Älä eksy nummille – ennakossa Banishers: Ghosts of New Eden

Ennakkotestissä ranskalaisen Don’t Nod Entertainmentin kauhuelementeillä varustettu toimintaroolipeli.

28.08.2023

Erityisesti Life Is Strange -teoksistaan tunnettu Don’t Nod Entertainment tykkää kokeilla kynsiään eri lajityyppien parissa. Muutaman vuoden takainen Vampyr osoittautui vallan mainioksi toimintaroolipeliksi, ja näillä näkymin myöhemmin tänä vuonna julkaistava Banishers: Ghosts of New Eden tuntuu jatkavan sen viitoittamalla tiellä.

Vahvalla skottiaksentilla mongertavan Redin ja tämän seuraan liittäytyneen kummitus Antaen saappaissa pitäisi tutkia uuden mantereen kamaralla käynnissä olevia yliluonnollisia tapahtumia. 1600-luvun loppuun sijoittuvan seikkailun esittelyversio alkaa niin sanotusti in media res, joten tarkemmin hahmoja tai näiden taustoja ei esitellä. On kuitenkin selvää, että kaksikko toimii eräänlaisina kummitusmetsästäjinä. Suurimmat hirviöt tuntuvat tosin Noiturin hengen mukaisesti olevan ihmiset itse.

Parin tunnin mittaisessa katsauksessa parivaljakon tehtävänä on selvittää New Edenin laitamilla sijaitsevaa kylää piinaavan örvelön tarkoitusperät ja mahdollisesti estää paikallisten uudisasukkaiden turhat kuolemat. Ensin pitää vakuuttaa paikalliset asukkaat omista hyvistä aikeistaan. Redillä kun ei varustusta ole sattunut mukaan kuin nimeksi, joten vokottelemalla ja vonkaamalla pitäisi saada käsiin ainakin yksi ruosteinen musketti ennen metsälle lähtöä.

Selän takaa kuvattu seikkailu on melko näyttävä, tosin ainakin testiversiota piinaavat vielä kaikki Unreal-moottorille tyypilliset ongelmat. Touhu näyttää ja tuntuu hyvältä, joskin ilman varjostimien esilatausta homma töksähtelee ajoittain pahasti. Valmiissa julkaisuversiossa on varmasti tarjolla mahdollisuus esilataukseen, mutta nyt ongelmaa on vain pakko sietää. Ohjaus itsessään on hyvän tuntuista ja sekä Redillä että Antaella on tyydyttävää pelata. 1600-lukulaiset aseet ja sapelit tuntuvat sopivan raskailta ja analogisilta käytettäviltä. Antaen kummitusvoimat puolestaan ovat vikkeliä ja näyttäviä, mikä tuo kahden hahmon välille kauniin tasapainon vauhtia ja voimaa. Parivaljakko kerää kykypisteitä yhtenäisenä yksikkönä. Maistiaisen aikana kykypuuta pääsee lähinnä nopeasti vilkaisemaan, mutta hahmonkehityksessä tuntuisi olevan mukavasti syvyyttä.

Toimintaroolipelaamisen ohella painoa on annettu ihan oikealle ropettamiselle. Keskustelujen dialogivalinnat vaikuttavat tarinankulkuun. Tarkkaan maastoa tutkimalla sekä muille puhumalla voi myös avata valinnaisia keskusteluvaihtoehtoja. Isompien tapahtumien aikana myös annetaan varoitus siitä, että tulevilla valinnoilla on suurempi merkitys juoneen. Nähtäväksi jää kuinka paljon päätökset lopulta vaikuttavat valmiin pelin tarinaan.

Banishers: Ghost of New Eden vaikuttaa kaikin puolin lupaavalta teokselta. Lyhyt testi tekee tehtävänsä ja saa kaipaamaan lisää. Mysteeriin verhotussa tarinassa on selvästi vetovoimaa. Audiovisuaalisesti ja pelimekaanisesti valmiin oloiseen pakettiin pääsee käsiksi marraskuun alkupuolella. Tätä kannattaa ehdottomasti pitää silmällä.

Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 5, Xbox Series X|S
Ikäraja: Ei vielä tiedossa. Julkaisija odottaa ikärajan olevan PEGI 18.

Käytetyt arvostelukoneet:

Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7800X3D
Keskusmuisti: 32 Gt 6000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4070 Ti 12 Gt OC

AMD-kone “Beauty”
Prosessori: AMD Ryzen 5 5600
Keskusmuisti: 32 Gt 3 600 MHz DDR4
Näytönohjain: AMD Radeon 7600

Intel-kone “Temptress”
Prosessori: Intel Core i5 12600K
Keskusmuisti: 32 Gt 3 200 MHz DDR4
Näytönohjain: Intel Arc 770

Lue lisää Tiltin arvostelukoneista täältä.

Jaakon Turun silakkamarkkinoilta ostama käsidesi osoittautui suorastaan tappavan tehokkaaksi.

Lisää luettavaa