Budjettihintaista ääntä – arvostelussa Trust GXT 489 Fayzo

Stereoääntä tarjoileva langaton kuulokepari antaa rahalle vastinetta, mutta kokonaisuus ei huimaa päätä ominaisuuksillaan.

24.02.2024

Budjettihintaisten pelivarusteiden kruunaamaton kuningas Trust on yleisesti ottaen merkki, johon voi luottaa penniä venyttäessä. Turhasta krumeluurista riisutut laitteet eivät raavi kukkaroa täysin riekaileiksi mutta ovat yleensä silti ominaisuuksiltaan kilpailukykyisiä tuotteita. GXT 489 Fayzo -nimeä kantava pelikuulokesetti noudattelee tuttua linjaa ja muistuttaa myös kovasti valmistajan GXT 498 Forta -mallia.

Kahdella 50 mm elementillä varustetut varsin kookkaat kuulokekupit istuvat päähän mukavasti ja isommatkin korvat tehokkaasti peittäen. Kuppien pehmusteiden reunat on päällystetty kiiltävällä tekonahalla, mutta itse päähän painautuvat osat ovat mattapintaista polyesteria. Pehmustetta on reippaasti ja mattapintainen päällyste estää hikoilun myös tehokkaasti. Vasemman kuulokkeen takareunassa sijaitsevan äänentasorullan tuntuma on sopivan napakka ja myös mikrofonin mykistysnappi on helppo löytää käsikopelolla.

Kuulokkeiden panta on täydestä muovirakenteestaan huolimatta jämäkkä ja laadukkaan oloinen. Päälaelle asettuva nukkapintainen pehmusteosa on omaan makuuni aavistuksen verran laihan oloinen, joskaan ongelmia esimerkiksi hiertymien tai painaumien muodossa ei testeissä ilmaantunut. Pannan melko pihtimäinen ote ja kuppien erinomainen pehmustus takaavat myös sen, että yksikkö tarjoaa myös melko tehokkaan passiivisen melunvaimennuksen.

Äänenlaadultaan tarjolla on napakkaa perustason stereoääntä. Bassolla on halvoille kuulokkeille tyypillisesti tapana hieman humista ajoittain, mutta ei kuitenkaan häiritsevässä määrin. Kokonaisuutena äänimaailma on sopivan muhkea ja jopa vivahteikas. Ainoastaan stereoääntä toistava setti ei ehkä ole esimerkiksi kilpailullisiin räiskintäpeleihin paras mahdollinen vaihtoehto, mutta esimerkiksi elokuvaimaisempien teosten parissa kohtalaisen tehokas stereoerottelu ajaa asiansa. Musiikkin kuunteluun ja elokuvien katseluun Fayzon oletusarvoinen ääniprofiili soveltuu mainiosti.

Erikseen irrotettavissa oleva letkumainen mikrofonipuomi on poikkeuksellisen taipuisa. Puomi säilyttää asentonsa oikein mallikkaasti ja mukana toimitettava mikin kärkeen pujotettava pop-filtteri on varsin kookas. Karpomaisen karvatupon avulla turhat rohinat kuitenkin suodattuvat muuten hieman halvan oloisesta mikrofoniäänestä pois tehokkaasti. Yleisesti ottaen mikrofonisyötettä voi kuvailla lähinnä toimivaksi. Ääni toistuu eteenpäin jokseenkin metallisena ja kolkkona, mutta puheesta saa joka tapauksessa helposti selvää. Striimihommia en lähtisi tämän yksikön varaan rakentamaan, mutta yleiseen pelin aikaiseen kommunikaatioon laite soveltuu passelisti.

Kuulokkeet yhdistetään pelivehkeisiin mukana toimitettavan 3,5 mm kaapelin avulla. 125-senttinen komboliittimellä varustettu piuha on kokonaan irrotettavissa, mikä on tämän hintaluokan yksikössä mukava bonus. Piuhan hajotessa ei siis tarvitse heittää koko laitetta mäkeen. Paketin mukana tulee myös erillinen jakajakaapeli, mikäli mikrofonisyötteelle ja äänitulolle tarvitsee erilliset piuhavedot. Jakajan kanssa kaapelille kertyy yhteensä pituutta kunnioitettavat 2,25 metriä.

Noin 45 euron hintaiset Trust GXT 489 Fayzo -kuulokkeet ovat hinta-laatusuhteeltaan passeli hankinta. Mallikkaasti ääntä toistavien luurien isoimmiksi moittimisen kohteiksi muodostuvat tilaäänen puute ja mikrofonin varsin ankeahko äänenlaatu. Stereoäänen kanssa oppii kuitenkin elämään. Kun mikrofonin on vieläpä irrotettavaa mallia, voi tilanteen kompata esimerkiksi erillisen pöytämikin avulla.

YHTEENVETO:
***(*) / *****
Passelin hintainen kuulokepari tarjoilee mukiinmenevää ääntä. Mikrofonin äänenlaatu jättää jonkin verran toivomisen varaa ja tilaäänen puute rokottavat pisteitä kuitenkin hieman.

Olemme kuulleet lämpimäsävyisestä äänestä, mutta toistaiseksi liilan ja oranssinväriset soundimaisemat ovat jääneet kokematta.

Lisää luettavaa