Ei ihme, jos ketuttaa ja katkeroi – kirjailija The Witcher -kirjasarjan takana saattoi myydä oikeudet peleihin polkuhinnalla

Moni uutisointiamme seurannut tietää, että The Witcherin kirjoittanut kirjailija ei ole innoistaan pelisarjan suosiosta.

Kuten olemme aiemminkin kertoneet, tarjottiin puolalaiselle Andrzej Sapkowskille alun perin rojaltidiiliä, jonka myötä kirjailijalle olisi tippunut rahaa lisää sitä mukaa, kun pelisarja mahdollisesti menestyy. Kirjailija ei luottanut pelin potentiaaliin, joten hän otti ennemmin kiinteän kertasumman puhtaana käteen. Tämä oli tietysti jälkikäteen ajateltuna valtava virhe, sillä The Witcher nyt sattuu tänä päivänä olemaan yksi tuottoisimmista ja arvostetuimmista moderneista videopeleistä ikinä.

Nyt CD Projekt Redin markkinointipäällikkö Marcin Kosman on sanoillaan antanut ymmärtää, että Sapkowskin saama ”kiinteä kertasumma” saattoi olla naurettavan pienikin. Sapkowski nimittäin vuonna 1998 myi Metropolis Software -nimiselle yritykselle oikeudet yksittäiseen peliin 15 000 Puolan zlotylla eli noin 3600 eurolla. Firma ei kuitenkaan lopulta saanut julkaistua peliä, vaan päätyi myöhemmin CD Projekt Redin alaisuuteen. Tämä firma sitten teki jatkosopimuksen oikeuksista koko The Witcher -sarjaan – ei ainoastaan yhteen peliin.

Voisi olettaa, että jos yhden pelin oikeudet lähtivät 3600 eurolla, niin koko kirjasarjastakaan tuskin joutui pulittamaan mitään järin suuria summia, joskin Kosman terottaa, että nämä summat olisivat toisistaan täysin erilliset.

Kenties Sapkowski oli kuitenkin epäileväinen sen suhteen, tulisiko peli ulos alkuunkaan, minkä vuoksi rojaltidiili ajatuksella ”jos me tienataan hyvin, niin saat sit säkin oman osuutesi rahaa” ei kuulostanut houkuttelevalta. Vaan kuinkas sitten kävikään…

Sapkowskin sanotaan yrittäneen neuvotella uutta diiliä vielä siinä vaiheessa, kun pelisarja lähtikin menestymään. CD Projekt Rediä tämä ei luonnollisestikaan bisnesmielessä enää kiinnostanut.

Lisää luettavaa