Arvovaltaista ääntä – arvostelussa Blue Yeti Aurora Collection -mikrofoni

Sisällöntuottajien ja striimaajien suosiossa oleva keskisarjan mikrofoni saa muutaman uuden vaatekerraston. Pinkin ja valkoisen ulkokuoren alla hyrrää kuitenkin edelleen samaa laadukasta teknologiaa.

27.11.2022

Vuonna 2018 Logitechin hellään huomaan saatellun Blue Microphonesin tuotteet alkavat hissukseen saada ylleen emoyhtiönsä brändäyksen. Alkusyksystä lanseeratun Aurora-kokoelman myötä myös pitkään suosiossa ollut Blue Yeti -mallisto sai sisariensa kanssa yhtenevän kuosikokoelman. Vaikkei pinkki ja valkoinen värimallisto muuten maailmoja mullistakaan, on laite itsessään kertakaikkisen vakuuttavaa huippulaatua.

Massiivisen jalan kanssa toimitettava mikrofoni itsessään painaa noin puolisen kiloa. Tukeva metallinen jalusta painaa vielä päälle kilon, joten alkuperäisen jalan kanssa laitteella on painoa melkoisesti. Jalka on tukeva ja pohjan kumipalasten ansiosta se ei pääse pahemmin liukumaan alustallaan. Kallistuskulman säätö on hieman jähmeä, mutta mikrofoni on selvästi tarkoitettu käytettäväksi pääosin pystyasennossa. Massiivisen jalan kanssa laite vie melkoisen paljon tilaa, joten ihan jokaiselle työtasolle se ei varmasti suoraan paketista sovi. Mikrofonin pohjasta löytyvä ⅝ kierre mahdollistaa kuitenkin laitteen kiinnittämisen puomijalkaan vaivattomasti. Tosin mikin painon huomioon ottaen on hyvä tarkastaa puomin kantorajat tarkkaan.

Itse mikrofoni on valmistusjäljeltään kaikin puolin laadukkaan oloinen. Tuplaverkotus elementtien päällä takaa sen, että turhat pöhinät eivät pääse äänestä läpi. Itse laitteesta löytyy säädöt perustason tarpeisiin. Pömpelin takaa voi säätää äänen vahvistusta ja vastaanottokuviota vivun avulla. Säätöjä on yhteensä neljä, ja ne mahdollistavat suoraan esimerkiksi kahdesta suunnasta tapahtuvan keskustelun vastaanottamisen. Etupuolelle on sijoitettu säädöt mikrofonin mykistämiselle ja itse äänenvoimakkuudelle. Fyysiset näppäimet ja vivut riittävät hyvin perustason käyttöön, mutta vaativammille käyttäjille sopivat säädöt tehdään Logitechin G Hub -ohjelmiston kautta. G Hubin kautta säätövaraa piisaakin suorastaan mykistävät määrät ja onpa tarjolla jopa äänen naamiointiin käytettäviä efektejä. Naamiointiefektien joukosta paljastuu muun muassa legendaarinen, PoliisiTV-ohjelmastakin tuttu silminnäkijän äänimaski. Laite tukee myös Nvidian uutta tekoälypohjaista äänenpuhdistusjärjestelmää, mutta itse en ainakaan käytännössä kokenut ominaisuudesta olevan juurikaan hyötyä.

Laite kiinnitetään koneeseen USB-liitännällä. Itse mikrofoniin liitettävä pää on mini-USB-standardia, joka ei ole enää ihan tätä päivää. Varsinaisesti itse suorituskykyyn piuha ei vaikuta, mutta poistuvan standardin käyttäminen näinkin uudessa laitteessa tuntuu omituiselta. Laatikon mukana toimitettu piuha oli myös laitteen valkoisesta värityksestä poikkeavasti tylsän musta. Juuri ulkoisiin avuihin painottavan erityispainoksen kohdalla toivoisi, että myös pieniin yksityiskohtiin olisi panostettu hieman enemmän.

Käytössä laite on kertakaikkisen varmatoiminen. Ääni on puhdasta ja erottelukyky on enemmän kuin riittävää käyttötarkoituksensa huomioon ottaen. Blue Yetiä ei varsinaisesti ole tarkoitettu esimerkiksi musiikin äänittämiseen, mutta striimeihin, podcasteihin tai pelaamiseen laite soveltuu enemmän kuin hyvin. Testijakson aikana usean eri äänikeskustelujärjestelmän kanssa testattuna mikrofoni osoittautui pätevimmäksi koskaan käytössäni olleeksi äänensyöttölaitteeksi. Oli alustana sitten Discord, Twitch tai vaikka Xboxin chat-ohjelmisto, ääni on kirkasta, selkeää ja ennen kaikkea virheetöntä. Laitetta tuppaakin näkemään huomattavan usein juuri Twitch-striimaajien sekä tubettajien käytössä – ja ihan syystä.

Blue Yeti Aurora maksaa 139,99 euroa. Se on saatavilla valkoisena (White Mist) ja pinkkinä (Pink Dawn).

Aurora Collection -tuotesarjaan kuuluvan Logitech G705 -pelihiiren arvosteluun pääset tästä.
Aurora Collection -tuotesarjaan kuuluvan Logitech G715 -pelinäppäimistön arvosteluun pääset tästä.
Aurora Collection -tuotesarjaan kuuluvien Logitech G735 -kuulokkeiden arvosteluun pääset tästä.

YHTEENVETO:
***** / *****
Sisällöntuottajille ja pelaajille tarkoitettu yleiskäyttöinen mikrofoni on lähes lyömätön omassa hintaluokassaan.

R2D2:n pikkuveli viihtyy vapaa-ajallaan Logitech-heimon parissa.

Lisää luettavaa