Täydelliset yhdessä – arvostelussa Astro Bot: Rescue Mission

Astro Bot: Rescue Mission on Sonyn yritys siirtää tasoloikat kertaheitolla komeasti VR-aikakaudelle, ja Astro-kansan seikkailuissa onkin vastustamatonta vetovoimaa.

19.11.2018

Dualshock 4 -ohjaimen sisällä asuvat Astro Botit ovat hilpeää porukkaa, jotka ovat tulleet tutuiksi PlayStation 4:n Playroom-applikaation minipelien myötä. Nyt nämä pienestä innostuvat laumasielut pääsevät ensimmäistä kertaa omaan täyspitkään seikkailuunsa Astro Bot: Rescue Missionissa. Hieman vaivihkaisesta julkaisusta huolimatta Sonyn oman Japan Studion julkaisema teos on mainio tasoloikka, joka kirjaimellisesti heittää pelaajaan keskelle pelimaailmaa PlayStation VR -lasien välityksellä.

Teoksen tarina lähtee liikkeelle galaktisen ilkiö-örkin ilmestyessä kesken kaiken kiusaamaan Astro-kansan ilonpitoa. Pahaksi onneksi roisto rusikoi bottien rakasta avaruusalusta levittäen sen osat eripuolella galaksia sijaitsevien planeettojen kätköihin. Kun suurin osa Astro-kansasta kokee saman kohtalon, ei pääosan robottikaksikolla ole muuta vaihtoehtoa kamunsa pelastaakseen kuin lähteä koluamaan galaksin värikkäitä planeettoja yksi kerrallaan. Kaverit on saatava turvaan ja alus korjattava. Eikä sekään tietysti haittaa, jos matkan varrelta kerättävillä kolikoilla saadaan aluksen sisällä oleva bottien leikkihuone sisustettua entistä ehommaksi.

Tarinassa eteneminen on selkeää jokaiselle Marionsa pelanneelle hyppelyveteraanille: padilla ohjattava Astro Bot -ukko hyppii ja liikkuu värikkäässä maailmassa kolikkoja keräillen samalla kun perässä liikkuva pelaajan vartalon muodostama tukirobotti auttaa etenemistä parhaansa mukaan. Tutun kuuloinen konsepti elävöityy melkoisesti siirryttäessä virtuaalitodellisuuteen ja pelikentän auetessa päähahmon ympärille. Pelaajan tärkein tehtävä on johdattaa viittaa käyttävä Astro-sankarimme läpi haasteiden, mutta välillä avustaja pääsee itsekin auttamaan etenemistä esimerkiksi puskemalla päällään edessä olevan lankkuseinämän hajalle. Kaikkialle pelaajan ympärille rakentuva kenttä luo myös omat haasteensa, joten toisinaan reittiä etsiessä joutuu ihan oikeasti kurkkimaan seuraavan kulman taakse.

Peli koostuu yhteensä viidestä erilaisesta planeetasta, joista jokainen puolestaan jaetaan vielä neljään tavalliseen sekä yhteen pomomatsin sisältävään kenttään. Loppupomoa vastaan pääsee ottelemaan vasta kun on kerännyt tietyn määrän kamuja turvaan kyseiseltä planeetalta, joten toisten bottien etsiminen on avainasemassa etenemisen kannalta. Eksyneitä botteja paikallistaessa täytyy hyödyntää erityisesti kuuloaan, sillä nuo surkimukset ovat usein paikoissa, joihin pelaajalla ei välttämättä ole näköyhteyttä. Pelaajan osallistaminen ei jää vaan ympäristön havainnointiin, vaan vihut pyrkivät häiritsemään myös pelaajan näkökykyä esimerkiksi sylkäisemällä limat naamalle tai iskemällä näytön säröille. Näiden lisäksi padiin pultataan välillä erilaisia lisäosia, joilla ohjain muuttuu yhtäällä vesitykiksi ja toisaalla koukkuköyden laukaisijaksi.

Astro Bot: Rescue Mission mursi todella nopeasti ainakin omat ennakkoasenteet VR-tekniikan ja tasoloikan yhteensopivuudesta. Ja yllätyksiä riittää pelin kymmenisen tuntia kestävän tarinan koko keston ajalle, sillä uusia ominaisuuksia sekä erilaisia ympäristöjä tulee vastaan vielä pelin viimeisissä kentissäkin. Erityisesti mieleen jäävät taistelut valtavan kokoisia planeettojen pomovihollisia vastaan, jotka haastavat sekä Astro Botin että avustajarobotin täydelliseen yhteistoimintaan ollen samalla myös ilahduttavan omaperäisiä ilmestyksiä. Rivivihuihin on niin ikään saatu kosolti persoonallisuutta, vaikkakin samat arkkityypit tulevat vastaan planeetasta toiseen.

Pelin ympäristöt vaihtelevat planeetalta toiselle todella paljon vedenalaisista osista aavikkoon ja pilvien yläpuolella tapahtuvaan hyppelyyn. Välillä kiidetään vaunulla pitkin raiteita ja toisinaan taas sukelletaan. Variaatiota on paljon, ja peli myös näyttää todella nätiltä sekä karkkimaiselta jopa PlayStation VR:n suttusuodattimen läpi katsottuna. Kontrollit ovat hyvin terävät ja intuitiiviset, mikä tekee pelaamisesta oikein nautittavaa. Tasoloikan haastavuus saadaan pidettyä läpi tarinan aika sopivana, vaikka mitään supervaikeita loikkakombinaatioita ei vaaditakaan. Tykästyin myös ääniraitaan pienen totuttelun jälkeen erittäin paljon ja se todellakin vangitsee hienosti Astro-kansan huolettoman hilpeän meiningin.

Astro Bot: Rescue Mission on VR-tekniikkaa innovatiivisesti ja nokkelasti hyödyntävä tasoloikkapeli, joka soveltuu hilpeän sisältönsä puolesta hyvin koko perheen pelattavaksi. Pelissä on aineksia yhtään liioittelematta jopa koko genren uudistajaksi, joka todellakin tuo aivan uuden ulottuvuuden tuttuakin tutumpaan pelityyppiin. Värikkään pelimaailman sisälle hyppää mielellään viimeisiä eksyneitä kamuja etsimään vielä pelin läpäisyn jälkeenkin, joten tässä on ehdottomasti yksi kulmakivi PS VR:n edelleen hieman kapeaa laatupelien valikoimaa tukemaan. Tätä peliä ei kannata sivuuttaa edes loppuvuoden megajulkaisujen tulvassa.

Saatavilla: PlayStation VR
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta, kauhu)

Lisää luettavaa