Tilt tutustui JBL:n ison hintalapun over-ear-peliluureihin. Testiin saapuneista PlayStation-pelaajille suunnatuista 910P-kuulokkeista on saatavilla myös Xboxaajille tarkoitettu 910X-malli.
Paketissa tulee itse kuulokkeiden lisäksi ihanan pehmeä suojapussukka, parimetrinen punottu USB-C-USB-A-latauskaapeli, 130-senttimetrinen 3,5 mm audiokaapeli, kalibrointimikrofoni, kolme senttimetrinen USB-C-dongle sekä siihen sopiva USB-A-adapteri. Latauskaapelista sen verran, että sitä ei kannata hukata. Jostain syystä luureissa oleva USB-C-liitin on nimittäin upotettu tavallista syvemmälle, eikä siihen sopinut kovinkaan moni muista testatuista kaapeleista. Tämä on täysin käsittämätön ratkaisu.
Luureja voi käyttää kolmella eri tavalla. Bluetoothin (5.2) ja 3,5 mm kaapelin kautta saa kuultavakseen stereota, mutta USB-donglen kautta aukeaa uusi maailma. Tietokonekäytössä käytettäväksi tulee JBL QuantumSPHERE 360, kun taas Nintendo Switch- ja PlayStation 4 & 5 -pelikonsoleilla pääsee kuulemaan JBL QuantumSPATIAL 360 -ääntä. Ominaisuuksiin kuuluu myös päänseuranta ja aktiivinen melunvaimennus.
Luureissa on muovinen mutta varsin ryhdikäs ulkoasu. Painoa näillä on kuitenkin huikeat 427 grammaa, eikä se jää todellakaan huomaamatta. Tilannetta ei helpota se, että pääpannan pehmusteet tuntuvat jääneen puolitiehen. Jo pelkästään kädestä roikottaessa muovipanta tuntuu ikävästi läpi. Ei tämän hintaluokan luureissa saisi tällaisia lapsuksia olla. Painon takia luurit myöskin lipsuvat päästä aivan liian helposti esimerkiksi syvään kumartaessa.
Kumpainenkin korvakuppi on varustettu kolmeen osaan jaetuilla RGB-ledeillä ja ne ovat kaukaakin katsottuna oikein näyttävän näköiset. Valot pystyy ohjelmoimaan tietokoneella. Tai no pystyy ja pystyy, sillä pienen testailun jälkeen softa tilttasi, eivätkä ledit enää reagoineet käyttäjän käskyihin. Kaikki muut toiminnot jatkoivat kuitenkin toimintaansa. Isoimmaksi harmiksi luureissa on paha suunnitteluvirhe, minkä ansiosta valot heijastuvat pystyyn nostetusta puomimikrofonista. Etenkin hämärässä pelattaessa tämä heittää sivusilmään häiritseviä välkkeitä. Ja kun mikrofonia ei pysty irrottamaan, on valot käytännössä kytkettävä pois päältä.
Useita kompastuskiviä siis jo tähän mennessä. Mutta miten sen tärkeimmän, eli äänentoiston suhteen?
Stereoäänen osalta ollaan hyvillä vesillä. Soundissa on selkeää bassovoittoisuutta, mutta pelien parissa tämä ei tuota ongelmia. Ja onhan sitä ekvalisaattorikin käytössä. Äänimaailmassa on loistava läsnäolon tuntu, eikä toisto puuroudu tai säröile kovillakaan desibeleillä.
QuantumSPHERE 360 ja QuantumSPATIAL 360 ovat sitten taas eri maata. Niitä käytettäessä ääni muokkaantuu harmittavan keinotekoiseksi, eivätkä ne sopineet oikein minkään pelin kanssa. Parempi siis ilman. Päänseurantaa kaipaaville sen sijaan hyviä uutisia: se toimii todella mallikkaasti niin tietokoneella kuin PlayStationilla. Ääni pysyy esimerkillisesti monitorin suunnassa vaikka kuinka päätä kääntäisi.
Pystyasennossa automaattisesti mykistyvä mikrofoni on laadultaan hyvätasoinen. Ja kuten aiemmin sanottu, se on kiinteä puomimikrofoni, jota ei voi siis irrottaa. Ainoastaan puhurisuojan saa halutessaan poistettua.
JBL Quantum 910P:n käyttö on vähän kuin ongelmasta toiseen siirtymistä. Näin ei saisi kolmensadan euron luurien kohdalla todellakaan olla. Itse äänenlaatu on stereotoistossa oikein mainiota, mikrofoni tekee tehtävänsä hyvin ja luvattu 39 tunnin akkukesto pitää paikkansa, mutta melkein kaikessa muussa on jotain moitittavaa. Aktiivinen melunvaimennuskin toimii heikosti.
Näihin kannattaa tutustua vasta erittäin isoprosenttisen alennusmyynnin aikoihin.
Sinivalkoinen JBL Quantum 910P maksaa noin 300 euroa. Saatavilla on myös Xbox-käyttäjille suunnattu musta-vihreä JBL Quantum 910X.
YHTEENVETO:
**(*) / *****
Erittäin hyvän stereoäänen omaavat kuulokkeet musertuvat muutamiin käsittämättömiin ratkaisuihin ja liialliseen painoon. Lisäksi hintalappu on iso ongelma.