Äänekäs harppaus mukavuusalueelta – arvostelussa NZXT Relay -pelikuulokkeet

Erityisesti tietokonekoteloistaan paremmin tunnettu NZXT on tehnyt uuden aluevaltauksen äänilaitteistojen saralla. Katsastetaan Relay-tuotesarjan pelikuulokkeiden toimivuus.

06.08.2023

Suutaria kehotetaan pysymään sanonnassa lestissään, mutta silti aina silloin tällöin on hyvä suunnata ulos omalta mukavuusalueeltaan. Pääosin tietokoneen koteloita ja muita komponentteja valmistava NZXT on tuonut markkinoille kokonaisen modulaarisen audiolaitteiden ekosysteemin. Kaiuttimet, kuulokkeet, subwooferin ja pienen pöytämikserin sisältävästä mallistosta arvosteltavaksemme päätyi ensimmäisenä Relay-nimeä kantavat pelikuulokkeet.

Valkoisilla tai mustilla muovisilla ulkokuorilla koristellut kuulokkeet painavat vain noin 270 grammaa mikrofonin kanssa ja noin kymmenen grammaa vähemmän ilman mikkiä. Alumiiniset sangat kuitenkin saavat ne tuntumaan arvokkailta, eikä pakettia missään nimessä voi keveydestään huolimatta sanoa halvan oloiseksi. Päälaen kohdalta suorastaan muhkeasti pehmustettu panta saa luurit tuntumaan mukavilta ja keinonahalla vuoratut kupitkin ovat poikkeuksellisen muhkeat. Vaikkei minkäänlaista aktiivista vastamelujärjestelmää mukana olekaan, on kupit sen verran tiiviit, että ne eristävät passiivisesti ulkoa tulevaa ääntä suorastaan huikean tehokkaasti. Eihän nyt sentään Peltoreista voida puhua, mutta ei tässä kauaskaan jäädä.

Pakettiin sisältyvä kaksimetrinen piuha takaa sen, ettei kuuntelu rajoitu ainoastaan käytettävän laitteen lähietäisyydelle. Punotulla langalla päällystetty kaapeli on varsin vankkatekoinen ja laadukas. Letkussa itsessään on myös äänenvoimakkuuden säädin sekä mikrofonin mykistin. Mukana toimitetaan myös USB-sovitin sekä 3,5 mm jakaja, joiden ansiosta settiä voi käyttää varsin vaivattomasti useimmissa laitteissa.

Pantaa voi säätää porrastetusti ja säätövaraa piisaa sen verran reippaasti, ettei kookkaammallakaan kallolla varustetun pelurin tarvitse palauttaa luureja kauppaan. Kuulokekuppien kallistuskulmaa voi säätää pystysuunnassa, mutta sivuttaissuuntaista säätövaraa ei ole. Aivan kaikille pääkopille kyseinen kapistus ei välttämättä tästä johtuen sovi. Oman keskikokoisen pääkupolini kanssa ei kuitenkaan säätöjen osalta ollut valittamista. Kevyen painon ja muhkeiden pehmustusten ansiosta laitteisto ei rasita pitkienkään pelisessioiden aikana käytännössä ollenkaan.

Hi-Res-sertifioidulla äänellä varustettu setti osaa myös toistaa DTS:X-standardin mukaista kolmiulotteista tilaääntä. 40 mm elementit puskevat asiallista joskaan ei varsinaisesti aivan mullistavan tasoista ääntä. NZXT:n omalla CAM-ohjelmistolla laitteelle voi valita useista eri esiasetuksista sopivan äänitilan tai vaihtoehtoisesti säätää kymmenportaisen ekvalisaattorin avulla omansa. Luurit on selvästi tarkoitettu pelikäyttöön, ja täten korkeat äänet tuntuvat korostuvan bassotaajuuksia tai puhetta enemmän. Varsinaista superhuman-hearing-järjestelmää vastaavaa ei kuitenkaan ole tarjolla, mutta pelitilan päälle laittaessa juuri esimerkiksi askelten äänet tuppaavat korostumaan taistelun tuoksinnassa.

7.1-kanavainen tilaääni toimii mainiosti ilman suurempia ongelmia. Virtuaalinen DTS:X ajaa asiansa onnistuneesti ja kolmiulotteisen äänen illuusio on varsin onnistunut. Erityisesti räiskintäpeleissä ja avoimen maailman seikkailuissa ominaisuus osoittaa tehonsa, äänen ympäröidessä kokijan täysin. Elokuvakäyttöön basso ja diskanttitoisto on omaan makuuni hieman liian heiveröinen. Ihan yleisestikin äänenvoimakkuudesta tuntuu myös loppuvan puhti kesken elokuvien katselua ajatellen. Musiikki toistuu passelisti ja ajaa satunnaiskäytössä asiansa. Turkulainen iskelmä toistuu ongelmitta, mutta vähänkään bassopainotteisempia biisejä tykiteltäessä dynamiikan rajat alkavat tulla vastaan. Toki aito audioharrastaja hankkinee mieluummin kunnolliset monitorikuulokkeet peliluurien sijaan.

Mukana toimitettava irroitettava mikrofoni on suorastaan hämmentävän löysärakenteinen. Tuntumaltaan keitettyä pastaa muistuttava puomi säilyttää kuitenkin muotonsa erinomaisesti. Äänenlaadullisesti kyseessä on suorastaan yllättävän laadukas laite. Pelikäytössä puheääni toistuu selkeästi ja hyvälaatuisena eikä pälätys ala särkemään päätä edes tiukimpien käskynhuutosessioiden aikana. Karvatupolla päällystetty kärki pitää myös pahimmat huohotukset ja suhinat kurissa tehokkaasti. Myös erillistä äänensyöttölaitetta käyttävien tarpeet on huomioitu ja mikki on tarvittaessa täysin irrotettavissa.

Relay-kuulokesetti on langallinen pelikäyttöön tarkoitettu äänentoistolaitteisto, joka puolustaa paikkaansa omassa hintaluokassaan vankasti. Sen ääniprofiili ei varsinaisesti loksauttele leukoja, mutta kokonaisuus suoriutuu tehtävistään paremmin kuin hyvin. Satunnaiseen elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun sekä päivittäiseen pelikäyttöön pakettia on joka tapauksessa helppo suositella. Kevytrakenteisuutensa ja käyttömukavuutensa ansiosta Relay on mainio valinta pitkäkestoisiinkin pelisessioihin.

Mustana ja valkoisena saatava NZXT Relay -kuulokesetti maksaa noin 120 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Hintaluokassaan mainio valinta langallista pelikuulokesettiä etsivälle. Käyttömukavuudeltaan ensiluokkaisen kokemuksen tarjoavat luurit eivät kuitenkaan yllä äänenlaadullisesti aivan kirkkaimpaan kärkikastiin.

NZXT:n kuulokkeet ovat muhkeat, mutta stringimallistoa ei kovin peittäväksi voi väittää.

Lisää luettavaa