Vauhdikkaita muistoja – arvostelussa Kingston Fury Renegade 2Tt M.2 SSD

Kingstonin muistitikusta ei vauhtia tai kokoa puutu.

11.04.2024

Kingston myi pelaajille suunnatun erikoisbrändinsä HyperX HP:lle muutamia vuosia sitten. Sittemmin firma on jatkanut tallennusmedioiden ja keskusmuistien valmistamista jo entuudestaan tunnetun Fury-malliston muodossa. Vaikka osa brändistä lohkaistiinkin pois, tarjolla olevat tuotteet edustavat edelleen sitä laatua mitä pelaajat ovat osanneet odottaa jo vuosikausien ajan.

Fury Renegade -SSD-levyjä on saatavilla 500 gigatavun, teratavun, kahden teratavun ja neljän teratavun kokoluokissa. Yksikköjä on mahdollista hankkia yksinkertaisen grafeenista valmistetun lämmönlevittimen kera tai täyden metallisen jäähdytyssiilin kanssa. Arvostelupöydällemme päätyneen mallin tallennuskapasiteetti on kaksi teratavua ja se toimitettiin ilman lisäjäähdytintä.

Muistitikku yltää vauhteihin, joista jopa formulakuskit voivat vain haaveilla. 7 300 megatavun lukunopeus ja 7 000 megatavun kirjoitusnopeus nostavat Fury Renegaden nopeutensa puolesta tällä hetkellä markkinoilla olevien SSD-levyjen kärkiluokkiin. Nopeampiakin malleja on myynnissä, mutta hintansa puolesta ne ovat jo käytännössä tavallisten käyttäjien budjetin ulottumattomissa. Tarjolla olevia nopeuksia ei vielä kovinkaan moni sovellus kykene hyödyntämään. Direct Storage -järjestelmää käyttävien ohjelmien sekä etenkin pelien lista kasvaa jatkuvasti, ja erityisesti Sonyn PS5-julkaisujen PC-käännökset hyödyntänevät tätä ominaisuutta tulevaisuudessa. Horizon Forbidden West ja Ratchet & Clank: Rift Apart ottavat teknologiasta jo kaiken irti.

M.2 2280 -kokoluokan tikku sujahtaa sille tarkoitettuun loveen emolevyllä varsin kätevästi. Grafeeninen lämmönlevitin antaa hieman lisäjäähdytystä emolevyn omien jäähdytysripojen alla. Mikäli omassa lankussa ei ole integroituja jäähdyttimiä, on suositeltavaa ostaa erillinen tikun pintaan kiinnittyvä passiivinen tai aktiivinen viilennin. Ominaisuuksiensa puolesta levy soveltuu myös PS5:n muistilaajennukseksi. Pleikkarin ahtaaseen ja huonosti ilmastoituun laajennusporttiin liitettäessä lisäjäähdytin on lähes pakollinen hankinta.

Kestävyytensä puolesta levyn ei pitäisi jättää käyttäjäänsä niin sanotusti tien varteen seisoskelemaan peukku ojossa. Käyttölämpötiloiltaan datan pitäisi virrata yksikön sisällä kunhan pakkasrajaa ei aliteta. Ylälämpötilaksi luvataan 70 celsiusastetta, joten ihan saunaan laitetta ei sentään voi viedä. Käytöstä poistettua tikkua voi säilöä vieläkin rankemmissa olosuhteissa: laitteistosta irti ollessaan se kestää lämpötiloja -40°C ja +85°C välillä.

Kingston antaa Fury Renegade SSD-levyilleen viiden vuoden valmistajan takuun. Laitteen arvioitu käyttöikä on kuitenkin massiiviset 1 800 000 tuntia, joten oikein käytettynä yksikössä pitäisi pihistä elämää vielä hyvin pitkään jatkuneen käytön jälkeen.

Lisää tallennustilaa tietokoneeseen tai PS5:seen halajavalle Kingston Fury Renegade -sarjan levyt ovat erinomainen vaihtoehto. Noin 220 euron hintaan myytävällä kahden teratavun muistitikulla saa jo varsin reippaasti hengitystilaa. Asennus on suorastaan naurettavan helppoa ja tarvittaessa myös ilman jäähdytyssiiliä myytävän laitteen kanssa voi käyttää juuri käyttötarkoitukseen sopivia ratkaisuja.

YHTEENVETO:
***** / *****
Kuluttajaystävälliseen hintaan myytävä nopea massamuisti. Ominaisuuksiltaan niin PS5-käyttäjille kuin PC:n herrakansan edustajille sopiva ratkaisu kunhan vaan huomioi myös erillisen jäähdytyssiilin tarpeen tilanteen mukaan. Valmistajan lupaama pitkä käyttöikä ja takuu antavat käyttäjälleen mukavasti mielenrauhaa.

Uskokaa tai älkää, tämä tehostin löytyi Vin Dieselin vauhtikoneen konepellin alta.

Lisää luettavaa