Timantit ovat uusittunakin ikuisia – arvostelussa Captain Toad: Treasure Tracker

Marion juoksupoikana ja prinsessan hovinarrina parhaiten tunnettu Toad pääsi Wii U:lla viimein loistamaan myös omassa seikkailussaan. Aika on kuitenkin täyttänyt vuosien takaiset aarrejemmat, joten kätköt voi bongata Switchillä uudelleen.

15.08.2018

Wii U:n kirjastossa aikanaan sykähdyttänyt Super Mario 3D World on ehta klassikko ja yksi pelihistorian parhaista teoksista genrerajoista riippumatta. Tasoloikkahelmessä piisasi niin paljon nautinnollista tekemistä, että jo pelkästään yksittäisestä minipelistä pystyi taikomaan tyystin oman pelinsä. Captain Toad: Treasure Tracker oli Nintendon jo kuopatulla konsolilla pirteä, hilpeä ja mukava kokemus, eikä Switchille julkaistu uusioversio jää tippaakaan varjoon – paitsi jos on pelannut teoksen jo aiemmin.

Captain Toad: Treasure Tracker päästää pelaajan tähtiä ja naikkostaan metsästävän Toadin saappaisiin. Toisin kuin Mario ja muut tasoloikkasankarit, raskaan selkäreppunsa taakkaa kantava tattipää ei kykene hyppimään laisinkaan. Pulmat ratkotaan köntystelemällä, viekkaudella ja ajoituksella. Tosin Switch-uutuutena oleva kaksinpeli tarjoaa myös mahdollisuuden brutaalimpaan etenemiseen, sillä kakkospeluri voi halutessaan viskoa murkulaa vihulaisten niskaan. Toisen sankarin mukaantulo helpottaa seikkailua niin paljon, että Captain Toadin tapauksessa matka kannattaa taivaltaa joko itsekseen tai enintään toisen pelurin tarjotessa vinkkejä samalla sohvalla.

Koska tasoloikkamaailmasta ammentava peli on ilman tasoloikkaa melkoisen vajavaiselta tuntuva idea, Toadin matkaa mehustetaan pyöriteltävällä kartalla. Jokainen kenttä näyttää alkuunsa lyhyeltä, simppeliltä ja helpolta, mutta ensitunne on pelkkää harhaa: tasoihin on jemmattu salaisuus jos toinenkin niitä kaipaileville! Roiman 70 kentän selvittäminen ei tarjoa suolapähkinää kummoisempaa purtavaa, mutta jokaisen timantin sekä salatehtävän kaappaaminen vaatii enemmän pähkäilyä. Systeemi toimii, sillä eteneminen ei tyssää missään vaiheessa, mutta kenttiin palaa mielellään hakemaan viimeisetkin salaisuudet plakkariin.

Vaikka alkuperäisen teoksen kentät ovat edelleen nautinnollisia, mukana on moninpelin lisäksi myös ripaus uutta. Uusioversio tarjoaa siitä huolimatta harmillisen vähän uutta teoksen aiemmin pelanneille. Mukana on neljä tuoretta Super Mario Odyssey -henkistä tasoa, jotka aukeavat joko tarinan jälkeen tai vaihtoehtoisesti amiiboa vilauttamalla. Oivaltavat kentät toki viihdyttävät Wii U -versiosta nauttineita, mutta mukaan olisi silti suonut enemmän uutta tehtävää.

Onneksi teos on edelleen audiovisuaalisesti sympaattinen ja hilpeä. Toadin kiljahtelut ja Mario-maailmasta tuttujen maisemien kierrätys saa hymyn huulille milloin tahansa. Valitettavasti yksityiskohdat ja toisinaan sangen kapeat polut tuntuvat katoavan telakoitumattoman Switchin pikkuruudulle. Kameran lähentäminen tekisi kannettavalle pelikokemukselle erinomaisen hyvää. Isolla näytöllä seikkaileminen osoittautuu joka taupauksessa huomattavasti mukavammaksi. Tosin ruudulla viilettävä liiketunnistustähtäin tuntuu etenkin alkutehtävien aikana sangen häiritsevältä yksityiskohdalta. Palluraan tottuu, mutta eihän turtumista voi ikinä positiivisena asiana pitää.

Captain Toad: Treasure Tracker on edelleen erinomaisen hyvä pulmapähkäily, jonka parissa viihtyvät niin vanhemmat kuin nuoremmatkin seikkailijat. Silti täytyy sanoa näin kevään ja kesän korvilla useamman Wii U -uusioversion pelanneena, että Nintendon olisi suonut käyttävän hivenen mielikuvitusta vanhoja timantteja kiillotellessaan. Muutama lisäniksi, -taso ja -kokemus ei tekisi millekään teokselle pahaa. Simppelin Toad-aarremetsästyksen kohdalla sen huomaa parhaiten, että takaraivossa jyskyttää hauskasta kokemuksesta huolimatta ikävä tuttuuden tunne. Mikäli tattikapteenin seikkailu tuli koettua jo edellisellä konsolilla, täyden hinnan maksaminen vaikuttaa aiheestakin hitusen arveluttavalta. Muille jalokivi loistaa kuitenkin niin kirkkaasti, että Treasure Trackerin aikanaan ohittaneiden on syytä matkata aarteelta tuntuvan seikkailun perässä kauppaan.

Ai niin, yksi juttu vielä: Super Mario 3D Worldiahan ei ole vielä uusittu. Nyt jos koskaan olisi oivallinen hetki sille. Sen jälkeen Wii U:n voi viimein laittaa lopullisesti varastoon.

Saatavilla: Switch (testattu), Wii U (julkaistiin vuoden 2015 alussa)
Ikäraja: PEGI 3

Lisää luettavaa