Pallo sisällöntuottajille – arvostelussa Logitech G Yeti Orb -mikrofoni

Logitechin juuri lanseeratun uuden laitemalliston kohtuuhintainen pikkumikrofoni hurmaa ulkomuodollaan ja käyttömukavuudellaan.

05.11.2023

Logitechin uuden laitemalliston myötä markkinoille saapui kokoelma uusia kevyitä hiiriä, näppäimistöjä, mikrofoneja ja valopalkkeja. Uutuuksien joukossa lanseerattu Yeti Orb -nimeä kantava kondensaattorimikrofoni on suunniteltu ottamaan huomioon erityisesti pelistriimaajien käyttötarpeet. Leikkisän ulkomuodon alla hyrrää varsin laadukas laitteisto.

Pallonmuotoinen mikrofoni istuu pöydälle kauniisti mukana toimitettavan kolmihaaraisen jalan päällä. Laitteen sisälle sijoitetun kondensaattorin näytteenottotaajuus on 24 bittiä / 48 kilohertsiä, mikä on peruskäytössä enemmän kuin tarpeeksi. Äänenlaadultaan yksikössä ei ole testien perusteella juurikaan moittimista. Puhe välittyi testeissä selkeänä ja säröttömänä eteenpäin niin striimien kuin Discord-keskusteluidenkin yhteydessä. Ääni on oletusarvoisesti varsin lämmin ja ehkä hienoisesti bassoon kallellaan, mutta ei missään nimessä häiritsevässä määrin. Tietokoneen lisälaitteen ollessa kyseessä, äänen sävyä on joka tapauksessa mahdollista säätää lukemattomilla eri ratkaisuilla.

Kokoa yksikölle ei ole siunaantunut kovinkaan paljoa. 230 grammaa painava laite on jalkansa kanssa piirun verran alle 20 senttiä korkea. Pöytäpinta-alaa se varaa noin 12 senttiä syvyys- ja leveyssuunnassa. Mikrofoniyksikön pohjassa on myös 1/4″ kierrekanta puomin tai telineen asennusta varten. Kangasmateriaalilla päällystetty ulkokuori saa kokonaisuuden näyttämään ja tuntumaan varsin arvokkaalta. Ääntä laite ottaa vastaan herttakuvion muodossa, joten äänen leikkaantumista ei tarvitse pelätä vaikka striimihommien yhteydessä olisi tapana hieman liikuskellakin. Tiivis kangaspäällyste myös suodattaa äänestä pahimmat puuhkutuksista ja pöhinöistä johtuvat säröäänet yllättävän tehokkaasti pois.

Laitteen plug and play -suunnittelun ansiosta se on mahdollista kytkeä tietokoneeseen suoraan paketista mukana toimitettavan USB-johdon avulla. Täten yksinkertaisimmillaan mikrofonin käyttöönotto on huomattavan mutkatonta. Itse yksikön liitäntäportti on USB-C-tyyppiä, joten edellisen polven laitteita vielä piinanneet micro- ja mini-USB-liitännät alkavat onneksi jo olla historiaa. Logitechin omalla G HUB -ohjelmistolla on mahdollista säätää ääniä ja laitteen kahta Lightsync-yhteensopivaa RGB-valoaluetta, mutta muuten itse äänen taltiointiin ohjelmistoa ei vaadita. Hallintaohjelmiston kautta on myös mahdollista käyttää BLUE VO!CE -ominaisuuksia, joilla omaa puheääntä voi muuntaa ja naamioida niin halutessaan.

Pallon takapuolella sijaitsee Logitechin logolla varustettu RGB-valaisualue, kun taas etuosassa on pieni lediraita. Molempia voi ohjelmoida haluamansa mukaan ja esimerkiksi etuvaloa voi käyttää kätevästi ilmaisemaan vaikkapa aktiivisuustilaa. Valaisualueet ovat varsin maltillisen kokoisia, joten varsinaiseksi valonlähteeksi Yeti Orbia ei voi väittää. RGB-yksiköiden mukanaolo takaa sen, että niin halutessaan varsinkin Logitechin laitteilla työpöydälle on mahdollista luoda varsin yhtenäinen ilme.

Laitteessa ei ole minkäänlaisia fyysisiä näppäimiä, joten äänenvoimakkuuden säätö ja mykistys tulee tehdä ohjelmistojen kautta. Vaikka näppäimettömyys lisää näennäisesti käytön ja asennuksen helppoutta, on etenkin mykistysnäppäimen pois karsiminen harmittava ratkaisu. Sama ongelma toistuu toki muiden valmistajien halvemman hintaluokan laitteissa.

Noin 70 euron hintaan myytävä yksikkö on varsin mainio hankinta kasuaalimmalle striimaajalle tai aktiiviselle verkkopelaajalle. Äänenlaadun osalta se pieksee esimerkiksi pelikuulokkeiden usein ankeahkot sankamikrofonit mennen tullen. Siistin ulkomuodon ja kompaktin kokonsa ansiosta se soveltuu karua gamer-brändäystä karsastavien pöydälle varsin mainiosti. Kun fyysisten näppäinten puute on laitteen ainoita moittimisen aiheita, on kokonaisuutta vaikea olla suosittelematta.

YHTEENVETO:
**** / *****
Kohtuuhintainen kondensaattorimikrofoni, joka tarjoaa laadukasta ääntä ja pramean ulkomuodon. Muuten loistavan paketin hohtoa himmentää ainoastaan fyysisten näppäinten täydellinen puute.

Kolme jalkaa ja pallo – tulevaisuuden futaaja on täällä!

Lisää luettavaa