Paluu dinopuistoon – arvostelussa Jurassic World Evolution 2

Erinomaisen kevytstrategian jatko-osa kutsuu innokkaat puistonrakentelijat takaisin hirmuliskoja kaitsemaan. Aiempaa sulavampi ja kevyesti kaavaan uutta tuova jatko-osa on turvallinen mutta laadukas jatko-osa, joka valaa uskoa genren toimivuuteen myös konsoleilla.

09.12.2021

Muinaisen Jurassic Park: Genesiksen henkisenä seuraajana syntynyt Jurassic World Evolution oli niitä harvoja bisnestoimintaa simuloivia strategiapelejä, joka toimii poikkeuksellisen hyvin myös konsolialustoilla. Paketti oli uskollinen lisenssilleen ja ennen kaikkea pirullisen koukuttava. Tuore jatko-osa on ottanut uudistusten suhteen turvallisen linjauksen pyrkimällä rakentamaan jo valmiiksi hyvin valetun pohjan päälle. Pienet uudistukset muodostavat lopulta kuitenkin sen verran mittavan listan, että Jurassic World Evolution 2 tuntuu tarpeelliselta jatko-osalta, joka seisoo seisoo alkuperäisteoksen rinnalla ylpeästi omilla jaloillaan.

Dinot ovat elokuvasarjan juonijatkumoa mukaillen levittäytyneet ympäri maapallon. Pelaajan tehtävänä on kampanjan puolella tällä kertaa pyydystää, hallita ja hillitä luonnossa vapaasti löntysteleviä hirmuliskoja. Toisin kuin edeltäjässään, tällä kerralla ei tutkita fossiileja uusien geenimateriaalien toivossa, vaan triceratopsit, parasaurolophukset ja muut veijarit käydään pyydystämässä Maijan ja Pekan takapihalta. Pääosin dinontaltutus tapahtuu karttaruutuja pläräilemällä, mutta ajoittain pääsee myös itse ampumaan tainnutusnuolia helikopterista käsin. Dinosaurusten määrä on myös jatko-osassa lähes tuplattu, joten puistoistaan pääsee rakentelemaan melkoisen monipuolisia.

Kampanja itsessään ei ole järin pitkä ja koko tarinan saa pakettiin käytännössä yhden illan aikana. Vaihtelua on kuitenkin reippaasti ja onnistutaanpa pelaajaa tutustuttamaan paketin eri osa-alueisiin huomattavasti rennommalla sekä leppoisammalla asenteella kuin edellisessä osassa. Tarinallista osiota ei ole myöskään pilattu vaikeudella, vaan kaikki tuntuu soljuvan eteenpäin rauhallisesti ja ilman suurempia murheita. Omalla kohdalla yksi tehtävistä tosin ei tuntunut menevän millään läpi, mutta lopulta tilanne paljastui bugin aiheuttamaksi. Muuten isompia teknisiä kömmähdyksiä ei vastaan osunut.

Kevyen mutta nautittavan tarinatilan lisäksi tarjolla on haastekenttiä, elokuvasarjan eri tapahtumapaikkohin sijoittuvia erikoiskarttoja ja hiekkalaatikkotila. Erityisesti elokuvien mukaisesti teemoitetut karttapaketit lienevät omiaan voittamaan sarjan fanit puolelleen. Eri aikakausille sijoittuvien elokuvahaasteiden rakennukset, ansaintamallit ja jopa kulkuvälineiden maalipinnat vaihtuvat hienosti kartasta toiseen. Huomasinkin nostalgiahuumassa viettäväni huomattavasti aikaa ensimmäisen elokuvan puitteita simuloivassa tehtävässä.

Graafisesti Jurassic World Evolution oli genrensä kärkiteoksia, eikä jatko-osa häpeile edeltäjänsä rinnalla tälläkään saralla. Dinosaurukset, rakennukset ja luonto on mallinnettu niin upeasti, että esimerkiksi ruutukaappausten perusteella voisi luulla katselevansa täysin eri genren edustajaa. Ajoittain intensiivisempien tapahtumien keskellä ruudunpäivitys saattaa hieman takerrella, mutta se ei varsinaisesti pelinautintoon vaikuta. Muutama biomityyppi ja kaikkein tuuheimmat metsät voivat joskus kätkeä dinot alleen tehokkaasti, mutta onneksi olemassa olevilla työkaluilla tämäkään ei ole ongelma. Äänipuolella kuullaan jälleen legendaarista Jeff Goldblumia Ian Malcolmin roolissa ja Bryce Dallas Howardia Clairen äänenä, mutta muiden hahmojen osalta kuullaan ajoittain lähes kiusaannuttavan huonoja imitaattoreita. Kovinkaan paljoa imitaattorit eivät onneksi äänessä ole, joten nolostuttavan huonot äänisuoritukset eivät käytännössä laske kokemuksen arvoa mitenkään merkittävästi.

Jurassic World Evolution 2 on erinomaisen pelin vieläkin parempi jatko-osa. Se on poikkeuksellisen hyvin konsoleilla toimiva kevytstrategia ja ennen kaikkea mahtava fanituote. Dinosaurusten karatessa aitauksistaan meno saattaa äityä melko graafiseksi tehden kokemuksesta turhan hurjan perheen pienimmille, mutta muuten pakettia voi lähes varauksetta suositella kaikille genren tai elokuvien ystäville.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S (testattu X)
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta)

Jatta pettyi Annikan selittäessä ettei ”seisova pöytä” tarkoittanutkaan sitä, että kaikki seisoskelijat saa popsia kitoihinsa.

Lisää luettavaa