Katsauksessa PlayStation VR2:n pelitarjonta – osa 1

Uuden laitteiston julkaisuikkunan aikana päivänvalon näkevät myös lukuisat pelijulkaisut. Kasasimme kokoon yhteenvedon testiin saapuneista julkaisuista.

17.02.2023

HORIZON CALL OF THE MOUNTAIN

Fanisuosikki Aloyn tähdittämän Horizon-pelisarjan virtuaalitodellisuuteen sijoittuva spin-off-julkaisu on ehdottomasti koko laitteiston myyntivaltti. Aivan uskomattoman kaunista grafiikkaa ja äänimaailmaa tarjoileva teos hyödyntää uuden raudan jokaista jippoa teholla, josta muut voivat toistaiseksi vain haaveilla. Visuaalisesti teos ei kalpene edes pääsarjan julkaisujen rinnalla. Upeasti ensimmäisen persoonan kuvakulmaan uusiksi sovitettu taistelujärjestelmä on sekin alan ehdotonta huippua. Vuorten kutsu on nimensä mukaisesti korkeussuuntaisimpia pelejä miesmuistiin, sillä pääosa kokemuksesta keskittyy vuorikiipeilyn saloihin. Horizon Call of the Mountain on ehdoton pakkohankinta. Lisää pelistä täysipitkän arvostelun muodossa lähiaikoina.

Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

Horizon Call of the Mountain

JURASSIC WORLD: AFTERMATH COLLECTION

Elokuvien Jurassic World ja Jurassic World: Fallen Kingdom väliin sijoittuva selviytymiskauhuseikkailu tempaisee pelaajan Isla Nublarin saarelle. Saarelta olisi tarkoitus pelastaa korvaamatonta tutkimusdataa ja siinä ohessa myös selvitä kotiin hengissä. Hylätyssä tutkimuskeskuksessa partioivat velociraptorit, dilophosaurukset, pteranodonit ja T-Rex kuitenkin vaikeuttavat tehtävän suorittamista melkoisesti. Alunperin Oculus-alustoille ja sittemmin jopa Switchille käännetty peli on parhaimmillaan jännittävä kokemus, mutta heikoimmillaan se sortuu lähinnä tylsistyttäväksi tallusteluksi. Valitettavasti cel-shading -tyyliin nojaava graafinen anti on virtuaalitodellisuudessa melko vieraannuttava tekijä. Velociraptoreilta piilottelu kaappien sisällä on kuitenkin varsinkin alkuperäisen Jurassic Park -elokuvan faneille kertakaikkisen kuumottava kokemus.

Ikäraja: PEGI 12 (kauhu, lievä kiroilu, verkko-ostot)

KAYAK VR: MIRAGE

Kajakilla melomiseen keskittyvä teos on enemmänkin meditatiivinen kokemus kuin suoranainen peli. Tarjolla on erilaisia melontakilpailuja ja haasteita, mutta paketin paras anti on ehdottomasti vapaasti eri vesistöissä maisemia ihastellen ympäriinsä soutelu ja huopailu. Kayak VR saattaa hyvinkin olla realistisimman näköinen VR-teos koskaan. Lähes täysin fotorealistiset maisemat saavat suorastaan haukkomaan henkeä. Tätä teosta on myös helppo käyttää uuden laitteiston esittelyyn niillekin jäärille, jotka eivät teknologiaan syystä tai toisesta ole aiemmin suostuneet tutustumaan. Itsestään selvä ohjausjärjestelmä ja konsepti tarjoaa todella rauhoittavan ja hienon hetken luonnon parissa – silloinkin, kun ulos ei oikeasti jaksa raahautua. Täytyy toivoa, että vastaavan tasoista grafiikkaa tullaan näkemään myös hieman mittavammissa teoksissa.

