Sanon nyt suoraan: zombeja on aina varaa leikata – katsauksessa Call of Duty: Black Ops Cold Warin viimeiset zombit

Uuden Call of Dutyn julkaisun ollessa aivan kulman takana, on Treyarchin aika siirtyä sivuun oman paukuttelunsa kanssa. Call of Duty: Black Ops Cold War on tullut niin sanotusti päivityskaarensa päätyyn kuudennen kauden startatessa. Lopun koittaessa pelaajakuntaa hemmotellaan erinomaisella zombikartalla.

15.10.2021

Tarkkasilmäisimmät varmasti huomaavat, että kuudennen kauden katsauksen myötä viides kausi jäi täysin tutkan alle. Tähän on looginen selitys, sillä erinomaisen neloskauden zombikartan myötä Treyarch piti jälleen pientä paussia perinteisen zombisisällön puolesta. Outbreakia päivitettiin kyllä parilla kartalla sekä uudella pelimuodolla, mutta en kokenut nostaa kausipäivitystä erikseen jalustalle lisäysten ollessa hyvin heppoisia.

Tilanne on kuitenkin täysin eri kuudennen kauden kohdalla. Call of Duty: Black Ops Cold Warin zombipuolen tarina tulee päätökseensä spektaakkelin tavoin viimeisen karttalisäyksen kanssa, joka kantaa nimeä Forsaken. Raatometsästyksen taustalla pyörivä tarina ei kuitenkaan tule täysin päätökseensä, sillä sama meno jatkuu Call of Duty: Vanguardin parissa Treyarchin ollessa vastuussa tulevan räiskintäeepoksen zombitarjonnasta.

Forsakenin tapahtumat sijoittuvat Ukrainassa sijaitsevaan Spetsnazien salaiseen harjoittelutukikohtaan. Soturit, jotka ovat takoneet Call of Duty: Black Ops Cold Warin kampanjan läpi, tunnistavat alueen Redlight, greenlight-tehtävästä. Zakarpatska Oblastiksi ristitty tukikohta muistuttaa miljööltään amerikkalaista pienkaupunkia, mutta zombihenkeen ympäristö on melkoisen räjähtänyttä katsottavaa. Pelikentällä kuitenkin vilisee olennaisia kasariklassikoita aina elokuvateatterista kolikkopelihalliin ja televisioliikkeestä perinteiseen purilaisdineriin. Kartta sisältää myös ennätysmäärän erilaisia piilotettuja aktiviteettejä sekä pääsiäismunia, joten jokaisen nurkan koluaminen on äärimmäisen suositeltavaa.

Perinteiseen kierroszombeiluun keskittyvä Forsaken noudattaa klassista kaavaa pienillä uusilla mausteilla. Kartta lainaa käytännössä kaikkia olennaisia elementtejä jo julkaistuista kartoista, eikä täten sekoita pakkaa liiallisella tarjonnalla. Kyseessä on omalla tavallaan kuin tuotantokauden päätösjakso raadonmetsästyksen jatkuessa marraskuussa uuden Call of Dutyn myötä. Tärkeimpinä nostoina on kuitenkin uusi Perk-a-Cola-koneesta saatava PHD Slider, isompi erikoishirviö ja tietenkin karttakohtainen ”wonderweapon”. Luonnollisesti mukana on myös uusi salainen tehtäväsarja, jonka suorittamalla tarinapuolta avataan välivideoiden avustuksella. Mitään paljastamatta, niin suosittelen lämmöllä tutustumaan aiheeseen, sillä viimeiseksi kartaksi tehtäväsarjan loppuhuipennus on melkoisen eeppinen esitys.

PHD Slider antaa pelaajalle hieman lisää ruutia liukumiseen. Violetin limpparin avulla pelaajan liukumiskyvystä tulee tappavan vauhdikas lisä, sillä raadosta ei paljoa jää jäljelle polvellaan revittelevän sotilaan törmätessä zombiin. Kuten muutkin limukoneen antimet, Slideriäkin voi kehittää vielä monipuolisemmaksi avustimeksi. Olennaisina lisinä ovat muun muassa liukupituuden nosto ja kuolemattomuus omille räjähteille. Slider tavattiin alun perin PHD Flopperina alkuperäisissä Call of Duty: Black Opseissa, jolloin käyttötarkoitus oli sama. Tällöin tosin polviliu’un sijaan hypättiin niin sanotusti sukukalleudet turpeeseen.

Uusi maaginen ”wonderweapon” on varmasti kartan lisäyksistä kaikista miehekkäin. Chrysalax on zombien ulottuvuudessa taottu kristallisoitunut sotakirves, joka pystyy myös muuntautumaan konepistoolin kaltaiseksi aseeksi. Kirvesmuodossa ase saa mahtavan lisänimen Savager, joka sopii teemaan vallan mainiosti. Mielipuolisen heiluttelun lisäksi Savagerin voi myös heittää zombilauman keskelle, jolloin se silpoo jatkuvaa vauriota hyrrän lailla. Konepistooliksi muuntautuessaan Chrysalax varustetaan lisänimellä Storm, joka on myös erittäin osuvasti valittu. Stormin sarjatuli on todella rivakka ja tekee pääosumien suhteen todella massiivista vauriota. Aseessa piilee myös sattumalla toimiva lisäkyky, joka jossain tapauksissa muuttaa ammuttavan kohteen kristalliksi. Seuraavan luodin tai vastaavan iskun osuessa kristalliin aiheuttaa se räjähdyksen, jolla voidaan saada isompiakin raatomassoja kerralla kuoleman kirjanpitoon.

Turhautumisen multihuipennusta tarjoillaan uuden karttakohtaisen uutuushirviön kera. Abominationiksi ristitty kolmipäinen pirulainen imee kuulaa hirvittäviä määriä. Mörköön on mahdollista tehdä myös suurempaa vauriota, mutta tämä onnistuu vain silloin, kun jokin pedon päistä hohtaa sinistä valoa. Muutoin Abomination muistuttaa toimintatavaltaan perinteistä luotisientä, jota saa paukuttaa varhaiseen maailmanloppuun asti. Järkyttävän puolustuskyvyn lisäksi mörkö osaa sylkeä erehdyttävästi sähköä muistuttavaa projektiilipurkausta ja tehdä ryntäyshyökkäyksen. Hyökkäystyylit muistuttavat yllättävän paljon legendaarisen violetin lohikäärmeen Spyron liikehdintää, mutta moninkertaisesti rumempana. Jotta turhautuminen saataisiin maksimaaliselle tasolle, niin näitä kavereita voi pahimmassa tapauksessa hyökätä perääsi useampi kerrallaan kierroslukujen kasvaessa.

Forsaken on erittäin oiva lopetus Call of Duty: Black Ops Cold Warin zombeilun faneille. Perinteisiin kallistuva kartta, joka tarjoaa sen verran paljon uutta materiaalia, ettei lopetuksesta jää kyllästynyt maku suuhun. Finaali on vähintäänkin viime kauden Mauer Der Totenin arvoinen suoritus, joten odotukset Call of Duty: Vanguardin zombien suhteen ovat äärimmäisen lämpöisellä sektorilla. Kokonaisuudessaan kylmän sodan lisäsisällön tarjonta pysytteli vakaasti positiivisella puolella, joten Treyarch vetää hyväksytyn suorituksen omalla codittamisen kaudellaan.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S (testattu X)
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, verkko-ostot)

”I always feel like zombody’s watchin’ me”

Lisää luettavaa