Loistava parannus monille, menetetty mahdollisuus toisille – katsauksessa Nintendo Switch OLED

Switch OLED on Nintendon konsolin uusi lippulaivamalli. Vaikka kyseessä on paras tapa pelata konsolin pelikirjastoa, vaatii sen hankinnan suositteleminen pientä pohdintaa käyttötarkoituksen suhteen.

29.11.2021

Maaliskuussa 2017 julkaistu Switch on palauttanut elinkaarensa aikana Nintendon takaisin voittojen tielle. Siinä missä Wii U ei jättänyt kansansuosion osalta aihetta lauluille, uusi yritys osui välittömästi napakymppiin. Loistavat omat pelit sekä sopivassa suhteessa uudelleenlämmitetyt Wii U -helmet ovat luoneet menestystarinan, joka on myyntilukunsa ansainnut. Vaan kilpailijoiden uuden sukupolven konsolit aiheuttavat kuitenkin harmaita hiuksia. Kun Switch on jo alkujaan ollut tehoiltaan hiukan takapajuinen, uudet huippukonsolit saavat sen näyttämään vieläkin heikommalta. Tämän vuoksi Switch 4K/Pro -huhut ovatkin voimistuneet.

Kun Nintendo viimein julkisti uuden Switch OLED -mallin, fanien mielikuvitus alkoi laukata. Valitettavasti kyseessä ei kuitenkaan ole kaivattu tehoversio, vaan ainoastaan uusi ykkös-Switch. Onko tämä huono asia, se riippuu käyttötarpeesta.

Saimme testilainaan Switch OLED -konsolin valkoisen version, joka on merkittävästi tyylikkäämpi kuin mikään aiempi malli tai värikuosi. Valkoiset Joy-Con-ohjaimet sekä maltillisesti hiottu telakka tekevät vaikutuksen. On myös sanottava, että kun oma Switch on ollut aktiivikäytössä sen koko elinkaaren ajan, on uudenkarhea Joy-Con hämmentävä kokemus. Näinkin jämäkältä voi tatti tuntua!

Vanhoille neonväreille on yhä nuorempi kohdeyleisönsä, mutta tyylikkään valkea kokonaisuus sopii olohuoneen sisustukseen poikkeuksellisen hyvin. Telakka on aavistuksen aiempaa kookkaampi, mikä juontaa juurensa isompaa keskiloveen. Tämän tarkoitus on suojella Switchin näyttöä mahdollisilta vahingoilta. Lisäksi pyöristetyt kulmat hivelevät silmää aiempaa hellemmin. Vertailu on tietysti epäreilu, mutta rakenteessa on tiettyä samaa kuin PS5:n vastaavassa.

Telakka tarjoaa muutamia lisäjippoja kotona pelaavalle. Selustassa oleva kansi ei ole enää kiinni konsolissa, vaan sen saa kokonaan irrotettua. Ratkaisu ei tunnu antavan juurikaan lisäiloa, ja itse pidin enemmän saranallisesta vaihtoehdosta. Onneksi sen alta paljastuu merkittävämpi uudistus. Mukana on nimittäin LAN-paikka verkkopiuhalle. Jos nettisessiot ovat lähellä sydäntä, on langallinen verkko luonnollisesti Wi-Fiä varmempi. Tosin meno on pelittänyt aiemmin niin hyvin, että suoranaista tarvetta tälle ei ole. Ehkä meno muuttuisi, jos kokisin tarvetta pärjätä Splatoon 2:n verkkomatseissa paremmin. Nyt voi syyttää mukamas pätkivää yhteyttä oman kyvyttömyyden sijaan.

Valitettavasti TV:n kautta pelaavat eivät kuitenkaan hyödy Switch OLED -mallin päivityksistä juurikaan. Teholoikka jää haaveeksi, joten resoluutio on edelleen enintään 1080p. Onneksi telakat toimivat ristiin rastiin, mikä tietysti helpottaa elämää. Jos vanhan Switchin jättää vaikkapa kesämökille, voi OLED-konsolin ottaa matkaan ilman telakkaa.

Sen sijaan Switch OLED nostaa osakkeitaan tablettitilassa pelatessa. Näyttö on kasvanut 7-tuumaiseksi vaikka konsoli itsessään on samaa kokoa alkuperäisen kanssa. Tämän taustalla on näyttöpaneelin muutos sekä merkittävästi pienentyneet reunukset. Switch OLED näyttää ruutua ympäröivien pienentyneiden kehysten ansiosta todella paljon modernimmalta ja tyylikkäämmältä. Sama koskee uudelleenmuotoiltuja virta- ja volyymipainikkeita.

