa vierähtävät roimat kymmenen tuntia kuluvat kuin siivillä.

Nintendon tasoloikkavalikoima on perinteisesti laaja ja värikäs, mutta Donkey Kongin trooppiselle viimalle on oma selvä lokeronsa. Tropical Freeze näyttää päältäpäin tarkasteltuna jälleen yhdeltä tasavahvalta hyppelyltä, mutta jo ensimetrit tekevät selvän pesäeron Kirbyyn ja Marioon: gorillasankarin seikkailu kiristää nimittäin ensin vaikeusasteen ja sitten hermot yllättävän tiukalle. Välitallennuspisteitä jaetaan kohtuudella, kentät jatkuvat yllättävän pitkään ja ansat vaativat oikeasti osaamista sekä reagointia. Jo kakkosmaailman pomo tarjoaa monivaiheisuudessaan todellisen vastuksen, eikä hommaa helpoteta missään vaiheessa.

Vaikka Tropical Freeze on haastava seikkailu, kohtuuttoman vaikeaksi sitä ei voi onneksi syyttää. Elämiä jaetaan runsain mitoin, minkä lisäksi tarkka pelattavuus vyöryttää syyn epäonnistumisista aina pelaajan kontolle. Kaiken kukkuraksi suurimmat haasteet on piilotettu kenttiin kerättäväksi, sillä mukana on perinteisen KONG-tekstipalasten lisäksi myös muuta poimittavaa. Kaikkien tilpehöörien bongaamisessa kuluu helposti vielä toinenkin kymmentuntinen, joten tekemistä piisaa runsain mitoin. Mikäli ylpeys sallii keräilyhommien väistämisen, matka tropiikissa helpottuu heti auvoisammaksi.

Wii U:lta käännetty teos on pysynyt suurimmilta osin ennallaan. Ulkoasua on hilattu luonnollisesti nykyaikaisten vaatimalle komealle tasolle, mutta varsinaista tuoretta pelisisältöä ei ole ympätty mukaan. Onneksi Switch-versioon on sentään saatu uusi Funky Mode -tila, joka tarjoaa tutun seikkailun hivenen aiempaa helpompana. Uusi päähahmo saa kenttiin mukaan enemmän terveyspisteitä, minkä lisäksi Funky osaa pyöriä ja hyppiä Donkeytä paremmin. Harmillisesti vaikeusastetta ei voi vaihtaa lennosta, joten valinta tilojen välillä täytyy tehdä ennen seikkailun aloittamista. Etenkin perheen pienimmille on kuitenkin syytä suositella Funky Modea ihan vain hermojen säästämiseksi.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze on yhä edelleen erinomainen tasohyppelykokemus. Se yhdistää oivallisella tavalla Nintendon värikkäät tavaramerkit sekä muuta loikkatarjontaa kireämmän vaikeusasteen. Teoksen viihdyttävyydestä olennaisimman kertoo se, että kenttiin tekee mieli palata keräämään viimeisetkin salaisuudet, vaikka niiden poimimisesta ei varsinaista hyötyä olekaan. Pakettia on hivenen turha suositella Wii U -version omistajille uutuussisällön puuttumisen vuoksi, mutta mikäli Donkey Kongin seikkailu meni tuolloin ohi, tarjolla on lähes napakympin veroinen loikkakokemus.

Eikä muuten yhtään haittaisi, jos Tropical Freezen lämmittely olisi vain alustus kokonaan uudelle seikkailulle!

Saatavilla: Switch (testattu), Wii U
Ikäraja: PEGI 3

Lisää luettavaa