Up in the hands of Timo – arvostelussa WRC 10 (Switch)

Huonosti valmistautunut kartanlukija ei saa ohjeillaan opastettua Switchin rajoitteiden ohi.

28.03.2022

Ralli on osa suomalaisten verenperintöä, vaikka mestaruustaistot ovatkin kiertäneet härmäläisiä jo pitkän aikaa. Kalle Rovanperän menestys on toivottavasti kääntämässä sinivalkoiseen moottoriurheiluhistoriaan uuden sivun, jossa kaunis kansallislaulumme raikaa ympäri vuoden. Näihin tunnelmiin pyrki myös viime vuonna julkaistu WRC 10, joka ilmestyi puolisen vuotta myöhemmin Switchille.

Aloitetaanpa heti siitä, että kyseessä on Switchin mahdollisuuksien ja rajoitteiden välisellä sillalla tasapainotteleva versio. Kollega arvosteli teoksen uuden konsolisukupolven version ansiokkaasti lokakuussa, eikä sen sisältöön ole tullut pahemmin muutoksia. Ralli kaahaa yhä varsin simulaatiomaisia reittejä, joissa kartturin neuvot ohittava havahtuu samasta pöpeliköstä maantiekuningas-Teuvon kanssa. Rekkoja ei onneksi tule sentään vastaan, mutta realismi takaa hampaiden sylkemisen ojan pohjalla.

WRC 10:n keskeisintä antia ovat kattava uratila sekä rallin juhlavuotta kunnioittava Anniversary Mode. Ensin mainittu kattaa niin täysiveriset kisaviikonloput kuin tiimiharjoittelut sekä auton kehittämisenkin. Kisakalenteria on täytetty erikoistapahtumilla, joissa juhlistetaan lajin historiaa. Tarjolla on tukku erilaisia takavuosien klassikoita sekä menopelejä. Kun vasta peliin tutustuva laitetaan Akropoliksen kapeille ja vaarallisille teille 1970-luvun kärryn puikkoihin, ei maalissa päästy ainakaan omilla ajotaidoillani juhlimaan sankaripoikaa. Onneksi kokemuksen karttuessa meno paranee ja tulokset kohenevat.

Vaikka verkkopuoli onkin jäänyt matkasta, yksinpelattavaa sisältöä piisaa runsain mitoin. Autoja, ralleja sekä muuta sisältöä on lisätty juhlavuotta varten entisestään. Koko kisakalenterin sekä kaikkien juhlaskabojen kanssa riittää tahkottavaa kymmeniksi tunneiksi. Maantiede todella näkyy tuntumassa. Luminen Ruotsi, maastoinen Suomi sekä hiekkainen Kreikka ovat keskenään täysin eri planeetoilta. Vaatimaton graafinen puoli onnistuu tekemään eri alueista hyvin persoonallisia ja omanlaisiaan.

Valitettavasti tekijät eivät ole onnistuneet väistämään Switchin karikkoja. Kun viimeiset viikot ovat kuluneet Gran Turismo 7:n parissa, tuntuu Nintendon Joy-Con-ohjainten rajallisuus pahalta. Kapuloissa ei nimittäin ole kunnollisia liipaisimia, vaan talla sekä jarru ovat joko pohjassa tai sitten poissa käytöstä. Ajolinjaa ei siis optimoida hellällä pintakaasulla. Valitettavasti edes Pro Controller ei väistä samaista pöpelikköä. Sen sijaan jälkimmäisen kapulan isompi tatti parantaa tarkkuutta ja ohjaustuntumaa. Joy-Coneilla kun GPS-paikannus heittelehtii tienreunasta toiseen kuin viikonlopun pikkutunteina kotiin palatessa. Mainittakoon muuten vielä äärimmilleen viety tärinäefekti, joka pitää naapurit hereillä ja ranteet jäykkinä.

Switch-käännösten suurin valtti on yleensä mahdollisuus jatkaa pelaamista myös tien päällä. Niin tälläkin kertaa, mutta pelikokemus ei tällöin nouse kummoiseksi. WRC 10 näyttää ilman telakkaa nimittäin todella antiikkiselta. Ruudunpäivitys yskähtelee radasta riippuen enemmän tai vähemmän, minkä lisäksi visuaaliset elementit lävähtävät ruudulle yllättävissä tilanteissa. Vauhdinhurma onneksi paikkaa tilannetta jonkin verran. Tästä huolimatta jokaisen pelisession alku lähti liikkeelle pienestä järkytyksestä.

Onneksi kokemus on telkkarin välityksellä selvästi parempi. Tarkkuus ja sulavuus ovat toiselta planeetalta, jolloin epäonnistuneita etappeja ei voi sysätä konehuoneen kontolle. Lataustaukojen pituus tosin harmittaa. On kuitenkin sanottava, että mikäli olohuoneessa on tehokkaampi konsoli olemassa, kannattaa WRC 10 hankkia ennemmin kilpailevalle laitteelle.

WRC 10 on Switchillä erikoisessa raossa. Nintendon päätökset liipaisimien suhteen verottavat ajotuntumaa kovasti. Sisältöä onneksi piisaa ja etenkin juhlarallit tarjoavat hienoja hetkiä. Kokonaisuus on periaatteessa hyvä ja realistinen ajopeli, joka on kuitenkin naapurikonsoleilla teknisesti turhan paljon parempi. Jos rallihammasta kolottaa ja Switch-versio on ainoa vaihtoehto, kartanlukija suosittelee lähestymään hyllyä samalla varovaisuudella kuin Ouninpohjan hidasteitakin.

Saatavilla: Nintendo Switch (testattu), PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 3

YHTEENVETO:
** / *****
WRC 10 pyrkii tarjoamaan realistisemman ajokokemuksen kuin mihin Switchin laitteisto yltää. Sisältömäärä tekee kuitenkin vaikutuksen, joten mikäli olet valmis tekemään pieniä teknisiä kompromisseja, on tarjolla kattava rallikokemus.

”Missä hemmetissä ne siitepölylääkkeet oikein on?”

Lisää luettavaa