Langaton päivitys – arvostelussa Trust GXT 491 Fayzo

Budjettihintaisen kuulokeparin uudistettu langaton malli tarjoilee järisyttävän määrän parannuksia pysyen edelleen hintaluokan alapäässä.

23.05.2024

Trustin Fayzo 489 on halpojen pelaamiseen tarkoitettujen kuulokesettien vahvaa keskikastia. Ääniprofiililtaan ihan passeli ja ominaisuuksiltaan lähinnä perustarpeet täyttävä laite ei kuitenkaan saanut allekirjoittanutta kiljumaan riemusta. Hetki sitten julkaistu 491-mallinumeron saanut paranneltu versio puolestaan on niin massiivinen parannus aiemmasta, että se olisi ansainnut kokonaan oman tyyppinimen.

Fayzo 491 ohittaa edeltäjänsä käytännöllisyydessä välittömästi, sillä kyseessä on langaton kuulokepari. Mukana toimitettavalla luurien väriin sopivasti sävytetyllä mokkulalla tarjoillaan 2,4 GHz taajuudella toimiva lähes viiveetön yhteys. Ilman mokkulaa yhdistäminen onnistuu niin langallisesti kuin myös Bluetoothin avulla. Ihastuttavasti laitteella on myös multipoint-tuki, eli ääntä voi kuljettaa luureihin samanaikaisesti useasta lähteestä. Moniyhteyden ansiosta esimerkiksi Helldivers 2:n pelailu tylsän Teams-paltsun rinnalla onnistuu näppärästi.

Kuulokkeiden kotelointi on lähes identtinen aiemman mallin kanssa. Hienosäätöä on tehty sieltä täältä ja onpa kuppien reunuksiin lisätty aistilliset RGB-valot. Kaiken kaikkiaan valmistuslaatu on sopivan jämäkkää, mutta hirveän vankkatekoiseksi yksikköä ei kuitenkaan voi kehua. Käytetystä muovista jopa 35 % on kierrätettyä, joten ainakin hiilijalanjälki on sopivan pieni. Sanka on pehmustettu miellyttävällä mattapintaisella keinokuitukankaalla ja kuppien tyynyt on verhoiltu laadukkaan oloisella nahkajäljitelmällä. Luurit eivät pitkänkään käytön aikana alkaneet painamaan tai hiostamaan mistään kohdin, joten käyttömukavuudeltaan ne ovat suorastaan erinomaiset. Painoa koko laitteistolle on siunaantunut 290 grammaa, joten laihdutuskuurille niitä ei missään tapauksessa sovi patistaa.

Kuppien sisällä sykkivät neodyymimagneeteilla väristyksiä luovat 50 mm kaiutinelementit toistavat ääntä hintaluokkaansa nähden suorastaan hämmentävän hyvin. Halvemmille luureille epätyypillisesti edes basso ei humise ärsyttävästi, vaan siinä on aitoa potkua. Virtuaalista 7.1-tilaääntä tarjoavan yksikön äänen erottelukyky on myös ensiluokkainen. Räiskintäpeleissä vihollisen suunta on täten helppo tunnistaa puhtaasti äänen perusteella. Elokuvien katseluun puhtia riittää myös kivasti ja volyymin saa halutessaan säädettyä todella koville lukemille. Musiikinkuuntelussa kuulokkeet ajavat asiansa, mutta pieni dynamiikan latteus latistaa äänimaisemaa piirun verran.

Vasempaan korvakuppiin kiinnitettävä erillinen mikrofoniletku ajaa asiansa muttei varsinaisesti tarjoile mitään studiotason ääntä. Puheäänestä saa selvää helposti, joskin äänimaisemaltaan syötettä voinee kuvailla metalliseksi ja hieman robottimaiseksi. Mukana toimitetaan edeltäjänsä tapaan myös mikrofoniletkun kärkeen sujautettava karpomainen karvatuppo, joka suodattaa puhesyötteestä pahimmat huohotukset ja nenänvinkunat passiivisesti pois. Irrotettavuutensa ansiosta mikrofonin voi parempaa höpinälaatua haikaillessa vaihtaa vaikkapa erilliseen pöytämikkiin.

Laitetta hallinnoidaan yksikön kupeissa sijaitsevien säätövipujen avulla. Mitään erillistä sovellusta ei tarvita, vaan kaikki äänisäädöt on mahdollista tehdä suoraan laitteen nappeja ja rullia painelemalla sekä vääntelemällä. Myös RGB-valaistus on mahdollista kytkeä suoraan pois päältä. Valot pimentämällä laitteen akkukeston luvataan olevan yhdellä latauksella yhteensä 22 tuntia. Testien perusteella lukema pitää suurin piirtein paikkansa, tunnin verran sinne tänne heittäen. Laturiportti on modernin EU-standardin mukainen USB-C.

Fayzo 491:n todellinen arvo paljastuu vasta kiinnittämällä huomiota myyntihintaan. 69 eurolla myytävä laite pieksee ominaisuuksillaan monet useita satoja euroja kalliimmat peliluurit. Äänenlaatu on pelien kohdalla erinomainen ja muunkin mediatoiston osalta vähintään mukiinmenevä. Kun ei ergonomiasta tai akkukestostakaan voi valittaa, on näitä kuulokkeita lähes mahdoton olla suosittelematta!

YHTEENVETO:
***** / *****
Hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan lähes voittamaton pakkaus. Erinomaista peliääntä tarjoileva langaton kuulokepari, jonka hankkiakseen ei tarvitse myydä toista munuaistaan.

Kuvasta huolimatta langaton yhteys ei käytä punaisia säteitä yhteyden muodostamiseen.

Lisää luettavaa