Murhan katalysaattoriksi syytetty tuotos Sonyn kauppapaikalle – Tilt tutki, mistä kohussa oli kyse

10.05.2013

Rockstar Games on ilmoittanut julkaisevansa Sonyn PlayStation Network -palveluun The Warriors mätkintäpelin, joka perustuu Walter Hillin vuonna 1979 ohjaamaan kulttielokuvaan. Peli ilmestyi PS2:lle vuonna 2005.

Toinen Rockstarin PlayStation Network -julkaisu on Manhunt, joka aiheutti mielettömät määrät kohua ilmestyessään PS2:lle, Xboxille sekä pc:lle vuonna 2004.

Manhuntissa pelaajan ohjastama hahmo herää sellistä, ja hänen pitää pelin edetessä murhata ihmisiä mitä brutaaleimmilla tavoilla. Syy siihen, miksi päähahmon pitää niin tehdä jääköön salaisuudeksi niille, jotka haluavat pelin PS3:lle itselleen hankkia. Manhunt on tänä päivänäkin ahdistava ja vaikuttava pelikokemus – K18-ikärajaa kannattaa todellakin noudattaa.

Manhuntin historia on kuitenkin täynnä tragediaa.

Manhunt oli peli, joka nostatti jo ilmestyessään valtaisan keskustelun pelien väkivallasta, ja monet mediat kritisoivat arvosteluissaan sen nihilististä maailmankuvaa. Kun samana vuonna 17-vuotias Warren Leblanc tappoi 14-vuotiaan ystävänsä Stefan Pakeerahin, ja Leblancin sanottiin pelanneen Manhuntia ”liki pakkomielteisesti”, oli myrsky valmis. Pakeerahin ymmärrettävästi järkyttynyt isä piti peliä ja sen brutaaleja tappomenetelmiä polttoaineena sille, että hänen lapsensa kärsi niin hirvittävän kohtalon.

Peli otettiin hetkeksi pois hyllyiltä murhatutkimuksen ajaksi. Pelialaa vuosia demonisoinut asianajaja Jack Thompson puhui itsensä Pakeerahin vanhempien lakiemieheksi, ja he nostivat 50 miljoonan dollarin oikeussyytteen Sonya ja Rockstaria vastaan. Samana päivänä kun syyte nostettiin, poliisit kuitenkin päätyivät tutkimuksissaan siihen tulokseen, että pelillä ei ollut tekemistä tragedian kanssa. Thompsonin tragedialla ratsastava julkisuuskampanja kuivui kasaan.

Pelin myynti kiellettiin Australiassa, Saksassa ja Uudessa-Seelannissa. Kolme vuotta myöhemmin pelille ilmestyi jatko-osa Manhunt 2, ja Thompson yritti estää sen julkaisun, siinä kuitenkaan onnistumatta. Myös Stefan Pakeerahin vanhemmat kritisoivat jatko-osan julkaisua.

Manhunt ilmestyy PlayStation Networkiin ensi viikolla.

Lisää luettavaa