Turtle Beach Recon 70 – halvat ja laadukkaat peruskuulokkeet moneen käyttöön

Turtle Beach on tuonut markkinoille halpahintaiset, sankamikrofonilla varustetut pelikuulokkeet. Hinta ei ole siis näiden kuulokkeiden kohdalla enää este, mutta saako muutamalla kympillä hankittua laatua – ja parantuvatko pelikokemukset?

31.03.2020

Vain nelisenkymmentä euroa kustantavat Turtle Beachin Recon 70 -kuulokkeet eivät ole hinnalla pilattu. Testissä olleet Xbox Onelle suunnatut kuulokkeet toimivat moitteettomasti myös Nintendo Switchilla, PlayStation 4:llä sekä kaikilla muilla 3,5 millimetrin plugiliitännällä varustetuilla laitteilla.

Kevyet kuulokkeet tuntuvat muovisuudestaan huolimatta tukevilta. Testissä olleen kappaleen väriyhdistelmä oli vihreä ja valkoinen, mutta mikäli Xbox Onen väritys aiheuttaa kipuilua, on luureista saatavilla myös ”Nintendon” ja ”PlayStationin” väriset mallit. Ainakin testikuulokkeet olivat väritykseltään hillityn tyylikkään näköiset.

Kuppikuulokkeet asettuvat mukavasti korvien päälle peittäen hiukan myös ulkopuolelta tulevia ääniä, vaikka mistään melunvaimennuksesta ei olekaan kyse. Keinonahasta valmistetut kuulokkeiden tyynyt tuntuvat pienissä pelisessioissa korvaa vasten miellyttäviltä. Kuumalla kesäilmalla keinonahka saattaa toki hiostaa heikosti ilmastoiduissa tiloissa turhankin kanssa.

Turtle Beachin kuulokkeet ovat hyvin pelkistetyt, sillä niissä on vain yksi säädin äänenvoimakkuudelle. Vasemman kuulokkeen takaosaan jemmatun säätimen sijainti on sinällään oivallinen ja luonteva.

Turtle Beach Recon 70 -kuulokkeiden sankamikrofoni on valkoinen ja pienikokoinen, joka pystysuuntaan käännettäessä pysyy kätevästi pois tieltä keskusteluyhteyden katketessa. Mikrofoni mykistetään myös samalla tavalla, eikä erillistä painiketta vaimennukselle täten tarvita. Mikissä ei ole lainkaan monitorointia, joten omaa ääntä ei kuule pelatessa kuulokkeista. Lienee makuasia, pitääkö tästä ominaisuudesta vai ei.

Kuulokkeiden liitäntä on perinteinen 3,5 millimetrin miniplugi, joka on tarjolla useimmissa läppäreissä, älypuhelimissa, tableteissa, PlayStation 4:n ohjaimissa ja Nintendo Switchissä. Sitä ei kuitenkaan ole arvostelijan omistamassa vanhan Xbox One -konsolin ohjaimissa, joten tällä kerralla keskityttiin testaamaan kuulokkeita Nintendo Switchillä, älypuhelimella, PlayStation 4:llä ja tietokoneella.

Turtle Beach Recon 70 suoriutuu hintaansa nähden varsin mainiosti. Kuulokkeiden äänenlaatu on yllättävän laadukas: matalat äänet jylisevät komeasti, mutta myös korkeat taajuudet erottuvat selkeästi.

Vaikka kyseessä ovat stereokuulokkeet, tukevat ne Xbox Onen ja pc:n Windows Sonic -tilaääntä. Windows 10 -läppärillä testattuna elokuvien katseluun tuli lisää tunnelmaa, vaikka äänen sijaintia eivät kuulokkeet aina niin hyvin erottelleetkaan. Stereoerottelu sitä vastoin on varsin hyvä.

Kuulokkeiden audiokaapeli on melko lyhyt (1,2m), joka saattaa tulla ongelmalliseksi esimerkiksi tietokoneella pelattaessa. Pelikonsoleilla pelattaessa kaapeli on kuitenkin riittävän pitkä, sillä ohjaimet pysyvät pelaajan kourissa.

Turtle Beach Recon 70:n mikrofoni on tarpeeksi laadukas verkkopelaamiseen äänen ollessa selkeä, vaikka lyhyt mikrofonin sanka ei ylläkään kuin posken ja suupielen viereen. Koronakautena kuulokkeita ja sankamikrofonia tuli kokeiltua myös Teams-etäpalavereissa, joissa ne toimivat myös mallikkaasti.

40 euron Turtle Beach Recon 70 -kuulokkeet eivät ole välttämättä paras vaihtoehto äänisuunnittelultaan jatkuvaa räiskintää ja räjähdyksiä sisältäviin peleihin, sillä erottelukyvyn rajallisuuden huomaa parhaiten tällaisissa nimikkeissä. Nintendo Switchin Sniper Elite V2 Remasteredin kiivaimmissa taisteluissa äänenvoimakkuutta asetteli jo mieluusti pienemmälle, mutta saman pelin hiljaisempiin vaanimishetkiin Turtle Beach Recon 70 -kuulokkeet tarjoilivat jännittävämpiä tunnelmia.

Red Dead Redemption 2:n viipyilevää ilmapiiriä ja luonnon ääniä ne paransivat verrattuna TV:n omiin kaiuttimiin. Satunnaisemmalle pelaajalle nämä kuulokkeet käyvät kuitenkin genressä kuin genressä. Musiikin kuuntelussa ne suoriutuvat myös varsin kohtuullisesti, ja jytisevätpä älypuhelimesta striimatut bassotaajuudetkin tarvittavaan tapaan.

Turtle Beach Recon 70 -kuulokkeilla ei voi juuri mennä vikaan, sillä 40 euron hintahaarukassa joutuu yleensä tinkimään ominaisuuksista huomattavasti enemmän. Edullisena vaihtoehtona se on kelpo osoitus siitä, että halpakin voi olla hyvä.

Välillä ei vaan jaksa ja on pakko kellahtaa hetkeksi.

Lisää luettavaa