Paluu rajamaiden taakse – uusintakatsauksessa Borderlands 3

Uuden konsolisukupolven myötä Borderlandsin kolmas tuleminen sai yllättäen täysin uuden ilmaisen julkaisuversion ja uuden maksullisen lisäsisältöpäivityksen. Onko reissu rajamaiden toiselle puolelle paluumatkan arvoinen vai kannattaako jäädä odottelemaan seuraavaa junaa?

Kaikin puolin passeli mutta etenkin konsoleilla teknisiltä puitteiltaan pahan maun suuhun jättänyt Borderlands 3 on täällä taas. Poikkeuksellisen kuluttajaystävällisenä tempauksena Gearbox ilmoitti kärkisarjansa nuorimman vesan päivittyvän pelin jo omistaville uudelle konsolisukupolvelle optimoituun versioon ilmaiseksi. Samaan hengenvetoon julkistettiin myös uusi kausipassi, joka pitää sisällään kaksi uutta sisältöpakettia.

Iloisesti voin vihdoin todeta, että uuden konsolisukupolven tehot valjastanut Borderlands 3 on teknisiltä aspekteiltaan viimein sillä tasolla, jolla sen olisi pitänyt olla jo julkaisunsa yhteydessä. Seikkailu on saatu pyörimää 4K-resoluutiolla ja 60-kuvan ruudunpäivitysnopeudella. Hieman graafista krumeluuria karsimalla päivitysnopeutta saa vieläkin solakammaksi, mutta itse en kokenut uhrausten olevan enää tarpeellisia. Kokonaisuuden sulavuus on nyt sitä luokkaa, että paluuta aiempaan ei enää voi edes kuvitella. Myös alkuperäistä julkaisuversiota piinannut käyttöjärjestelmän yskähtely on saatu samalla karsittua pois kokonaan. Valikot toimivatkin nyt kuin se kuuluisa junan vessa. Sarjan perusominaisuutena pidetty jaetun ruudun moninpeli oli alunperin myös kauniisti sanottuna rikki. Iloisena yllätyksenä myös tätä ominaisuutta on korjattu ja jopa laajennettu. Nyt karkeloihin mahtuu jopa neljä pelaajaa.

Pakettiin maksullisena lisäsisältönä lisätyt neljä laajennusta ovat kasvattaneet kokemuksen massiivisuutta entisestään. Alkuperäisen kausipassin sisältö on myös ehdottomasti kokemisen arvoista kohellusta. Erityisesti Hammerlockin ja Wainwrightin häiden ympärille keskittyvä toinen laajennus sekä sarjan toisesta osasta tutun Kriegin villin paluun ympärillä pörräävä neljäs paketti saavat suupielet kaakkoon.

Uuden konsolisukupolven optimoinnin ohella julkistettiin myös kaksi uutta maksullista lisäsisältöpakettia. Nyt julkaistu ensimmäinen paketti kantaa nimeä Designer’s Cut ja pitää sisällään uuden pelimuodon sekä uuden kykypuun jokaiselle hahmolle. Uudet taitohaarat tarjoavat kiitettävästi uutta jo alunperinkin massiivisen laajaan kykypalettiin. Erityisesti Mozen uudet taidot miellyttävät varmasti sarjan toisen osan Mechromanceria käyttäneitä räiskijöitä. Aiemmin omaan makuun hieman tylsähkö Zane saa myös uuden olkapäätykkinsä myötä kummasti lisäpotkua.

Designer’s Cutin myötä mukaan lisätty Arms Race -pelimuoto puolestaan jättää kylmäksi. Fanisuosikkien Axtonin ja Salvadorin isännöimä moodi on eräänlainen sekoitus selviytymispelejä ja moderneja battle royale -koitoksia. Pelaajat riisutaan kaikista varusteista ja heitetään kartalle selviytymään heikoilla todennäköisyyksillä. Kuolon korjatessa kaikki repussa lojuvat tavarat katoavat pysyvästi. Jos jotain haluaa matkaansa, saa tavaroita kotiutettua erityisten keräyspisteiden avulla. Battle royale -genrestä tuttuun tapaan kartta myös kutistuu jatkuvasti. Kirjaimellisen murhahurrikaanin lähestyessä alueen laitoja, hitaasti liikkuva pelaaja jää auttamatta pyörteen raadeltavaksi.

Laajennus on periaatteessa melko kertakäyttöistä hupia, mutta sen erikoisemmat aseet ovat uniikkeja kyseiselle pelimuodolle. Jo aivot nyrjäyttävä määrä asevariaatioita peruspakettissa kuitenkin riittävät tyydyttämään omat tarpeeni, joten varsinaista intohimoa Arms Racen pariin palaamiseen en kokenut enää muutaman kokeilukerran jälkeen. Borderlands 3:n kovimmille faneille tästä irronnee mahdollisesti enemmän hupia, mutta kasuaalisemmin mukana roikkuville kyseessä on todella kertakäyttöinen kokemus.

Myöhemmin tämän vuoden puolella ilmestyvän Directors Cut -laajennuksen sisältö on tässä vaiheessa vielä hämärän peitossa. Mikäli sisältö on lopulta yhtä laihaa kuin Designers Cut -paketissa, on toista kausipassia vaikea suositella muille kuin kaikkein kovimmille Pandoran tallaajille.

Kokonaisuutena Borderlands 3 saavuttaa vihdoin myös konsoleilla täyden potentiaalinsa. Sulavasti toimiva, skarppi ja ennen kaikkea vaivattomasti ilman teknistä takeltelua eteenpäin soljuva kokemus on ehdottoman suositeltava kokemus kaikille paketin jo jossain muodossa omistaville sekä niille, jotka aikoinaan jättivät teoksen hankkimatta. Mikäli ensimmäisen erän laajennukset jäivät syystä tai toisesta pelaamatta, on niidenkin läpi kahlaaminen ehdottoman suositeltavaa. Edes kampanjan keskinkertaiset vitsit ja löysähkö juoni eivät enää teknisen puolen sujuvuuden ansiosta rampauta kokonaisuutta.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S (testattu X)
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, uhkapelaaminen, verkko-ostot)

Ja viimein metsästäjät paikallistivat aarteista himotuimman: Uuden sukupolven konsoli suoraan kaupan hyllyltä!