Mixei kuuloketeline vois siirtää ääntä? – Arvostelussa NZXT SwitchMix

NZXT:n Relay-äänilaitteet yhteen sitova SwitchMix-mikseri on kertakaikkisen villi kapistus.

01.09.2023

NZXT:n Relay-sarjan kaiuttimet ja kuulokkeet saavat rinnalleen SwitchMix-nimeä kantavan minimikserin. Härveli itsessään on vallan toimiva kapistus, mutta sen lisäominaisuudet tekevät siitä suorastaan nerokkaan lisälaitteen. Äänen miksaukseen tarkoitettujen säätimien avulla laite toimii nimittäin myös automaattisena äänen vastaanottimen vaihtajana.

Laitteisto koostuu kahdesta osasta: säätöyksiköstä ja kuuloketelineestä. Pieni musta keskusyksikkö pitää sisällään DAC-muuntimen, audioliitännät ja säätövivut. Laatikko asetellaan mukana toimitettavan kuuloketelineen tukevaan jalkaan hieman LEGO-palikoiden kiinnitysnystyröitä muistuttavien tappien avulla. Tämän jälkeen äänentoistolaitteet kytketään säädinyksikön standardimuotoisiin 3,5 mm audioportteihin. Lopulta mikseri yhdistetään tietokoneeseen USB-kaapelin avulla. Huomioitavaa on, että tuen piirissä ovat vain langalliset luurit ja kaiuttimet.

Yksiköstä on fyysinen säätörulla äänenvoimakkuudelle ja lineaarisesti liukuva keskustelun ja mediaäänentoiston tasapainoa säätävä vipu. Rullaa klikkaamalla voidaan koko järjestelmä myös mykistää. Säätörenkaan sisäsyrjässä sijaitsevat kymmenen kaaren muotoon upotettua LED-valoa indikoivat eri lähteiden äänenvoimakkuutta. Vankasta metallista rakennettu teline takaa sen, että laite istuu pöydällä tukevasti eikä heilu vaikka pöytää olisi tapana rummutella musiikkia kuunnellessa rankemminkin. Kokonaisuudelle kertyy painoa yhteensä piirun verran vajaa 700 grammaa.

Sisäänrakennettu DAC-muunnin kykenee purkamaan ääntä DTS 7.1 -standardissa, joskin ominaisuutta tuetaan vain kuulokkeita käytettäessä. NZXT:n oman CAM-ohjelmiston kautta äänen tasapainoa, ekvalisaattorisäätöjä ja miksausta voi säätää huomattavan näppärästi. Myös äänenvoimakkuutta osoittavien LED-valojen värien vaihtaminen onnistuu. Esteetikoille siis tiedotettakoon, että valaistuksen sävyttäminen muun laitteiston kanssa yhteneväiseksi on niin ikään vaihtoehto.

Koko homman varsinainen jippo piilee kuitenkin itse kuuloketelineessä. Ripustimen sisään on nimittäin piilotettu pieni painosensori, joka tunnistaa paikallaan olevat lankakuulokkeet. Kun luurit nostaa ylös koukusta, mikseri vaihtaa lähes täysin saumattomasti äänen ulostulolähteen korvanappeihin. Ominaisuus voi vaikuttaa turhalta, mutta useiden eri laitteiden välillä vaihtavan elämää se helpottaa mukavasti. Säädinyksikössä on myös erilliset äänenvoimakkuussäädöt molemmille äänituloille.

Relay-tuotesarjalle ominaisesti SwitchMixin käyttöä ei ole rajoitettu pelkästään NZXT:n omien tuotteiden pariin, vaan siihen voi yhdistää mitkä tahansa 3,5 mm -liitintä käyttävät kuulokkeet tai kaiuttimet. Valitettavasti langattomia laitteita ei kuitenkaan tueta lainkaan, vaikka painosensori toki langattomat luurit tunnistaakin. Järjestelmä nojaa käytännössä täysin fyysisten linjavetojen olemassaoloon. Tietokone itse tulkitsee mikserin sekä siihen liitetyt laitteet yhdeksi ja samaksi kokonaisuudeksi. Langattomien laitteiden tuen puuttuminen on oikeastaan ainoa selkeästi keksimäni parannuskohde seuraavan mallin silmällä pitäen.

Vaihtelen itse luurien ja kaiutinpönttöjen välillä jatkuvasti pelityypistä, kellonajasta sekä monesta muusta muuttujasta riippuen. SwitchMix ratkaisee kohdallani ongelman, jonka olemassaoloa en varsinaisesti edes tiedostanut. Äänen ulostulolähteen saumaton vaihtaminen välittömästi tilanteen mukaan on pieni mutta loppupeleissä todella näppärä ominaisuus. Kun saman laitteiston avulla voi säätää myös äänen tasapainoja ja voimakkuutta koskematta ohjelmiston tai koneen muihin säätöihin, voidaan puhua jo oikeasti elämää helpottavasta säätöyksiköstä.

NZXT SwitchMix maksaa kirjoitushetkellä noin 130 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Mikserin ja kuuloketelineen nerokas yhdistelmä, jonka näppärät ominaisuudet helpottavat sekä kuulokkeita että kaiuttimia käyttävän arkea mukavasti. Laadukasta ja kätevää laitetta on mahdotonta olla suosittelematta.

Dj-vehkeet valmiina, vain tyylitaju uupuu.

Lisää luettavaa