Ikäraja: PEGI 3

Horizon Call of the Mountain

THE LAST CLOCKWINDER

The Last Clockwinder on pulmapeliä ja kävelysimulaattoria yhdistelevä herttainen logiikkapeli. Robottien kloonailuun ja näiden avulla rakennettavaan automaatioon nojaava kokemus ei varsinaisesti huimaa grafiikallaan, mutta rauhoittava äänimaailma ja aivot nyrjäyttävät pulmat saavat kokemuksen kuitenkin tuntumaan isommalta kuin osiensa summa. Alkuun pulmista ei meinannut päästä jyvälle millään, mutta kun perusmekaniikan lopulta sisäistää, tarjoaa kokemus poikkeuslaatuisen vahvoja onnistumisen tunteita. Nauhoitteiden kautta kerrottava tarina on myös vahvasti ääninäytelty ja sen verran hyvin kirjoitettu, että se vetää kokijan mukaansa kuin huomaamatta.

Ikäraja: PEGI 3

MOSS BOOK I & II

Alkuperäisen PSVR-alustan tasohyppelypelien ehdottomaan parhaimmistoon kuuluva Moss julkaistaan uudestaan uudelle laitekannalle yhdessä tarinaa suoraan jatkavan jatko-osan kera. Kolmannen persoonan kuvakulmat virtuaalitodellisuuspeleissä eivät aina tunnu kovinkaan intuitiivisilta, mutta Moss todistaa, että tämänkin voi toteuttaa kertakaikkisen erinomaisesti. Quill-hiirulaisen seikkailua fantasiamaailmassa seurataan ikään kuin neljännen seinän takaa. Pelaajan tehtävänä on hiiren ohjastamisen lisäksi manipuloida maastoa muun muassa nostamalla ja siirtelemällä erilaisia alustoja. Graafinen tyyli ja erityisesti erinomaisesti toteutetut animaatiot hurmaavat välittömästi. Lisää Moss Book II -pelistä täysipitkän arvostelun muodossa lähiaikoina.

Ikäraja: PEGI 7 (kauhu, lievä väkivalta)

Moss Book II

STAR WARS: TALES FROM THE GALAXY’S EDGE

Galaksin laitamille sijoittuva Tähtien sota -seikkailu on julkaisupelien näyttävämpää antia. Kampanjassa seurataan nimettomän droidimekaanikon nousua First Order -liikettä vastaan taistelevaksi kapinalliseksi. Ehtaa StaWa-meininkiä tarjoileva kokemus on alun perin tuttu jo muilta alustoilta, mutta PSVR2-julkaisun myötä mukaan on pultattu myös lisäsisältöä. Tales from the Galaxy’s Edge on hyödyntää tehokkaasti myös varsinkin kypärän haptisia järjestelmiä. Kyseessä on mutkatonta scifitoimintaa kaipaileville ehdottoman suositeltava paketti. Pelin laajemman arvostelun pääset lukemaan täältä.

Ikäraja: PEGI 16 (voimakas väkivalta)

Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge

TOWNSMEN VR

Hieman Lionheadin legendaarista Black & White -kulttiklassikkoa muistuttavassa Townsmenissa pelaaja asetetaan lähes kaikkivoivan jumalhahmon saappaisiin. Yläilmoista maailmaa tarkastelevan hahmon muodossa on tarkoitus auttaa maan tasalla sijaitsevan kylän asukkeja kukoistamaan. Reaaliaikainen rakentelustrategia saa kummasti uutta syvyyttä, kun rakennukset ja resurssit pitää käydä poimimassa ja asettelemassa kirjaimellisesti omin käsin. Graafinen puoli on asiansa ajavaa, joskin melko pelkistettyä. Taivaista aina kaduille saakka zoomailuun ei kuitenkaan kyllästy ihan heti, vaan leppoisa yleistunnelma koukuttaa kummasti. Rentoa rakentelua kaipaavalle erinomainen hankinta.

Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

PlayStation VR2 -laitearvostelun pääset lukemaan täältä.
PSVR2-pelikatsauksen toiseen osaan pääset siirtymään tästä.

Yksi astropurilainen kaikilla mausteilla!

Lisää luettavaa