Veitsenterävä läppäri – arvostelussa Razer Blade 14 (2023)

Lisälaitevalmistajana tunnetun Razerin peliläppäri viiltää kuin Hattori Hanzon terä konsanaan.

20.04.2024

Razer on brändinä tunnettu erityisesti säväyttävän näköisistä joskin ajoittain laadultaan vaihtelevista pelaamiseen tarkoitetuista lisälaitteistaan. Firma valmistaa myös pelaamiseen tarkoitettuja läppäreitä. Siinä missä brändin alla myytävät lisälaitteet ovat pääosin hinnoiltaan keskitason hujakoilla, ovat valmistajan läppärit aidosti kalliita luksustuotteita. Tiltille arvosteltavaksi päätyi Razer Blade 14 -sarjan vuoden 2023 malli.

Suorastaan naurettavan ohuen ja kevyen kannettavan ytimenä toimii AMD:n 7940HS -suoritin. Kahdeksan ytimen ja jopa 16 threadin voimin sykkivä prosessori rullaa 4 – 5,2 gigahertsin kellotaajuudella. Teholtaan se painii suurin piirtein samassa painoluokassa Intelin 12900-sarjan läppärisirujen kanssa. 9-sarjan Ryzenit toimivat erinomaisesti niin pelikäytössä kuin raskaammissa työtehtävissä. Prosessoriin integroitu 780M-näytönohjain on myös yllättävän tehokas yksikkö, joskin oman erillisen näytönohjaimen sisältävässä yksikössä sille on hyvin vähän käyttöä.

Laitetta on saatavilla Nvidian mobiiliarkkitehtuuriin pohjaavalla RTX 4060- tai 4070- näytönohjaimella. 4000-sarjan RTX-korttien pöytäkoneisiin tarkoitetut mallit ovat varsin virtapihejä, joten läppäreihin sovitetut mallit eivät häviä isoveljilleen tehoissa aivan samassa mittasuhteessa kuin aiempien sukupolvien edustajat. Näyttömuistia läppärimallin ohjaimessa on valitettavasti vain 8 Gt, mikä on selkeä tasoitus pöytämallin 12 gigaan verrattuna. Arvosteluyksikön 4070 tarjoilee tehoa sen verran, ettei uusienkaan pelien kohdalla tarvitse juuri tehdä kompromisseja grafiikan laadun suhteen. Nykyjulkaisuista esimerkiksi Ubisoftin uskomattoman näyttävä Avatar: Frontiers of Pandora rullaa keskiarvoltaan näytön natiiviresoluutiolla noin 90 ruudun päivitysvauhdilla kaikkien asetusten ollessa tapissa. Nvidian uusimpaan arkkitehtuuriin pohjaava ohjain tuo mukanaan DLSS:n ja Frame Generationin (Nvidian oma tekoälypohjainen ruudunluontijärjestelmä) kaltaisia ominaisuuksia, jotka takaavat kortin olevan käyttökelpoinen vielä pitkään.

Koneen oma näyttö yltää tarkkuudeltaan resoluutioon 2 560 x 1 600. Tarkkuus on hieman epästandardi ja 16:10-kuvasuhteellaan se ei itsessään ole pelaamiseen aivan optimaalisen muotoinen. Perinteisempää 16:9-laajakuvaa suosivan on siis tyydyttävä mustiin sururaitoihin näytön ylä ja alareunassa. Virkistystaajuudeltaan paneeli yltää häkellyttävään 240 hertsin nopeuteen. Uusimpia ja näyttävimpiä pelejä ei toki virkistystaajuutta tukeville piirtonopeuksille saada, mutta esimerkiksi Counter-Strike 2:n tai Dota 2:n kaltaisten e-urheiluteosten parissa vauhdeista alkaa jo olla aitoa hyötyä. Korkeussuunnassa normaalia kookkaampi näyttö soveltuu luonnollisesti myös erittäin hyvin esimerkiksi kuvankäsittelyyn ja editointihommiin.

TKL-kokoinen näppäimistö on tuntumaltaan ihan passeli joskaan ei mitenkään massasta poikkeava. CNC-jyrsitty alumiinikotelo näppäimistön ympärillä tosin takaa sen, ettei näppäintaso taivu tai natise käytössä lainkaan. Näppäimistön alapuolella sijaitseva kertakaikkisen massiivinen kosketusalusta puolestaan on laadukkaimpia koskaan testaamiani. Tarkkuuslasilla päällystetty yksikkö on tarkkuudeltaan sitä luokkaa, että ensimmäistä kertaa elämässäni en heti käynnistyksen jälkeen kytkenyt koneen kylkeen erillistä hiirtä. Niin ikään hiirilaatta on suorastaan taivaallinen. Laitteen molemmille reunoille sijoitetut kaiuttimet ovat laadultaan poikkeuksellisen hyvälaatuiset. Bassotaajuuksia ei ole tarjolla käytännössä ollenkaan, mutta ääni on selkeää ja kirkasta, eikä se ala särisemään edes korkeilla desibeliasteilla.

