Prinsessan roolileikit – arvostelussa Princess Peach: Showtime!

Peachin vaatekaapissa piisaa muutakin kuin vaaleanpunaista mekkoa. Neidon ensimmäinen oma seikkailu lähes 20 vuoteen esittelee kokonaan uudenlaisia puolia ikonisesta hahmosta.

08.04.2024

Switchin elinkaaren aikana on nähty monenlaisia Sienivaltakunnan ykkösnimien tähdittämiä pelejä. Mario on tietysti pomppinut muita ahkerammin, mutta yhtä lailla Luigi sekä Toad ovat päässeet nauttimaan valokeilan paisteesta. Yksi on kuitenkin loistanut seinäruusuna: prinsessa Peachin edellistä omaa peliä joutuu kaivelemaan lähes kahdenkymmenen vuoden takaa. Nyt Princess Peach: Showtime! tuo tähän erittäin tervetulleen muutoksen.

Perinteisesti vaaleanpunaiseen sonnustautuva prinsessa esittelee teoksessaan samaan aikaan tuttuja Nintendo-jippoja sekä kokonaan uusia naisellisia puoliaan. Peachin teatterireissu päättyy täyteen kaaokseen, kun konnat varastavat näytelmät omien juonittelujensa nimissä. Pelaajan tehtäväksi jääkin seikkailla näytös kerrallaan tilanne takaisin kuntoon, jotta valokeila kohdistuisi jälleen oikeisiin tahoihin.

Teatterimaailma on harvinainen joskaan ei täysin ennenkuulumaton aihio. Showtime tuo mukanaan lähes Marvel Cinematic Universen veroisen maailman, kun samainen hahmo seikkailee lukuisissa eri miljöissä. Välillä ratsastetaan villin lännen hengessä, toisaalla nautitaan taitoluistelun maailmasta, hetkittäin heilutellaan miekkaa kuin Zorro konsanaan ja välipalana rauhoitutaan dekkarien hengessä. Erilaisia kostuumeja ja tätä myöten kikkakirjoja on runsain mitoin. Näistä jokainen eroaa selvästi toisistaan, joten pelisessiot pysyvät jatkuvasti tuoreina.

Siinä missä turhan monessa mediassa kärsitään aivan turhasta venyttämisestä, Peachin näyttämövisiitit onnistuvat käyttämään aikansa tehokkaasti. Erilaiset luvut ovat tiiviitä paketteja simppelillä idealla, jolloin värikäs 2,5D-maailma saa ansaitsemansa valokeilan. Lisäksi suoraviivaisiin pätkiin on piilotettu läjä kerättäviä tähtiä, joiden kerääminen on tavanomaista Nintendo-tasoloikintaa hankalampaa. Osa vaatii nopeaa reagointia, toisinaan taas jonkun “piilossa näkyvillä” -salaisuuden hoksaamista. Nämä jipot kannustavat palaamaan kenttiin takaisin, sillä nuohoaminen ei riittänyt ainakaan itselläni paljastamaan kaikkea jemmattua laakista kuin ani harvoin.

Sen sijaan leffa- ja viihdemaailmasta on otettu yksi keskeinen vaikute: jatko-osat. Näitä onneksi hyödynnetään selvästi maltillisemmin kuin vaikkapa supersankarien elokuvissa. Jokaista eri larppausroolia pääsee pelaamaan muutaman kerran matkan varrella. Kun esimerkiksi rodeo-Peachia ei tuputeta korvista ja silmistä sisään, tuntuu jokainen visiitti tuoreelta. Lisäksi roolien vaihtelevuus tuo miellyttävää piristystä pelisessioihin, kun kaikki kentät hyödyntävät erilaisia niksejä. Samalla vähemmän mieluisat pätkät eivät vie peli-iloa. Jos ninja-Peach ei nappaa, pääsee äkkiä mielekkäämpien vaatekerrastojen kimppuun.

Kenttien lyhyys sekä ideoiden yksinkertaisuus tekevät Princess Peach: Showtimestä kerrassaan erinomaisen pelin. Niin tikissä kuin Mario on esimerkiksi viimevuotisen Super Mario Bros. Wonderin kohdalla ollut, Peachin seikkailu tuntuu hyödyntävän maanläheisempiä ideoita vielä tehokkaammin. Se ei ole punanuttuisen putkimiehen seikkailun veroinen elämysjuna, vaan seesteisempi ja rentouttavampi kokemus. Paketti ei ehkä aivan nouse omissa kirjoissani Super Mario 3D Worldin tasolle, mutta paketti osoittautuu silti nopeasti erittäin positiiviseksi yllätykseksi.

Kolikolla on tunnetusti kääntöpuolensa. Peachin seikkailu on suunniteltu koko perheelle soveltuvaksi, joten vaikeusaste on sen mukainen. Kovaa haastetta etsivät joutuvat hakemaan sitä muualta, mutta tokkopa kovin moni odotti prinsessanäytelmältä hampaidenkiristelyä. Kaikkien salaisuuksien paljastaminen ei todennäköisesti perheen pienimmiltä kuitenkaan onnistu. Paketti on omiaan arkiseen rentoutumiseen ja pelihetkestä nauttimiseen, ei niinkään suorittamiseen.

Jos Peachin seikkailua voi jostain moittia, on se Switch-konsolin tehojen rajallisuus. Audiovisuaalinen toteutus on näyttävällä sekä värikkäällä tasolla, mutta lataustaukojen venyminen ei jää huomaamatta. Nintendon seuraavan konsolin julkistus ei tunnu tapahtuvan tältäkään osin ainakaan liian nopeasti.

Princess Peach: Showtime! on persoonallinen ja idearikas seikkailu, jonka parissa viihtyy kuin huomaamattaan. Oivaltavat ideat ja rooliasut tarjoavat laadukkaita hetkiä noin kymppituntisen edestä. Haastavuutta olisi toki voinut olla ripaus enemmän, mutta jo tällaisenaan kaiken kerääminen sekä seuraavan nurkan takana olevan jujun näkeminen pitävät kiinni Switch OLED:sta pidempään kuin alkujaan oli tarkoitus. Se on hyvän pelin merkki se.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (sarjakuvamainen väkivalta)

YHTEENVETO:
***** / *****
Prinsessa Peachin teatterivisiitistä on ammennettu oivaltavia ja hauskoja hetkiä koko perheen iloksi. Eri näytelmiä odottaa vesi kielellä, sillä niistä jokainen tuntuu omanlaiselta seikkailultaan.

Joko myönnät RGB-valaistusten lähteneen lapasesta?

Lisää luettavaa