Vauhtia ja vaarallisia tilanteita – ennakkomaistelussa Riders Republic

Tiltin toimitus pääsi hypistelemään Ubisoftin tulevaa adrenaliinimyrskyä varsin laajan kaavan kautta. Riders Republic on selkeä henkinen jatko-osa vuoden 2016 talviurheilukombo Steepille, mutta vauhtihirmujen tasavalta tuntuu revittelevän edeltäjäänsä paremmin lähes kaikilla osa-alueilla.

Adrenaalinia, räväkkyyttä ja vauhtia tarjoileva Riders Republic vaikuttaa ennakkofiilisten myötä erittäin kovalta kokonaisuudelta. Vankasti Steepin jalanjäljissä kulkeva vauhtipäiden tasavalta kuitenkin eroaa alkuperäisteoksesta todella selkeästi, eikä se varsinaisesti ole huono asia. Pelattavuuden kannalta meininki on tuttua huttua, mutta lumiurheilun vakavampi ja ammattimaisempi asenne huutaa poissaolollaan. Riders Republic on ylenpalttisella huumorilla viljelty pelleily, joka viehättää ja samalla kuitenkin puuduttaa.

Riders Republic tavoittelee erityisesti kahta asiaa ja onnistuu näissä poikkeuksellisen hyvin. Päällimmäisenä tavoitteena on tekemisen meininki ja pelaamisen ilo. Testipäivien aikana saatiin selkeä kuva siitä, mitä urheilueepoksella on tarjottavana ja kuinka hyvin eri lajit sekä pelimuodot toimivat. Testiversio ei kuitenkaan sisältänyt kaikkia saatavilla olevia aktiviteetteja, joten mahdollisille yllätyksille on jätetty vielä tilaa. Kokeilussa esiintyneet adrenaliinia puskeneet harrasteet olivat pääasiassa maastopyöräily, lumilautailu ja laskettelu.

Noin neljän tunnin ohjatun testijakson aikana käytiin Riders Republicin suurimmat vetonaulat läpi kevyellä otteella. Ubisoftilla on selvää itsevarmuutta tuotteeseensa, joten kokemus ei tuntunut pakotetulta “c’mon, eikö tämä olekin siistiä?” -presentaatiolta. Demottajan ohjauksella tutkailtiin erityisesti teoksen vastakkainasettelun erilaisia pelitiloja. Perinteisten vauhtikisojen lisäksi tutuksi tulivat myös ryhmän sisäiset ja vastakkaiset temppukilpailut. Riders Republicin suurin vetonaula piilee kuitenkin sen Mass Race -pelitilassa, joka tapahtuu kartalla aina kerran tunnissa. Tällöin 64 peluria pääsee osallistumaan kilpaan, jotka ovat kolmiosaisia adrenaliinimyrskyjä. Kisat koostuvat satunnaisesti, joten koskaan ei tiedä onko luvassa vauhtikilpailua, temppukisaa vai jotain siltä väliltä.

Seppo oli todellakin ensimmäisenä finished…

Riders Republicin laajan harrastekattauksen lisäksi toisena tavoitteena on yhteisöllisyys ja sulava ryhmätoiminnan sujuvuus. Kehitystiimi ajaa yhteistä hyvää todella määrätietoisesti, ja tämä näkyi myös kokeiluversiota ajaessa. Massiivisella pelialueella ei koe itseään yksinäiseksi, sillä ympäristössä häärää satoja pelaajia tekemässä omia juttujaan. Lähtökohtaisesti ajatus tuntui hirveältä, mutta onneksi Ubisoft on tehnyt massojen kanssa ratkaisun, että oman peliryhmän ulkopuoliset pelurit eivät voi esimerkiksi törmätä sinuun ja sabotoida koko suoritustasi. Ryhmäpaineesta huolimatta Riders Republic ei syrji soolopelureita, vaan kuka tahansa voi nauttia teoksen antimista täysin siemauksin juuri omien halujensa mukaan.

Runsaiden pelaajamäärien koristama Riders Republic ei olisi ruma ilman pelureitakaan. Testiversiota katsasteltiin Xbox Series X:n kautta, eikä teoksen graafisessa ulkonäössä tai suorittamisessa ollut minkäänlaista nikottelua. Vauhtihirmujen paratiisia nautiskellaan sulavalla 60 ruutukuvan sekuntitahdilla ja natiivilla 4K-resoluutiolla. Säteenseurannasta ei ollut koeajojen aikana tietoa, mutta lopputulos näyttää upealta siitäkin huolimatta. Riders Republicin avoin maailma on kasailtu seitsemästä eri amerikkalaisesta kansallispuistosta. Karttakokonaisuus ei yhtenä palana ole siis maantieteellisesti aito, mutta sen kokoamiseen käytetyt sijainnit ovat ehtaa tavaraa.

Hyvin vakuuttavan ja miellyttävän testijakson myötä Riders Republic nappasi täysin jokeripelaajana paikan omista vuoden odotetuimmista teoksista. Skeitti- ja lumilautapeleistä kovasti nauttineena Ubisoftin tuleva urheilukaaos puhuttelee monella tasolla. Vaikka teoksessa esiintyvä “mielenvikane läppändeerus” tuntuukin todella pakotetulta, saa pelaamisen miellyttävyys unohtamaan turhautumisen tunteen kertaheitolla. Suosittelen lämmöllä ottamaan katseen kohti Riders Republicin julkaisua – etenkin jos esimerkiksi SSX-, Skate- tai Tony Hawks Pro Skater -sarjat herättävät sinussa pienintäkään hymyn pilkahdusta.

Riders Republic julkaistaan 28.10.2021 ja se on saatavilla PlayStation 4-, PlayStation 5-, Xbox One-, Xbox Series X|S-, Stadia-, Luna- ja Windows-alustoille.

Jesse selitti Nipalle, ettei Kouvolan pekonipommi nyt vaan vedä vertoja Gamescomin Bacon Bomb Burgerille.