Koneen kylkiin on sijoitettu kaksi USB-A 3.2 Gen 2 -porttia, kaksi USB4 C-tyypin porttia, 3,5 mm audioliitäntä sekä HDMI-liitin. C-tyypin portit tukevat myös DisplayPort 1.4 -läpivetoa sekä PD 3.0 -latausta aina 100 wattiin saakka. Koneen oikeaan laitaan sijoitettu HDMI-portti tukee täyttä 2.1-standardia, eli ulos voi puskea esimerkiksi 4K-kuvaa 120 hertsin päivitystaajuudella. Ethernet-liitäntää laitteessa ei ole ollenkaan, joten langallista verkkoyhteyttä halajavat joutuvat hankkimaan erillisen telakan tai USB-sovittimen.

Verkko-ominaisuuksiltaan Razer Blade 14 täynnä sen verran modernia rautaa, että langallista verkkoliitäntää ei juuri jää kaipaamaan. Sisäinen verkkokortti tukee huippunopeita Wifi 6E -taajuksia, joten jos kotona löytyy vaikkapa Netgearin Orbi-reititinjärjestelmä, saa nopeudet langattomankin yhteyden kautta todella kilahtaneisiin kierroslukuihin. Bluetooth on tyyppimallia 5.2 joten esimerkiksi langattoman ohjaimen viive ei varsinaisesti pelatessa muodostu ongelmaksi.

Tallennustilaa laitteessa on vakiona yhden teran verran. M.2-muotoinen tikku on käyttäjän itse vaihdettavissa, joten myös laajennusvaraa on. Vakiona mukana toimitettava ssd-levy yltää vauhteihin 7000 / 5100 MB/s. Nopean tallennusmedian ansiosta esimerkiksi Ratchet & Clank: Rift Apartin kaltaiset Direct Storage -tekniikkaa käyttävät teokset rullaavat sujuvasti ilman suurempaa nytkähtelyä. Sulavaa toimintaa siivittää myös koneen sisuksista piilevät 32 gigabittia 5 400 megahertsin nopeudella sykkivää DDR5-keskusmuistia. Määrään voi halutessaan myös itse tuplata.

Kokonsa puolesta kyseessä on peliläppäriksi todella näppärän kokoinen paketti. 31 senttimetriä leveä ja 22,8 senttimetriä syvä laite ei suljettuna ole kuin vajaan 18 millin paksuinen. Kompaktin kokonsa puolesta se mahtuu hienosti myös pienempään reppuun tai miksei jopa käsilaukkuun. Mukana toimitettava 230-wattinen muuntajan puolestaan on verrattain kookas, mutta koska PD 3.0 USB-C -portit mahdollistavat laitteen latauksen niiden kautta, voi jättiroikan korvata reissun päällä pienemmällä laturilla. Ilman laturia laite painaa 1,84 kiloa, eli alle kahden maitötölkin verran.

Akkukäyttöisenä käyttöaikaa luvataan noin kymmeneksi tunniksi, mutta tällöin tehoja joutuu jo kuristamaan melkoisesti. Tolkullisilla asetuksilla akun varassa ajettuna laite pysyi hyötykäytössä päällä reilut neljä tuntia. Pelikäyttöä ei voi varsinaisesti suositella ilman verkkovirtaa, sillä tällöin käyttöaikaa ei riitä kuin korkeintaan tunniksi tai pariksi. Tyhjästä aina 80 % lataukseen asti päästään mukana toimitettavalla muuntajalla tunnissa.

Moitittavaaakin on jonkin verran. Ultraohuen muotoilun johdosta kaikki tuuletinaukot sijaitsevat kotelon pohjassa. Läppäriä sylissä pitäessään propellien ritilät on helppo peittää vahingossa. Tuuletinaukkojen peittyessä yksikkö alkaa käymään huomattavan kuumana. Pohjassa olevat korokepalat korjaavat ongelmaa konetta pöydällä pitäessä, mutta tällöinkin tarjolla on äänten osalta lähinnä suihkuhävittäjän jälkipoltinta vastaava suhina. Hyötykäytössä yksikkö on käytännössä täysin äänetön eikä se myöskään kuumene. Jos sama ongelma ei vaivaisi kirjaimellisesti jokaista markkinoilta saatavaa peliläppäriä, voisi asiasta motkottaa enemmänkin.

Razer Blade 14 on uskomattoman suorituskykyinen peliläppäri kompaktissa paketissa. Suorituskykynsä puolesta se painii itseään huomattavasti kookkaampien laitteiden kanssa samoissa teholuokissa. Kauniin ja viimeistellyn ulkomuotonsa ansiosta se vetää vertoja jopa Applen tuotteille. Upean ja viimeistellyn ulkomuodon sekä hillittömien tehojensa ansiosta hintakin on melkoinen. Kokoonpanosta riippuen halvimmillaan paketti vaihtaa omistajaa noin 2 400 euron hintaan. Kalleimmillaan lompakkoa saa laihduttaa jopa 3 000 euron verran. Vaikka kyseessä on melkoiset summat, voi pakettia sanoa ehdottomasti jokaisen sentin arvoiseksi.

YHTEENVETO:
***** / *****
Kompaktiudestaan huolimatta tehokas peliläppäri. Huipputason ominaisuuksien ja näyttävän muotoilun ansiosta myös hintalappu on poikkeuksellisen korkea. Rahalle kuitenkin saa vastinetta ja tarjolla on niin peli- kuin hyötykäyttöön aivan uskomattoman upea laitekokonaisuus.

Loputon portaali järjettömiin ulottuvuuksiin ei sisälly peruspakettiin.

Lisää luettavaa