Arvostelussa Ori and the Blind Forest – ”Ori on sympaattinen pikku tuikku”

Kuten monet hyvät tarinat, Ori and the Blind Forest alkaa tragedialla. Valtava Henkipuu puhaltaa keskeltään pienen valonlähteen, Orin, josta kasvaa utelias ja ystävällinen otus. Onni ei kestä ikuisesti, sillä hirmuinen pimeyden pöllö liihottaa Henkipuun kimppuun ja riistää tältä kaiken valon. Ilman Henkipuun voimaa kaunis aarnimetsä alkaa kuihtua ja kuolla. Vain Ori voi palauttaa metsään tasapainon.

Sivulta kuvatun ikimetsän keskellä loikitaan ja kiipeillään, ammutaan ja räjäytellään sekä ennen kaikkea pengotaan ja tutkitaan. Kartat ovat täynnä salaisuuksia jotka näkee jo kaukaa, mutta joihin pääsee käsiksi vasta uusien kykyjen myötä. Toimintaa riittää jatkuvasti, sillä aarnimetsä on pullollaan piikikkäitä ja ikäviä hirviöitä.

Öttiäisten hyökkäysten väisteleminen sekä vastaiskujen tekeminen on taistelemisen ydin. Ori ei itse kurmoota ketään vaan sen tekee kiiluva kipinä, joka nakkelee salamoita lähelle tulevia vihollisia päin. Näennäisestä helppoudestaan huolimatta tappeleminen vaatii jatkuvaa hyvää ajoitusta, sillä metsä on vaaroineen todella armoton paikka ja henki lähtee helposti.

Pelin vaikeustaso nousee todella miellyttävästi. Kuin huomaamattaan pelaaja oppii tekemään vaikeita loikkia, tarkkoja hyökkäyskomboja sekä uhkarohkeita syöksyjä. Luonnollisesti hengissä pysymistä helpottaa se, että Ori kerää kokemusta: kykyarsenaalista löytyy lopulta tehosteita taisteluun ja taitoja joilla sukeltaa veden alle.

Jyhkeine kertojanäänineen, kuvitteellisine kielineen ja värikkäine hahmoineen peli on kuin korkeatasoinen anime-elokuva. Taustalla avautuva ikivanha aarnimetsä huokuu muinaista voimaa, ja se houkuttelee jatkuvasti olemaan rohkea ja tutkimaan mitä pimeyden keskeltä avautuu. Ori itse on sympaattinen pikku tuikku, ja vastaan tulevat möröt ja hirviöt ovat sekä persoonallisia että pelottavia.

Kokonaisuutena Ori and the Blind Forest on lumoava. Se kätkee sisälleen valloittavan maailman, koskettavan kasvutarinan ja hurjat määrät tutkimusmatkailua ja toimintaa.

KEHITTÄJÄ
MOON STUDIOS

JULKAISIJA
MICROSOFT

TESTATTU
XBOX ONE

MUUT ALUSTAT
PC, XBOX 360

ARVOSTELIJA
JORI VIRTANEN

IKÄSUOSITUS
7+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
Lumoava tunnelma
Paljon tutkittavaa

MIINUKSET
Henki lähtee
Siirtymiseen kuluui aikaa

PÄÄSTÖTODISTUS
Erinomaisen hurmaava seikkailu

ARVOSANA
10

LAJITYYPPI
Tasohyppely

JULKAISTU
11.3.2015