Odottavan aika oli pitkä ja nyt siitä palkitaan – mitä kuuluu Call of Duty: Black Ops Cold Warin zombeille?

Pari kuukautta sitten startannut kiukuttelu saa viimein loppunsa. Erityisesti zombimoodistaan pidetty Call of Duty: Black Ops Cold War on saavuttanut neljännen kautensa puolivälin. Tässä tapauksessa se tarkoittaa lisää elävien kuolleiden kaatamista. Tervetuloa Berliiniin matkalle, jota et hetkeen tule unohtamaan.

22.07.2021

Viime vuoden lopulla julkaistu Call of Duty: Black Ops Cold War on verkko-ominaisuuksiensa puolella edennyt jo neljännen kauden puoleen väliin. Teos on saanut uutta ilmaista sisältöä napakalla kuukausivauhdilla moninpelin pariin, mutta matkan varrella on onneksi saatu panostusta myös suositun zombimoodin puolella. Julkaisussa nähty Die Maschine oli kaikinpuolin onnistunut suoritus perinteisten aaltokarttojen valikoimaan, eikä sitä seurannut Firebase Z ollut sekään yhtään hassumman makuinen.

Perinteistä poiketen Treyarch julkaisi myös aivan uuden pelikokemuksen, joka kantaa nimeä Outbreak. Tämä suuremman kaliiberin selviytymiseepos oli ilmestyessään todella huikeaa vaihtelua klassisemman zombiräiskyttelyn keskelle, mutta kehityspuolella karkasi hieman mopo käsistä. Yllättävä ohjausvirhe ei suinkaan ollut katastrofaalinen, vaan Outbreak vei hypejunallaan huomion täysin itseensä. Täten Treyarchin perinteisempi zombikokemus jäi vailla huomiota, mikä aiheutti muun muassa allekirjoittaneessa katkeraa pettymystä.

Pettymyksestä viis, sillä asioiden on aina tapana järjestyä. Puolivälietapin kunniaksi Treyarch pudottaa linjoille uuden jakson perinteisempää aalloittain vaikeutuvaa raatojen metsästystä. Berliiniin sijoittuva Mauer Der Toten kuuluu helposti studion upeimpien zombikarttojen joukkoon, joka ei suinkaan ole helposti saavutettavissa oleva mitalipaikka. Suomeksi käännettynä kuoleman muuri on sijainniltaan, miljööltään ja tunnelmaltaan täysien pisteiden arvoinen suoritus.

Nimeenkin viitaten Mauer Der Totenin tapahtumat sijaitsevat todella lähellä kuuluisaa Berliinin muuria, jonka ympäristöstä on napattu räiskinnän keskelle mukava siivu menneisyyttä. Yksi kartan avainkohteista on historiasta tunnettu Checkpoint Charlie, joka on aikanaan ollut muun muassa tärkeä kylmän sodan symboli. Historian havinan lisäksi raatoja vastaan taistellaan kaupungin katutasolla, rakennusten katolla ja päästään selviytymisen tuoksinassa myös alueen metrotunneleihin. Zombiongelman vuoksi kartta on myös kauniin rujoa katsottavaa rakennusten ollessa romahtaneita ja tulessa. Kaduilla makaavat tuhoutuneet autot sekä pilkotut ruumiit eivät myöskään tuo suurta turvan tunnetta – puhumattakaan metrotunneleiden pimeydestä.

Jos pitkään etusijalla ollut Outbreak on ruostuttanut muistikuvia siitä, kuinka perinteinen aaltoselviytyminen toimii, niin Mauer Der Toten palauttaa vanhat taidot vilkkaasti mieleen. Perinteisempään muottiin kasattu kuoleman muuri on siis aalloittain vaikeutuva selviytymistaisto, jossa jokaisen erän päättyessä zombien määrä, kestävyys ja vahingontuotto kasvavat marginaalisesti. Uusi kartta tuntui aluksi tosin hieman haastavammalta sen ollessa edeltäjiään huomattavasti hektisempi. Tämä ei tosin tässä tapauksessa tarkoita tiukempaa vaikeusastetta, vaan kartan korkea adrenaliinitaso luo hienon illuusion ylimääräisestä haasteesta.

Perinteisestä asetelmasta huolimatta Mauer Der Toten tuo uutuudenhuumassa miellyttävän nipun tuoretta meininkiä selviytymisen pariin. Uutuuksien lisäksi kartta lainaa myös paria vihollistyyppiä Outbreakin puolelta, mutta vierailevat tähdet tuntuvat oikeutetuilta suorituksilta. Kyseessä ei siis ole ollut röyhkeä oikoreitti helpottamaan uuden kentän luomistyötä. Perinteisten zombien kavereina tavataan siis sähköplasmahirvitys Tempest sekä ykkösinhokkini Krasny Soldat, joka on todella raskaasti panssaroitu zombibotti varustettuna liekinheittimellä ja palopommeilla. Myös Firebase Z:n raadollisempi T-800 eli Mangler tekee vierailua Berliinin kaduilla ilostuttamassa pelaajien selviytymistä.

