Tarkkuutta vaativaa keikkaduunia – arvostelussa Sniper Ghost Warrior Contracts 2

CI Gamesin Sniper-sarjan kuudes osa jatkaa edellisestä osasta tutulla linjalla keikkatöiden parissa. Contracts 2 on paitsi sarjan toistaiseksi paras osa mutta myös välityön tuntuinen maistiainen tulevasta.

21.06.2021

Sniper Ghost Warriorit raavittiin alunperin epäilemättä kasaan Rebellionin Sniper Elite -sarjan suosion vanavedessä. Nälkä on kuitenkin selvästi kasvanut syödessä, sillä sarja on aikojen saatossa osoittanut, että kevyemmilläkin eväillä voidaan kattaa kokonainen ruokapöytä. Osa osalta laadukaammaksi ja nautittavammaksi kehittynyt sarja on vuosien varrella houkutellut pariinsa enemmän ja enemmän vannoutuneita faneja. Pelien menestys onkin hieno osoitus siitä, että yhteen yksinkertaiseen osa-alueeseen hyvin keskittymällä voidaan luoda pienemmälläkin budjetilla kokemuksia, jotka tarjoavat rahaa vastaan juuri sellaista vastinetta kuin sopii toivoakin.

Call of Dutyt ja Battlefieldit ovat viime aikoina hyppineet ajassa edestakaisin ja skeitanneet jopa täysin fiktiivisille rampeille. Militariaa, asepornoa ja tarkka-ammunnan ballistiikkaa näennäisen realistiseen tyyliin simuloivien pelien fanit ovat kääntyneet juuri Ghost Warrior ja Sniper Elite -sarjojen pariin. Molemmat näistä ovatkin onnistuneet vuosien varrella kasvamaan pienten piirien vaalimista erikoisteoksista ihan varteenotettaviksi menestysteoksiksi. Sarjat lienevätkin nykyään molempien studioiden katalogin kruununjalokiviä.

Sniper Ghost Warrior Contracts 2 jatkaa sarjan edellisen sivuosan linjoilla. Ison avoimen maailman sekä tarinan sijaan tarjolla on taas tehtäväpohjaisia lyhyempiä kenttiä. Ratkaisun johdosta tarjolla on kattaus melko monipuolisia tehtäviä, jotka eivät toimisi yhden isomman leikkikentän sisällä rikkomatta kokonaisuutta. Viiteen eri kenttään jaettu paketti on läpäistävissä helposti alle kymmenessä tunnissa, mutta ideana onkin palata saman kokonaisuuden pariin aina uudelleen uusia temppuja kokeillen. Jokainen kenttä sisältää ainakin teoriassa huomattavan määrän uudelleenpeluuarvoa muun muassa lisähaasteiden muodossa. Touhusta kovasti pitävälle luvassa onkin suorastaan poikkeuksellisen paljon pelattavaa kampanjan nimellisestä lyhyydestä huolimatta.

Aseintoilijoiden pettymykseksi tarjolla olevat aseet ovat fiktiivisiä joskin huomattavasti oikeita tuliluikkuja muistuttavia malleja. Ratkaisu on hieman hämmentävä kun huomioi pääasiallisen fanikunnan intoilun kohteet. Joukossa on huvittavasti jopa kuvitteellinen suomalainen Riihimäki-kivääri, joka ilmeisesti on mallinnettu Sakon TRG-kiväärien pohjalta. Oikeiden lisenssien puutteesta huolimatta perustyökalut ovat sentään tuntumaltaan erinomaisia. Ensimmäistä kertaa Ghost Warrior -sarja vetää ampumatuntumaltaan vertoja kilpailijoilleen. Hidastettuna esiteltävät onnistuneet tarkkuusosumat ovat tällä kertaa poikkeuksellisen graafisia ja vetävät pahimmillaan vertoja jopa uusimman Mortal Kombatin verenvuodatukselle. Villisti räjähtävät pääkopat, ympäriinsä lentävät kallonpalaset ja erilaiset osumien voimasta väpättävät hurmeenpalaset korostavat tarkkuuskiväärien hirvittävää tehoa. Efekti on juuri niin sarjakuvamainen ja koominen, että sitä ei kuitenkaan voi ottaa täysin tosissaan. Täten yliampuva väkivalta itse asiassa keventää kokonaisuuden muuten kovin ryppyotsaista menoa.

