Katsauksessa PlayStation VR2:n pelitarjonta – osa 3

Uuden laitteiston julkaisuikkunan aikana päivänvalon näkevät myös lukuisat pelit. Kasasimme kokoon yhteenvedon testiin saapuneista teoksista.

04.03.2023

Katso täältä osat 1 ja 2.

ALTAIR BREAKER

Katanan, kilven ja muiden lyömäaseiden heilutteluun keskittyvä moninpelattava taistelupeli Altair Breaker on lupaavan oloinen mutta toistaiseksi vielä keskeneräisen tuntuinen paketti. Graafinen anti on hahmomallien osalta nättiä ja taustoiltaan selkeää. Ohjaus on uskomattoman terävää ja sulavaa. Erilaisia kombohyökkäyksiä sekä erikoisiskuja on helppo toteuttaa ihan vain miekkaa ja kilpeä luontevasti heiluttelemalla. Mukana on myös näyttävämpiä liikkeitä, joita toteutetaan lukuisista anime-sarjoista tuttuja liioiteltuja eleitä imitoimalla. Ihan pelkällä huitomisellakin pärjää, mutta järjestelmiin syvällisemmin perehtyneen pelaajan liikesarjojen seuraaminen on suorastaan hypnoottista. Erilaisten taisteluareenoiden ketjuista koostuvat minikampanjat käyvät valitettavasti melko nopeasti puuduttaviksi. Toivon mukaan paketti saa vielä vähän lihaa luidensa ympärille. Lyömäaseita tuliluikkujen sijaan suosiville joka tapauksessa kokeilemisen arvoinen kokonaisuus.

Ikäraja: PEGI 12 (keskitasoinen väkivalta, käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa, pelin sisäiset ostot)

Altair Breaker

CAVE DIGGER 2: DIG HARDER

Westernejä sekä tieteiselementtejä yhdistelevä Cave Digger 2 vie pelaajan syvälle maan uumeniin kultaa ja arvoesineitä louhimaan. Luolia olisi tarkoitus myös puhdistaa erilaisista ötököistä ja hirviöistä. Itse kullankaivuu tapahtuu hakulla dynaamista maastoa nakuttelemalla ja kultahippuja maasta poimimalla. Ötökoiden eliminointi puolestaan hoidetaan esimerkiksi revolverilla. Visuaalinen anti on suorastaan naurettavan ankeaa, eikä kyse ole ainakaan täysin tarkoituksellisesta tyylivalinnasta. Tekstuurit ovat sumuisia, värimaailma on ankeahko ja hahmojen sekä hirviöiden mallit ovat kaikin puolin karuja. Itse pelimekaniikat ja aarteenetsintä on kuitenkin rakennettu niin koukuttavasti, että aikaa teoksen parissa kuluu kuin huomaamatta. Teos ei varmasti ole kaikkien mieleen eikä se missään nimessä valjasta alustansa tehoja erityisen hyvin, mutta kyseessä on silti varsin valloittava kokonaisuus.

Ikäraja: PEGI 16 (loukkaava kielenkäyttö, käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa)

NO MAN’S SKY

Vuonna 2016 julkaistu No Man’s Sky sai aluksi suorastaan musertavan vastaanoton. Teos on vuosien varrella kokenut sittemmin kuitenkin lähes feeniksmäisen nousun. Uskomattomalla tahdilla ilmaisia päivityksiä ja laajennuksia saanut paketti on kehittynyt hiljalleen fanien rakastamaksi kestosuosikiksi. Peli sai aikoinaan myös tuen alkuperäiselle PSVR-laitteistolle, mutta sen graafista puolta jouduttiin karsimaan todella rajulla kädellä sulavan kokemuksen aikaansaamiseksi. Edellisen sukupolven versio olikin virtuaalitodellisuudessa kertakaikkisen ruma ja sumuinen kokemus. Uuden laitteistokannan tehojen myötä touhu on vihdoin saatu myös virtuaalitodellisuudessa siedettävän näköiseksi ja tuntuiseksi kokemukseksi. No Man’s Sky on todennäköisesti laajimpia koskaan julkaistuja VR-laseja tukevia teoksia. Syvyyttä ja erilaisia mekaniikkoja piisaa lähes loputtomasti, eikä eri planeetoilla seikkailuun kyllästy ihan hetkessä. Monimutkaiset järjestelmät tuovat mukanaan myös hieman kömpelön käyttöliittymän, jonka nyansseihin perehtyminen ottaa aikansa. Kyseessä on kaikesta huolimatta ehdottomasti koko alustan kärkijulkaisuja.

