Mitä isot edellä, sitä pienet perässä – arvostelussa Life is Strange 2 – Episode 2: Rules

Veljesten pakomatka jatkuu uusissa maisemissa. Tiivistunnelmaisen ensimmäisen jakson jälkeen tarina etenee rauhallisemmalla nuotilla, mutta onko seesteisyys vain tyyntä myrskyn edellä?

24.03.2019

Poikien pakomatkan aloittaneista traumaattisista tapahtumista on nyt kulunut useampi viikko, joten maisemat ovat vaihtuneet syksyn ruskasta lumeen ja jäähän. Tapahtumiin episodien välissä viitataan lähinnä veljesten välisissä keskusteluissa sekä Seanin päiväkirjan sivuilla. Olosuhteiden haasteista johtuen Danielin sairastuessa pojat päättävät koettaa onneaan siirtymällä pois metsien suojasta kaupunkialueelle ja hakien apua isovanhemmiltaan.

Ajan kuluessa pojat ovat selkeästi oppineet selviytymistaitoja, mutta mikä vielä tärkeämpää: Daniel on aloittanut taitojensa hiomisen. Treenaamisen johdosta hän on jo episodin alussa huomattavasti edistyneemmällä tasolla, ja matkan edetessä taitoja on mahdollista jo oikeasti hyödyntääkin. Toki yhdistelmänä etsintäkuulutus ja yliluonnolliset voimat on sen verran riskialtis, että jokaiselle vastaantulijalle uusia kykyjä ei todellakaan parane esitellä.

Tuttuun tapaan visuaalinen kerronta on pelissä ensiluokkaista ja äänimaailma tukee seikkailun kulkua uskomattoman tunnelmallisesti. Maisemat on täytetty juonelle tärkeillä yksityiskohdilla, minkä lisäksi taustamusiikki kulkee tarinan tunnevuoristoradan mukana. Monessa kohtaa tunnelma on lähes alleviivatun seesteistä verrattuna erityisesti ensimmäisen episodin dramaattisiin käänteisiin. Pelaajalle annetaan mahdollisuus istua alas ja nauttia hetkistä. Ajoittaisesta hitaudesta huolimatta kerronta ei silti ole tylsää. Kiinnijäämisen pelko sekä huoli tulevaisuudesta ovat läsnä jatkuvasti, ja toinen episodi vie taitavasti edestakaisin turvallisuudentunteen ja rauhattomuuden välillä.

Ruoan ja suojapaikan etsimisen sijaan veljesten huolet siirtyvät piilossa pysymiseen sekä Danielin kykyjen salaamiseen – niin isovanhemmilta kuin muultakin maailmalta. Etsintäkuulutetuille pojille tämä tarkoittaa käytännössä kotiarestia poissa uteliaiden katseiden alta. Myös juonellisesti keskitytään nykyhetken lisäksi vielä syvemmin perheen historiaan sekä erityisesti poikien äitiin, joka on ollut poissa Seanin ja Danielin elämistä jo useita vuosia. Kaikilla on tapahtumiin omat näkemyksensä ja tunteensa, mikä aiheuttaa väkisinkin konflikteja perheenjäsenten välillä.

Poikien kahdenkeskisen matkan edetessä käy selväksi, miten tärkeää Seanin läsnäolo ja tuki todella on Danielille, joka painii niin isänsä suremisen kuin uuden voimansakin kanssa. Tilanne ei ole helppo Seanillekaan, joka yrittää oman kaipuunsa ohessa olla aikuinen ja vastuullinen tukipilari veljelleen.
Mitä pidemmälle jaksossa edetään, sitä enemmän pelaaja alkaa harkita jokaista pientä tekoaan pohtimalla niiden mahdollista vaikutuksia Danieliin. Pikkuveljen voimia ei pääse ohjaamaan suoraan, vaan ne ovat kiinni siitä minkälaisen esimerkin Sean antaa tai miten kaksikon välinen suhde on kehittynyt. Juonen edetessä sitä huomaakin jatkuvasti miettivänsä sitä, mihin jokainen pienikin teko voi tulevaisuudessa vielä johtaa.

Tämä tekee Life is Strange 2:sta syvemmän ja moniulotteisemman kuin mihin olin lähtökohtaisesti varautunut, ja poikien tarinaan sitoutuu henkisesti todella intensiivisesti. Veljesten välinen kanssakäynti vie hienovaraisesti pohtimaan sisarussuhteita sekä sitä, mitä todella tarkoittaa hyvänä esimerkkinä oleminen. Lisäksi hahmoihin samaistuu niin syvästi, että on täysin mahdotonta tehdä valintoja summamutikassa, kun huoli mahdollisista vaikutuksista on alati läsnä.

Jos ensimmäinen episodi ei vielä koukuttanut, niin viimeistään tässä vaiheessa tarina kietoo pelaajan tiukasti veljesten yhteiseen kasvumatkaan. Valinnanvapaus ja sen vaikeus ovat konkreettinen osa Life is Strange 2:en lumoa. Erityisesti silloin, kun vastaantulevat tapahtumat ovat vaarallisia tai negatiivisia, joutuu vakavasti läpikäymään omien ratkaisujensa seurauksia.
Erityisesti episodin loppua kohti alkaa todella ymmärtää omien tekojensa potentiaalisen lumipalloefektin. Se, miten suuressa tunnemyrskyssä seuraavaan episodiin jatketaan, on täysin tehdyistä valinnoista kiinni.

Kolmannen osan julkaisupäivä on lähellä, ja poikien seikkailun seuraavaa jaksoa odotellaankin kaikkea muuta kuin kevyin sydämin – mutta samalla malttamattomasti.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 18

Lisää luettavaa