Tehtävärakenne ja taistelukenttien dynaamiset mahdollisuudet tuovat akuutisti mieleen Hitman-sarjan pelit – ja onpa kyseisessä sarjassa Contracts-niminen osa. Valitettavasti Sniper Ghost Warrior Contracts 2 ei kuitenkaan ole millään osa-alueella yhtä hillitön ja variaatioiden määrällä häikäisevä kokonaisuus kuin kaljun palkkatappajan seikkailut. Vaikka tehtäviä on tarjolla useita, sijoittuvat ne kuitenkin samalle tapahtuma-alueelle. Täten kaikki maastot ja alueet muistuttavat enemmän tai vähemmän toisiaan. Usein tehtävät itsessään ovat myös sellaisia, että ne on järkevää hoitaa käytännössä vain muutamalla tavalla. Myös kokemuksen rasittavimmat aspektit liittyvät tehtävien rakenteen jäykkyyteen.

Usein tarkoituksena on salamurhata tarkkuuskiväärillä arvokohde. Saadakseen kyseisen kohteen näkyviin, on kuitenkin usein viritettävä jonkinlainen ansa esimerkiksi muita kohteita pikkuhiljaa tykittelemällä. Muutamien tehtävien kohdalla jouduinkin aloittamaan samoja kohtauksia yhä uudestaan ja uudestaan oikean järjestyksen ja yhdistelmän keksiäkseni. Rasittavimmillaan toiminta on, kun pelaajahahmon havaitessaan viholliset käynnistävät välittömästi hälytystilan ja teloittavat suojeltavan kohteen silmän räpäyksessä. Täten pelaaja joutuu lataamaan tallennustaan jatkuvasti uudestaan ja uudestaan täydellisen suorituksen toivossa, sillä virheen sattuessa tilanne ei enää ole korjattavissa. Ongelmaa korostaa entisestään ajoittain arvaamattomasti toimiva ballistiikka ja avaruuslogiikalla toimiva tekoäly. Välillä viholliset eivät huomaa metrin päässä kuolleena lojuvaa kollegaa, kun taas toisinaan satojen metrien päässä tapettu kohde aiheuttaa välittömästi koko tukikohdassa täyden hälytystilan. Paradoksaalisesti melkeinpä pelin parhaimmat osiot ovat kohtauksia, joissa ei juuri kivääriä käytellä. Muutamassa osiossa hiiviskellään sisätiloissa äänenvaimennettua pistoolia käyttäen. Tällöin tunnelma sekä toiminta tuovat hyvällä tavalla mieleen jopa Metal Gear Solid 2:n kaltaiset klassikkohiippailut.

Tekniseltä toteutukseltaan budjetin näennäinen vähyys näkyy ajoittain myös ikävästi. Virallisesti Sniper Ghost Warrior Contracts 2 on Xbox One -peli, joka ei sisällä edes Xbox One X -parannuksia. Microsoftin Series-konsoleilla pelatessa on kuitenkin mahdollista valita korkeamman resoluution tai sulavamman ruudunpäivityksen väliltä. Virallisesti siis mahdollisuus valita on olemassa, mutta käytännössä ei kuitenkaan. Grafiikan laatua korostava tila pyörii niin naurettavan huonosti, että siinä pelaaminen ja tarkasti ampuminen eivät varsinaisesti ole millään tavalla mahdollista. Ruudunpäivitystä priorisoiva tila puolestaan on sulava joskin graafisesti ankean oloinen. Toivon mukaan ongelmia voidaan ratkaista tulevaisuudessa päivityksillä.

Kokonaisuutena tarjolla oleva kattaus on kuitenkin ihan maittava välipala. Tämän kaltaisia keskibudjetin pelejä on välillä ilo pelata isompien julkaisujen välissä. Sarjan faneille kyseessä on varmasti samanlainen pakkohankinta kuin edellisetkin osat, mutta myös muille vähän leikkisämpää tarkka-ammuskelua etsiville pelaajille pakettia voi suositella melko varauksetta. Pikku hiljaa CI Games tuntuukin kirivän umpeen isompien tekijöiden etumatkaa, joten ehkä Sniper Ghost Warrior 4 on jo todella kilpailukykyinen paketti.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S (testattu X ja S)
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö)

Hetken kuluttua Mikon päätä ei vaivaa enää monikaan asia.

Lisää luettavaa