Erittäin värikästä ääntä – arvostelussa Razer Seiren V3 Chroma

Razer yhdisti äänen valoihin. Toimiiko kokonaisuus?

29.02.2024

Mikrofoni on yksi tärkeimpiä pelaajien ja sisällöntuottajien välineitä. Aloitteleville ja tarkalla budjetilla meneville riittävät vähän simppelimmätkin ääniratkaisut, mutta tosissaan touhuaville laadukas soundi on kaikki kaikessa. Vaikka markkinat pursuavat vaihtoehtoja laidasta laitaan on tasokkaille laitteille yhä kasvavassa määrin kysyntää.

Myös RGB-valaistujen laitteiden määrä on noussut vuosi vuodelta. Ohjelmoitavia ledejä näkee näppäimistöissä, hiirissä ja jopa hiirimatoissa. Kaikille ne eivät maita, mutta valomaailmojen kysyntä tuntuu kasvavan pikkuhiljaa RGB-nälän ollessa toisten kohdalla lähes loppumatonta.

Razer päätti yhdistää nämä kaksi asiaa toisiinsa toteuttamalla näyttävällä valaistuksella varustetun tasokkaan mikrofonin. Tilt pääsi tuoreeltaan testaamaan tämän uuden kombinaation toimivuutta.

Razer Seiren V3 Chroma on ilman mukana tulevaa parimetristä punottua USB-A-USB-C-kaapelia noin 410 grammaa painava pöytämikrofoni. Jalustan kanssa 21 senttimetriä korkean mikin yläosasta on noin 7,5 senttimetrin verran RGB-läpivalaistua ritilää, joka kulkee saumattomasti koko mikrofonin ympäri. Näky on heti tietokoneeseen liíttämisen jälkeen komea, sillä valoja voi hallita suoraan ilman Razer Synapse (Windows) -ohjelmiston lataamista. Mikrofonin päälle annettavilla taputuksilla pääsee säätämään valojen lisäksi gainin (eli sisääntulevan signaalin) ja monitorikuulokkeiden voimakkuuksia. Luonnollisesti myös mykistys onnistuu – ja tarvittaessa jopa tehdasresetointi.

Superkardioidi-kondensaattorikapselilla varustetun mikrofonin ääni on 24 bit / 96 kHz; halutessaan voi toki ottaa käyttöön pienempiäkin kilohertsejä. Herkkyys on -34 dB, signaali-kohinasuhde 96 dB ja taajuusvaste 20 Hz – 20 kHz. Äänenpainotaso on 110 dB.

Itse mikrofonin takana on USB-C-liitin ja 3,5 mm kuulokeplugi. Edessä on tasaisesti ympäripyörivä nuppi voimakkuuksien säätämiseen.

Seiren V3 Chroma on siis haluttaessa aito plug-n-play-mikrofoni, ja sellaisena sitä myös testiajettiin pari ensimmäistä päivää. Taputteluhallinta oli nopeasti opittu ja mikrofonin käyttö juuri niin vaivatonta kuin kuuluukin. Kymmeneen osaan jaettu RGB-valaistus on huikea ilopilkku silmälle ja erityisesti puheeseen reagoivat värianimaatiot saavat hymyn naamalle. Myös kuuntelijoille siirtynyt ääni on sellaisenaan erittäin korkeatasoista. Lopputulemana voi todeta, että tämä laite soveltuu erinomaisesti myös ensimmäistä mikrofoniaan etsiville. Tätä helpommaksi ei käyttö nimittäin voi todennäköisesti enää muuttua.

Parin päivän jälkeen iskettiin kovat piippuun ja laitettiin seireeni laulamaan enemmän säätömahdollisuuksia tuovan Synapse-ohjelmiston kautta.

Perusominaisuuksina mikrofonille on kolme näytteenottotaajuutta (44,1, 48 ja 96 kHz), high pass -filtteri ja sekä digitaalinen että automaattinen gain-hallinta. Stream Mixer -osasto tarjoaa hienosäätöä sisään- ja ulospäinmenevien äänenvoimakkuuksien hallintaan; esimerkiksi omista kaiuttimista kuuluvan kaiun saa vaimennettua äärimmäisen helposti. Kirsikkana kakun päällä on RGB-valaistuksen monipuoliset säätömahdollisuudet. Mikäli esitallennetut takkatulet tai tähtitaivaan pilke eivät kiinnosta, on laite nimensä mukaisesti Razer Chroma -yhteensopiva. Eli jos omistaa enemmän Chroma-härveleitä, saa peli-/striimauspisteen valomaailman täydellisen saumattomaksi ja suorastaan hunajaisen kauniiksi.

Kauniiksi voi sanoa myös mikrofonin ääntä. Kuten jo ilman Synapsis-sovelluksen käyttöä tuli todettua, on ääni erittäin korkeatasoinen. Sovelluksen tuomat lisämahdollisuudet vain parantavat kokonaisuutta ja käyttäjäkokemusta. Mikrofoni suodattaa loistavasti turhat taustaäänet, eikä se laisinkaan sihise, suhise tai ota muista laitteista häiriöitä. Lisäksi täydellinen Discord-yhteensopivuus pitää huolen, että kaikki on sillä saralla kunnossa. Ja toki myös striimaajia on ajateltu: Streamer Companion App -sovelluksella saa mikrofonin valaistuksen toimimaan yleisöä hauskuuttavilla tavoilla. Käytännössä vain mielikuvitus on rajana.

Razer Seiren V3 Chroma on upea paketti tasokkaasta äänestä ja värimaailmoista pitäville. Jo pelkästään laitteen laatu ja käyttömukavuus ovat hintaluokassaan kärkikastia, upeat valot tulevat sitten vielä bonuksena päälle. Pakko todeta: tämä on todellakin toimiva kokonaisuus!

Lopuksi vielä, että itse mikrofonin voi irrottaa jalustastaan. Sen pohjassa on tulpan alle piilotettu liitin mikrofonitelineitä varten.

Razer Seiren V3 Chroma maksaa 149,99 euroa.

YHTEENVETO:
***** / *****
Kaksi maailmaa yhdistävä laadukas mikrofoni, joka on samalla pelipöydän silmäterä. Erinomaisen käytettävyyden ansiosta tämä sopii niin aloittelijoille kuin vakavissaan striimaaville.

RGB-efektit saavat kiukaan vastuksetkin välkkymään sateenkaaren väreissä.

Lisää luettavaa