Ikäraja: PEGI 7 (pelko, epäsuora väkivalta, lievä väkivalta, käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa)

No Man’s Sky

PISTOL WHIP

Beat Saberin ohella Pistol Whip on yksi parhaista koskaan virtuaalilaseille kehitetyistä peleistä. Julkaisupäivänä PSVR2-päivityksen saanut paketti on vuosien varrella elänyt ja kehittynyt mukavasti. Tarinakampanjan, haastetiloja ja massiivisen määrän kenttiä sisältävä rytmiräiskintä on vieläkin lajityyppinsä ehdoton kruununjalokivi. Vauhdikkaan elektronisen musiikin tahtiin vihollisia räiskiessä todella tuntee itsensä John Wickin kaltaiseksi huippuammattimaiseksi toimintahahmoksi. Uusien Sense-ohjaimien ansiosta ohjaus on myös niin tarkkaa, että ajoittain niiden käyttäminen tuntuu lähes huijaamiselta edellisiin Move-kapuloihin verrattuna. Jos et vielä ole pistoolin kahvaan tarttunut, tee niin välittömästi!

Ikäraja: PEGI 12 (keskitasoinen väkivalta)

Pistol Whip

RESIDENT EVIL VILLAGE

Kahdeksas numeroitu Resident Evil oli jo ilmestyessään loistava teos. Sittemmin mukiinmenevän lisäsisältöpaketin saanut peli siirtyy uuden laitteiston julkaisun myötä myös virtuaalitodellisuuteen. Kyseessä ei ole mikä tahansa pieni päivitys, vaan kaikki toimintamekaniikat on rakennettu alusta alkaen uusiksi uutta kokemusmuotoa varten. Aseiden lataus tapahtuu manuaalisesti, kiikarikiväärien tähtäin toimii oikeasti viemällä putken silmälle ja haulikkoa on syytä käyttää kahdella kädellä. Ohjainten haptiikka lisää immersiota vielä entisestään. Samalla kypärän värähtelyt ja haptinen palaute saavat ihan aidosti pelkäämään vastaan käyviä lykantrooppeja ja muita kammotuksia. Mukavasti VR-muoto on myös täysin alkuperäisteoksesta irrallaan oleva kokonaisuus omine lisäsisältöineen, bonuksineen ja trophyineen. Aidosti aikuiseen makuun suunniteltu hirvittävän immersiivinen kauhukokemus.

Ikäraja: PEGI 18 (pelin sisäiset ostot, kielenkäyttö, väkivalta)

Resident Evil Village

ZOMBIELAND: HEADSHOT FEVER RELOADED

Kahden mainion kauhukomedian jälkeen Zombieland-universumin maailmaa on laajennettu pääosin heikohkoilla peleillä. Headshot Fever on kuitenkin ihan onnistunut mukaelma männävuosien pelihalliräiskinnöistä. Elokuvista tutut hahmot saavat rinnalleen uuden seikkailijan pelaajan muodossa. Tiimi opettaa uuden tulokkaan talon tavoille eli tappamaan zombeja mahdollisimman tehokkaasti ja tyylikkäästi. Teoksen aseet pyrkivät jossain määrin noudattamaan oikeita toimintamekanismeja, mutta touhu on enemmän kallellaan arcademeiningin kuin realismin suuntaan. Pelkistetty grafiikka ajaa asiansa muttei varsinaisesti valjasta alustan tehoja. Hauskasti elokuvasarjan näyttelijöistä ainoastaan Abigail Breslin palaa rooliinsa, mutta Tallahasseen ääneksi on pestattu Brett “Woodyn Veli” Harrelson. Lopputuloksena on kokeilemisen arvoinen mutta ei erityisen muistettava paketti.

Ikäraja: PEGI 12 (keskitasoinen väkivalta, lievä kiroilu) (toim. huom. kyseenalaisen alhainen ikäraja)

PlayStation VR2 -laitearvostelun pääset lukemaan täältä.

”Syö jääkaapin vikat pekonit, jätä pönttö vetämättä, sotke makkarin seinät. Ihan mitä tahansa, mutta älä IKINÄ kajoa sohvalinnaani!”

Lisää luettavaa