Heliumoravasta demoniin, aina hyvältä kuulostaen – arvostelussa Logitech Yeti GX

Logitechin mikrofonit ovat vakuuttaneet äänenlaadullaan. Ylläpitääkö Yeti GX laatutason korkealla?

09.04.2024

Jalustan kanssa 610 grammaa painava Logitech Yeti GX on erittäin tyylikäs näky. Mikrofonin toiseen kylkeen aaltoilevassa jalustassa on hienostunut design, jota itse mikrofonissa oleva RGB-valaistus korostaa onnistuneesti. Jopa pohjaan törkätty USB-kaapeli sulautuu suhteellisen hyvin kokonaisuuteen.

Positiiviset fiilikset jatkuvat mikrofonin pöydälle asettelemisen aikana. Jalustan pohjassa on nimittäin sopivanlainen vaimennuskerros, joka pitää laitteen paikallaan erittäin hyvin. Mikäli pöytää peittää XL+-koon pelimatto, kannattaa Yeti GX laittaa ehdottomasti sen päälle. Silloin se ei nimittäin hievahda milliäkään kuin korkeintaan verkkohäiriön takia hävityn Fortniten jälkeen.

Ryhdikkäästi jalustassaan seisova mikrofoni on korkeudeltaan 23 senttimetriä. Mikäli haluaa käyttää erillistä puomivartta tai mikrofonitelinettä, kannattaa ottaa huomioon, että liitäntäreikä on mikrofonin kyljessä. Mukana tulee 3/8- ja 5/8-tuumainen sovitin. Tietokoneeseen liitettävä USB-kaapeli on mallia USB-C (mikrofoni) – USB-A (tietokone). Se on ärsyttävän muovinen eikä sellainen pehmeästi punottu mitä tämän hintaiselta mikrofonilta odottaisi.

Yeti GX tottelee käskyjä Logitechin G HUB -ohjelmiston (Windows / Mac) kautta. Ennen äänen pariin siirtymistä on luonnollisesti laitettava mikin valaistus kuntoon. Kyljessä olevaa Logitech-logoa ja pohjassa olevaa kahteentoista alueeseen jaettua ledirenkulaa pystyy säätämään G HUB -perinteiden mukaisesti hyvin vapaasti. Käytettävissä on siis erilaisten animaatioiden lisäksi muun muassa näytönmallintaja ja äänen visualisointi. Toki kaikki kolmetoista lediä saa valoilemaan täysin omien värimieltymysten mukaisesti.

Logitech Yeti GX on suunniteltu erityisesti pelaajille, mutta toki se soveltuu muuhunkin keskustelu- ja striimauskäyttöön. Joka tapauksessa sen dynaaminen supercardioidimikrofonikapselitekniikka yhdistettynä kehittyneeseen ohjelmistoon vaimentaa häiritseviä sivuääniä kuten näppäimistöstä kantautuvaa naksuttelua. Ja testeissä tuli todettua, että tämä toimii ihan oikeassakin elämässä, eikä pelkästään paperilla. Softa prosessoi ääntä niin, että se vahvistuu tietylle tasolle sillä myös pysyen. Säröilyjä tai äänen leikkautumista ei esiintynyt.

Sivuäänien vaimennus ei ole ainoa asia, joka tässä mikrofonissa toimii erinomaisesti. Varsinainen äänenlaatu on myös huikea. Mikrofonikapseli on optimoitu suun lähelle sijoittamista varten ja tällä tavalla käytettynä ei tämän hintaluokan laitteen äänenlaadulta voi enempää toivoa – niin hyvä se on! Mikin superherttakuvio keskittyy vain ja ainoastaan puhujaan lakaiseten kaikki turhat sivuäänet maton alle.

Oma ilonsa tulee sitten G HUB -softan tehostemahdollisuuksien parissa. BLUE VO!CE -ominaisuuden avulla saa omaa äänen muutettua vaikka minkälaiseksi heliumoravaksi tai demoniksi, tai sitten vaan hienosäädettyä sitä täydellisesti oman striimausympäristön kaiun ja äänitasapainon mukaisesti. Säätöominaisuudet eivät ole ainoastaan laajat, ne ovat myös helposti omaksuttavissa.

Logitech Yeti GX on hintaluokassaan aivan huikea tuote. Kyseessä on tyylikäs ja tehtävänsä loistavasti toteuttava pöytämikrofoni, jonka äänenlaadussa ei ole mitään moitittavaa. Mikin takana olevat mykistysnäppäin ja tulosignaalin tasorulla eivät ole parhaimmassa mahdollisessa paikassa, minkä lisäksi jotkut käyttäjät jäävät varmasti kaipaamaan 3,5 mm monitorointiliitäntää. Kunhan kyseisten moitteiden kanssa pärjää, on tämä aivan loistava valinta vakavasti äänensä ottaville.

Lopuksi huomautettakoon, että mikrofonin mukana ei tule Logitechin Suomen nettisivujen mukaan pakkauksen sisältöön kuuluvaa Streamlabs Ultran lunastuskoodia. Se toimitetaan ainoastaan Yhdysvaltojen myyntikappaleiden mukana, ja sekin on pelkkä 30 päivän testijaksokoodi. Itse myyntipaketissa ei tuosta koodista ole mitään mainintaa.

Logitech Yeti GX maksaa 159,99 euroa. Mikrofonia saa mustana ja valkoisena.

YHTEENVETO:
****(*) / *****
Erinomaisilla äänensäätömahdollisuuksilla varustettu mikrofoni huikean hyvällä äänenlaadulla ilahduttaa niin käyttäjää kuin yleisöäkin. Ainoastaan monitorointiliitäntää vaativat joutuvat katsomaan muiden vaihtoehtojen perään.

Uusittu nukkasihtijärjestelmä pitää huolen siitä, että laitteen linkousteho pysyy vuodesta toiseen samana.

Lisää luettavaa