Dynaaminen Duo – arvostelussa NZXT Relay -kaiuttimet

NZXT:n uuteen äänilaitteiden sarjaan kuuluu tukevat pöytäkaiuttimet ja tanakka subwoofer. Hintaluokassaan kyseessä on varsin pätevä yhdistelmä.

20.08.2023

NZXT toi hiljattain markkinoille kokonaisen modulaarisen äänilaitteiden linjaston. Relay-kuulokkeet saavat rinnalleen tukevan stereokaiutinparin ja muhkean subwooferin. 80-wattiset telkänpöntöt päästävät ulos suorastaan hämmentävän kovaa ääntä. Erikseen myytävä 140-wattinen bassoyksikkö puolestaan laajentaa ennestäänkin muikean äänialan dynaamisuutta mukavasti.

Jo paketista laitteistoa ulos nostaessa on helppo havaita pitävänsä käsissään laatutavaraa. Kaiuttimien ulkokuori on valmistettu tukevasta MDF-levystä. Painoa yksiköille kertyy noin puolitoista kiloa per pönttö. Värivaihtoehtoina on NZXT:n muista komponenteista tutut valkoinen ja musta. Täten äänilaitteet on halutessaan helppo sävyttää muun koneiston kanssa yhteneväisesti. Koteloiden sisään on upotettu 20-milliset diskanttikaiuttimet ja kolmetuumaiset kaiutinelementit. Yksiköiden pohjat on päällystetty paksulla kumimatolla, joka estää niiden liukumisen pöydällä tehokkaasti. Pohjan joustava pinnoite estää tehokkaasti mahdollisen resonoinnin pöytäpintojen kanssa. Pohjasta paljastuu myös kierrekiinnitys, mikäli laitteet haluaa asentaa jalustoille.

Soinniltaan järjestelmä on kertakaikkisen laadukas. Äänessä on tarvittaessa iskevää napakkuutta ja musiikki toistuu kauniisti jopa ilman lisättyä bassokaiutinta. Ääni on väriltään miellyttävää eivätkä yksityiskohdat ala rätisemään edes ylätaajuuksissa. Pelatessa stereoparin hieno dynamiikka tulee esiin poikkeuksellisen hyvin ja esimerkiksi Call of Dutyn kaltaisten hektisten räiskintäpelien parissa järjestelmä on kuin kotonaan. Kilpailullisia moninpelejä ja avoimen maailman seikkailuja harrastavat varmasti kaipaavat tilaääntä, mutta tilanteissa, joissa kuulokkeiden tai isompien kaiutinjärjestelmien käyttäminen ei ole mahdollista, tämä pari ajaa asiansa paremmin kuin hyvin. Elokuvia tai muita videoita katsellessa dialogi ei puuroudu ja äänen erottelukyky säilyy vaikka ruudulla tapahtuisi vähän enemmänkin.

Äänijärjestelmät tuntuvat vuosi vuodelta siirtyvän yhä vahvemmin kaiutinpalkkien ja muiden yksinkertaistettujen ratkaisujen pariin. Samalla laitteiden dynaaminen säätäminen, ja osien vaihtelun mahdollisuus on vähentynyt merkittävästi. Myös osien korjattavuus on heikentynyt trendin myötä. Onkin suorastaan sydäntä lämmittävää havaita, että Relay-linjaston kohdalla on tehty tietoinen valinta vastavirtaan uimisesta. Vaikka kyseessä on oman integroidun vahvistimen sisältävät aktiivikaiuttimet, ovat käytännössä kaikki ulkoiset osat korvattavissa tai vaihdettavissa melkeinpä minkä tahansa yleisesti käytössä olevan audiokaapelin tai liittimen kanssa.

Stereopari yhdistetään toisiinsa aivan tavallista kaiutinkaapelia käyttäen. Piuha on tarpeen tullen vaihdettavissa laadukkampaan paukkulankaan. Mukana toimitettava kaapeli on kätevästi kuorittu valmiiksi kärjistä, joten omia työkaluja asennukseen ei tarvita. Takapaneelin liitännät tukevat myös muun muassa banaaniliittimiä. Toistolaitteen voi yhdistää joko tuiki tavallisella 3,5 mm audiokaapelilla tai klassisella RCA-piuhalla. Liitäntöjen joukossa on luonnollisesti tuki myös irralliselle subwoofer-kaiuttimelle. Relay-sarjan oma bassokuutio on oiva valinta, mutta standardimuotoisen RCA-liittimen ansiosta myös muiden valmistajien laitteita voidaan hyödyntää mutkattomasti.

Myös Relay Subwoofer on melkoisen tanakka kapistus. Mitoiltaan 211 x 254 x 312,5 mm kokoinen laatikko painaa piirun verran alle viisi kiloa. Pohjasta pärisevä ja edestä ilmaa haukkova bassoelementti on kuuden ja puolen tuuman kokoinen. Stereokaiuttimiin vaivattomasti liitettävä monoliitti laajentaa jo ennestään mainion kuuloisen laitteiston ääntä dynamiikan osalta mukavasti. Soinniltaan kyseessä on melko rauhallinen bassoyksikkö, mutta tarvittaessa palkeiden pauke herättää lähestulkoon tois puol jokkeekin asuvat naapurikyttääjät.

Subwooferin takapaneelissa sijaitsevat säätimet itse basson äänenvoimakkuudelle, vaiheensäädölle ja taajuuden rajoittamiselle. Säätövara takaa sen, että laitetta voi käyttää monipuolisesti myös huomattavasti toisistaan eroavissa kiinteistöissä ja huoneissa. Rajoittimen avulla alas säädettäessä bassotaajuudet soivat kivasti kaiuttimien rinnalla kuitenkaan ylikorostumatta missään vaiheessa. 140-wattisen pömpelin tehot riittävät täyttämään keskikokoisen huoneen murinallaan tehokkaasti, mutta isompaa kartanoa äänellä ei aivan saa täytettyä. Kookkaaseen ökylukaaliin joutuneekin hankkimaan hieman kookkaamman patarummun.

Hintaluokassaan täysin voittamatonta ääntä tarjoileva setti vakuuttaa upealla ulkomuodollaan ja valmistuslaadullaan kriitisimmätkin audiofiilit. Laitteiston moduulaarisuus myös mahdollistaa äänijärjestelmän rakentamisen ja muokkaamisen juuri omiin tarpeisiin sopivaksi. Kun laitteisto vieläpä soveltuu ääniprofiililtaan melkein minkä tahansa viihdemuodon nauttimiseen, on kokonaisuutta mahdoton olla suosittelematta. Nupit yhteentoista ja rokki soimaan!

NZXT Relay -kaiuttimet maksavat kirjoitushetkellä noin 260 euroa ja Relay Subwoofer noin 130 euroa.

YHTEENVETO:
***** / *****
Hinta-laatusuhteeltaan täysin lyömätön laitepari vakuuttaa kaikilla rintamilla. Erinomaista ääntä tarjoileva paketti ihastuttaa erityisesti modulaarisuudellaan ja suunnitteluratkaisuillaan. Huipputason ääntä maltilliseen hintaan halajavalle erinomainen hankinta.

Modernistinen näkemys Pääsiäissaarten kuuluisista patsaista herätti valtavan kohun.

Lisää luettavaa