Kohtuullisella hinnalla saa kohtuullisen kilpailullista – arvostelussa Victrix Gambit Tournament Controller

Kilpailullinen peliasenne yleistyy myös konsolikulttuurissa. PlayStationille ja Xboxille on valmistettu vaikka minkälaisilla nimikkeillä ristittyjä eliitti- sekä kilpatason kapuloita, mutta onko niistä mihinkään? Tarvikevalmistaja PDP:n Victrix-sarjan kapula tipahti Tiltin syyniin ja avasi arvostelijalle positiivisen portin tarvikevalmistajien maailmaan.

10.04.2024

Lisäpainikkeilla, valoilla tai erikoisimmilla ominaisuuksilla varustetut ohjaimet ovat olleet minulle lähinnä kosmeettisia herkkuja konsolipelaamisen kaverina. Omistin aikanaan Microsoftin paljon puhutun Xbox Elite V2 -ohjaimen, mutta yhteistyömme päättyi kahden takuuhuoltomatkan jälkeen. Jatkuvat pikkuviat eivät tuntuneet kapulan toistuvien Saksan matkojen arvoisilta, joten pidättäydyin perinteisimmissä tavisohjaimissa.

Jossain kohtaa oheislaitemaailman myllerrystä tarvikevalmistaja PDP:n se parempi tuoteryhmä Victrix rantautui Suomeen, joten tutustumismatka heihin starttaa Gambit-ohjaimen avulla. Räväkästi suunnitellun paketin mukaan kyseessä on maailman nopein Xbox-ohjain.

Minimalistisen kantolaukun uumenista paljastuva Victrix Gambit ei ole ohjaimena siitä rauhallisimmasta päästä, sillä valkoisesta, violetista ja mustasta koostuva värimaailma yllättää sisällöllään. Kapulan kaverina kätevästä boksista paljastuu merkittävä määrä kaikenlaista tilpehööriä aina lisäpainikelevyistä vaihdettaviin analogisauvoihin. Ohjaimeen on mahdollista vaihtaa myös sekä ristipainike että muovinen tai silikoninen päällislevy.

Gambitin mukana tulee myös elinikäinen Dolby Atmos -lisenssi. Konsoli tunnistaa lisenssin, kun ohjaimeen kytketään 3,5 millimetrin plugilla varustetut kuulokkeet kiinni. Atmos on tällöin valittavissa Xboxin ääniasetuksista.

Koko ohjainta ei konsolin perusasetusten kautta voi hallita, mutta onneksi Xboxin ja Windowsin kauppapaikoilta on ladattavissa Victrixin hallintaohjelma. Appin kautta onnistuu lähestulkoon mikä vain aina analogisauvojen kalibroinnista painikkeiden toimintojen vaihtoon. Väittääpä ohjelma myös osaavansa tunnistaa ohjaimen mahdolliset ongelmat, mutta ainakaan toistaiseksi häiriöitä ei ole havaittu.

Vakuuttavia ominaisuuksia ja kilkkeitä piisaa, mutta langattomuutta ei ole havaittavissa. Kapula on sentään varustettu USB-C:llä, joten Micro-USB:sta ei tarvitse täten menettää järkeään. Mukaan on lyöty myös kolmimetrinen piuha. Langallisuus on syystä Gambitin ominaisuus, sillä kapulaa markkinoidaan kaikkien aikojen nopeimpana Xbox-ohjaimena. Itselläni ei ole osaamista tai kalustoa mittailla millisekunnin tarkkuudella painikkeiden viivettä, mutta päällispuolin fiilis tuntuu hyvin identtiseltä perinteisen Microsoftin langattoman ohjaimen rinnalla. Välillä tuntuu omien komentojen suorittaminen vähän ripeämmältä, mutta en pysty vahvistamaan asian totuutta.

Jos jossain huomaa aidon ripeyden, on se Gambitin liipaisinpainikkeissa. Normikäytössä namiskoissa ei ole mitään erityistä, mutta ohjaimen takana löytyvien kytkimien avulla liipaisimien liikeradat saa suorastaan naurettavan lyhyiksi. Kytkimiä on kaksi, joten genrestä riippuen saa säädettyä painallukset juuri itselleen sopiviksi.

Ohjaimen päällyslevyn vaihtamisesta on nostettava hattua Victrixin suuntaan. Kantolaukussa on tosiaan valkoinen kovamuovilevy ja violetti silikoninen variantti. Vaihdokit on varustettu pienillä magneeteilla, joten tarvikkeen irroitus ja kiinnitys on yksinkertainen projekti. Silikonisen päällislevyn etuna on sen mukana tuoma hiljaisuus, koska analogisauvat eivät ripeissä liikkeissä kolise ohjainta vasten.

Vakuuttavista ominaisuuksista ja lisätarvikkeista huolimatta Victrix Gambit ei ole täydellinen. Ohjaimella on yksi kompastuskivi, joka ei onneksi ole maailmanlopun luokkaa. Kapulan yleisfiilis tuntuu kauhistuttavan hauraiselta sen ollessa ruuveja lukuun ottamatta todella kevyttä muovia. Adrenaliinin ryöppyisissä pelihetkissä tulee väistämättä kevyitä pelkotiloja siitä, että naksahtaako ohjaimessa jokin rikki. Toistaiseksi ollaan kuitenkin selvitty Call of Dutystä, Tekkenistä ja Wo Longista ilman vaurioita, joten pelkoni voi olla täysin aiheeton.

Victrix Gambitin positiiviset puolet voittavat lopulta lelumaisen fiiliksen, joten kapulaa on helppo suositella esimerkiksi ensimmäiseksi erikoisohjaimeksi Xboxilla pelaaville. En lupaa, että räväkkä värimaailma ja muokattavuus tekee pelitaidoistasi automaattisesti jumaltason suoritusta, mutta ainakin kokemus on vähintäänkin miellyttävämpää. Dolby Atmos on myös kiva lisä äänihifistelijöille, joten uskallan väittää Gambitin olevan helposti hintalappunsa arvoinen.

Victrix Gambit Tournament Controller maksaa noin 95 euroa. Se on yhteensopiva pc:n ja sekä Xbox One- että Xbox Series X|S -konsolien kanssa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Räyheällä designillä varusteltu kilpailullinen ohjain Xboxille ja PC:lle. Reilu mutta hallittu määrä kilkettä muovaamaan kapulalla pelaamisen itsellesi sopivaksi kokemukseksi. Kevyt muovinen fiilis hieman hirvittää.

Sähkökatkon sattuessa Gambitilla pystyy pelaamaan Tetristä.

Lisää luettavaa