Varsinainen herkku on kuitenkin OLED-ruutu. Se on merkittävästi alkuperäisen Switchin LCD-ruutua kirkkaampi ja kontrastiltaan ylivertainen. Muutoksen huomaa jo ensikäynnistyksellä, kun uutuuskonsolin värit hyppäävät silmille upealla tavalla. Näyttöteknologinen loikka jättää varsin pitkälti alleen sen, etteivät resoluutio tai muu suorituskyky ole parantuneet. Etenkin Metroid Dreadin kaltaiset pimeämmät pelit hyötyvät muutoksesta valtavasti. Pelikokemus on hienosti eläväisempi ja värikylläisempi.

Näyttökoon kasvaminen sekä teknologian parantuminen jäävät kuitenkin merkittävimmiksi teknisiksi muutoksiksi. Sisäinen tallennustila on tuplaantunut 64 gigatavuun. Lukema on oikeasuuntaisesta loikasta huolimatta edelleen onnettoman vähän, joten microSD-kortille on tarvetta. Akkukesto on pysynyt ennallaan, ja näinpä puhtia piisaa teoksesta riippuen noin viidestä yhdeksään tunnin verran. Tältä osin oli ollut mukava nähdä pieni lisäparannus, vaikka pääsääntöisesti nykyinen lukema riittääkin melkein kaikille. Ollapa vielä nuori ja aikatauluton niin tästäkin saisi isomman murheen.

Koska konsoli on teknisesti samalla viivalla edeltävien mallien kanssa, on pelikirjasto luonnollisesti sama. Vanhat pelit toimivat siis sellaisenaan. Valitettavasti tässä kohtaa on kuitenkin nostettava esiin todellinen suunnittelun aivopieru: pelikasettia suojeleva kansi. Se on merkittävästi aiempaa tiukemmin kiinni, ja ainakaan itse en tahtonut saada sitä välillä edes olemattomilla kynsilläni auki.

Sen sijaan uusi selustatuki on jättiharppaus. Alkuperäisen mallin ontuva ja kapea kannatin on vaihdettu lähes koko konsolin levyiseen jalustaan. Se on säädettävissä erittäin tarkasti mieluisaksi, mikä taasen tekee konsolin asettelusta helpompaa. Enää ei tarvitse kyyristellä ruudun äärellä sopivaa katselukulmaa etsien, vaan laitteen saa aseteltua juuri haluamaansa asentoon. Niskalihakset sekä muut raajat kiittävät!

Lopuksi on vielä mainittava konsolin uudistuneet kaiuttimet. Kuulokkeiden käyttö on toki suositeltavaa – etenkin kun Switch sai tuen langattomille Bluetooth-kuulokkeille – jo pelkästään oman pelirauhan takaamiseksi. Tästä huolimatta moninpelisessioiden aikana huomaa nopeasti, että laitteen ämyrit soivat aiempaa kirkkaammin.

Kuten mainittua, Switch OLED ei ole toivottu teholoikka. Konsolin sisuskalut ovat ennallaan, joten pelikokemukset sekä lataustauot ovat tutut ja turvalliset. Tämä on harmi, sillä se eittämättä rajoittaa konsolin kiinnostavuutta. Jos alkuperäinen Switch on jo hyllyssä, ei malliin päivittäminen ole välttämättä mielekästä. Etenkin TV-ruudulla pelaaville muutokset jäävät todella pieniksi. Tyyliseikat ja verkkopiuhan mahdollisuus toki puoltavat päätöstä, mutta ne eivät ole valtaosalle hinnan arvoisia.

Sen sijaan reissussa paljon pelaavat saavat Switch OLED -mallista uuden ykköslaitteen. Parempi ruutu sekä kirkkaampi kuva todella puhuvat puolestaan. Uutuusversio on hintansa väärti telakkatilaa hyödyntävälle. Vaikka 4K-resoluutio sekä hiukan nopeutunut suorituskyky olisivat tehneet laitteelle poikaa, tuntuu Switch OLED parhaalta tavalta pelata Switchin kattavaa pelikirjastoa. Kun OLED-ruudun on nimittäin nähnyt koko komeudessaan, ei LCD-paneeli enää tunnu riittävältä.

Toivottavasti toimitusvaikeudet vielä hiukan hellittävät, jotta jälleenmyyjätkin pudottavat hintalapun suositushinnan tasolle. Tällöin marssin itsekin kauppaan hankkimaan konsolin pysyvään reissukäyttöön.

Kaikki kuorossa: ”Oooleeed-oled-oled-oleeeed!”