Virtuaaliveri on vettä sakeampaa – arvostelussa Blood & Truth

Vuonna 2016 julkaistulla Playstation VR Worldsilla taitojaan lyhyillä kokemuksilla todistellut SIE London Studio esittelee osaamistaan nyt kokopitkällä agenttijännärillä. Onko tällä kertaa kovat piipussa, vai irtoaako aseesta luistin jo ensi laukauksella?

28.05.2019

Sonyn PSVR saattaa olla lähestyttävin ja lompakolle ystävällisin tapa hypätä digitaalisiin mielikuvitusmaailmoihin kotisohvalta, mutta sitä vaivaa sama ongelma kuin muitakin virtuaalikokemuksia tarjoavia alustoja: oikeasti hyvät pelit ovat laskettavissa korkeintaan kahden käden sormilla. Jo laitteen yhteydessä julkaistun Playstation VR Worldsin lyhyiden maistiaisten kokoelma lupasi kuitenkin tulevaisuuden varalle mielenkiintoisia kokemuksia. Nyt paketin kehittänyt Sonyn Lontoon studio on vihdoin saanut valmiiksi henkisen seuraajansa alkuperäisessä paketissa nähdylle London Heist -demolle.

Projekti on selvästi muuttunut, kasvanut ja löytänyt oman suuntansa kehityksen aikana. Studion kunnianhimo onkin varmasti kasvanut projektin parissa työskennellessä. Alkuperäinen esimaistiainen oli sukellus muun muassa Guy Ritchien uran alkupäästä tuttuihin tunkkaisiin gangsterimaailmoihin örisevine Jason Statham kopioineen, mutta nyt käsissä oleva Blood & Truth on itse asiassa lopulta lähempänä agenttijännäriä kuin vaikkapa Snatchia. Tuntuma sekä tarinankäänteet vuorottelevat jossain Bond- ja Bourne-leffojen välimaastossa – brittiläisiä veijariperinteitä unohtamatta. Lopulta tarina jää kuitenkin lähinnä kokonaisuutta kasassa pitäväksi ohkaiseksi seitiksi, jonka tarkoituksena on tarjota mahdollisimman paljon monipuolisia skenaarioita pelaajan koettavaksi. Seikkailun aikana pääsee esimerkiksi hiippailemaan sotatantereella, ajamaan vihulaisia takaa, hyppäämään laskuvarjolla sekä suorittamaan teollista vakoilua. Mukaan on piristävästi eksynyt jopa kevyitä kauhuelementtejä sisältäviä osioita.

Pelimekaanisesti kyseessä on yllättävän monipuolinen pakkaus. Ammuskelun ohessa pääsee esimerkiksi tiirikoimaan lukkoja, purkamaan sähkölaitteita ja hiiviskelemään äänenvaimennettujen aseiden kanssa. Ajoittain jopa tarkkaillaan ympäröivää maailmaa turvakameroista hieman Five Nights at Freddy’s -pelien tyyliin. Kaikki pelin pulmat on kuitenkin rakennettu siten, että lapsenkaan hoksottimella varustetun agentin ei tarvitse jäädä jumittamaan ratkaisujen pariin muutamaa hetkeä pidempään. Tehtävät sisältävät usein muutamia vaihtoehtoisia etenemisreittejä mahdollistaen jopa täysin äänettömän vaivihkaisuuden.

Blood & Truth on selvästi suunniteltu käyttäjän mukavuutta silmällä pitäen. Vapaan liikkumisen sijaan pääosan ajasta hahmo kulkee automaattisesti valittua kiintopistettä kohti. Kohteeseen päästyään voi piilotella, kurkkia nurkkien taakse tai kurkotella kohti lähimaastossa sijaitsevia esineitä. Kiskoilla kulkeva liikerata saa varsinkin räiskintäpainotteiset tehtävät tuntumaan hyvällä tavalla männä vuosien pelihallikokemuksilta, kuten Time Crisisilta tai Virtua Copilta. Vaikka toiminta onkin ajoittain todella vauhdikasta, suojaa vapaan liikkumisen puute virtuaalitodellisuuden aiheuttamasta pahoinvoinnista kärsiviä pahimmilta vatsalaukun tyhjennysoperaatioilta. Oma kestokykyni VR-kokemusten parissa on korkeintaan keskiluokkaa, mutta en Blood & Truthia pelatessa kokenut minkäänlaisia haittavaikutuksia pitkissäkään sessioissa.

Pituus on harvoin VR-pelien valttikortti, mutta tällä kertaa paketti ei petä silläkään osa-alueella. Kokonaisuus kestää suurinpiirtein perinteisen Call of Duty -kampanjan verran, eli noin 5-8 tuntia. Räiskintäpainotteiselta kokemukselta ei varsinaisesti kovinkaan paljoa pidempää kestoa toivo, joten pituutensa puolesta kokonaisuus on juuri passeli. Tarinan läpäistyä taputeltavaksi aukeaa vielä erillinen haastetila ja mahdollisuus suorittaa tehtäviä uudestaan parempien pisteiden ja saavutusten toivossa. Blood & Truthille on myös luvattu jatkotukea tulevaisuudessa ainakin uusien haasteiden sekä New Game+ -moodin muodossa, joka mahdollistaa tarinan uudelleen läpipeluun ansaituilla aseilla ja tilpehööreillä.

Audiovisuaalisen suunnittelunsa puolesta kyseessä on alustan merkkipaaluihin lukeutuva teos. Vaikka PSVR häviää tehovertailussa pääosalle kilpailijoistaan, todistavat Astro Bot: Rescue Missionin, Mossin sekä nyt Blood & Truthin kaltaiset teokset laitteiston tarjoavan hyvissä käsissä erittäin näyttävää jälkeä. Tällä kertaa immersiossa auttavat myös lukuisista brittisarjoista ja elokuvista tutut näyttelijät. Omaa jäistä sydäntäni lämmittivät varsinkin kohtaukset, joissa pääsi tutustumaan useista legendaarisista kalkkunaelokuvistakin tutun Colin Salmonin näyttelemään hahmoon lähietäisyydeltä. Äänisuunnittelunkaan suhteen ei ole lähdetty oikomaan mutkissa. Ohi viuhuavat luodit, ympärillä rikkoutuvat esineet ja poikkeuksellisen ärjyt aseäänet auttavat maalaamaan kuvan kolmiulotteisesta tilasta, vaikka pelaaja sulkisi silmänsä.

Kokonaisuutena Blood & Truthia on vaikea olla suosittelematta. Kyseessä on alustansa huomioon ottaen pitkä, näyttävä ja ennen kaikkea huikean viihdyttävä toimintapläjäys. Immersion puolesta kyseessä on myös VR-pelien aatelistoa, sillä huomasin eläytyväni toimintaan poikkeuksellisen fyysisesti erityisesti hiippailusessioiden aikana. Kun teos kaiken lisäksi onnistuu väistämään kaikki pahoinvointiakin aiheuttavat sudenkuopat, Blood & Truthin kuuluu jokaisen Sonyn VR-kypärän omistavan aikuisen kokoelmaan.

Saatavilla: PlayStation VR + PlayStation 4, PlayStation 4 Pro (testattu)
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta, kielenkäyttö)

Lisää luettavaa