Lainamörköjen lisäksi Mauer Der Toten esittelee myös kaksi uutta hirvitystä pelaajien riesaksi. Kaksikosta pienempi paha Tormentor toimii samalla tavalla kuin Die Maschinen ja Firebase Z:n zombikoirat. Tämä iholle juokseva kiljuja pinkoo todella nopeasti ja lähelle päästyään räjäyttää itsensä tehden pelaajaan vahinkoa. Räjähdyksen myötä pelaaja menettää myös hetkeksi kuulonsa, joka on vaarallisuudestaan huolimatta miellyttävä efekti muutoin hektisen paukkeen sekaan. Uutuuskaksikosta toisena hirvityksenä tavataa Disciple, joka on ilmojen halki leijuva kuoleman maagi. Disciple ei kestä luotia merkityksellisiä määriä, mutta on siitä huolimatta todella vaarallinen kohde. Maagi vahvistaa tavallisten zombien tehokkuutta antamalla näille enemmän elämäpisteitä, rajumman vaurion tuoton ja ovatpa vielä nopeampia sekä aggressiivisempia. Tehostetun raadon tunnistaa sen savuavasta kehosta sekä eloisasta violetista hohdosta.

Uusi kartta vaatii tietysti uusia työkaluja elävien kuolleiden harventamiseen, ja näitä Berliinissä on tarjolla peräti kolmin kappalein. Mauer Der Toten esittelee uuden “wonderweaponin”, joka on tähän asti innovatiivisin viritelmä sitten alkuperäisen Ray Gunin. Conversion-Ready Binary Repeater-Standard, eli lyhennettynä CRBR-S ja kavereiden kesken ihan vain Cerberus, on melkoinen nimihirviö, mutta sitäkin tappavampi laite raatojen kaatamiseen. Vakioasetuksilla Cerberus muistuttaa laserpistoolia, joka ampuu jokaisella liipaisimen painalluksella kaksi projektiilia. Jokainen zombitappo on mahdollisuus erilliseen lisäosaan, joka väliaikaisesti muuttaa pistoolin erilaiseen aseluokkaan. Yhtenäistä sädettä räiskyttelevä kivääri, viisi panosta laukaiseva haulikko tai hakeutuvia panoksia sylkevä revolveri. Kun lisäosan mukaan muuttunut aseesi tyhjenee panoksista, muuttuu Cerberus automaattisesti takaisin alkuperäiseen pistoolimuotoonsa.

Aselisäyksen lisäksi paluun tekee myös Mule Kick -perk, joka on nautittavissa omasta Perk-a-Cola-koneestaan. Muulin potkulla pelaaja kykenee kantamaan kolmatta asetta arsenaalissaan. Ylimääräisen tulivoiman ansiosta pelurilla on pienempi stressi omasta ammustilanteestaan raatoja vastaan taistellessa. Mule Kick on mahdollista päivitellä tehokkaampaan muotoon muiden limujen lailla. Tärkeimpien lisäkykyjen kärjessä kiiltää ammuspäivitys, joka lisää merkittävästi mahdollisuuksia nostaa panoksia kaatuneiden zombien ruhoista kesken taistelun. Parhaimmassa tapauksessa on siis mahdollista, ettei pelaajalta käytännössä lopu ammukset koskaan täysin.

Kolmantena lisäyksenä tavataa Klaus, joka on vahvalla saksalaisaksentilla varustettu siviilirobotti. Klaus on valmistettu käytännössä yhtä tehtävää varten, joka on pelaajien avittaminen taistelussa loputtomia zombimassoja vastaan. Bottia ei suinkaan vaan kytketä päälle ja homma on sillä valmis, sillä kaveri tarvitsee hieman viimeistelyä ennen aktivointiaan. Urheasta rautataistelijasta puuttuu nimittäin akku, kädet sekä päivitysaseman viimeinen osa. Nämä kerättyään voi kuka tahansa pelaaja aktivoida tämän Saksan ihmeen rinnalleen taistelun sykkeeseen.

Myös Mauer Der Toten sisältää perinteisen salaisen tehtäväsarjan, jota zombiyhteisö kutsuu easter eggiksi. Aikaisempien karttojen lailla pelaajia ohjataan pieni hetki askel kerrallaan, kunnes loput tulisi ratkoa itse käyttäen apunaan kartassa näkyviä kryptisiä viestejä sekä vihjeitä. Hommahan ei edelleenkään ole yksinkertaista, vaan oikeasti pikkutarkkaa päättelyä ja ongelmanratkontaa. Mikäli tehtäväsarjan suorittaminen ja sen takana kytevä juonipuoli kiinnostaa, ei ole ollenkaan häpeä katsoa ohjeita esimerkiksi YouTuben zombilegendojen kanavilta.

Synkemmällä asenteella ja miljööllä höystetty Berliini on oiva lisä parin perinnekartan ja Outbreakin rinnalle. Muurilla tapahtuvan taistelun ollessa kiitettävä suoritukseltaan, ei seuraavan lisäsisällön odottelu tunnu niin piinaavan pitkältä. Aikaisemmassa kirjoituksessa esiintynyt negatiivinen energia johtui Outbreakin tittelistä studion kärkinimenä. Suuremman kaliiberin moodi on omassa sarjassaan vallan mainio, mutta juuria ei saa unohtaa. Molempien zombimoodien kehitystyö on jälleen mukavassa tasapainossa, joten toivoa sopii, että rytmi jatkuu tästä edespäin yhtä tasaisesti.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X (testattu), Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, verkko-ostot)

Uuden zombikartan kunniaksi myös nämä raadot päättivät lähteä juhlimaan torille.

Lisää luettavaa