Jämeryyttä ja äänekkyyttä – arvostelussa Logitech PRO X TKL Lightspeed -pelinäppäimistö

Logitech jatkaa PRO-näppäimistöjen kehittelyä. Tällä kertaa suunnittelupöydän äärelle otettiin iso nippu pelialan ammattilaisia. Millaista jälkeä tuli?

28.09.2023

TKL-näppäimien suosion ottaessa yhä isompia askeleita tuo Logitech markkinoille uuden korkeampaan hintaluokkaan sijoittuvan Logitech PRO X TKL Lightspeed -vaihtoehdon. Jos jotain niin ainakaan laitteen nimeen ei tarvitse enää yhtään lisää kirjaimia tai lyhenteitä. Vaan mitä kaikkea tuo nimirimpsu ja lankun päälle isketty kova hintalappu lopulta sitten sisältääkään?

Ensinnäkin Logitechin PRO X -laitteet ovat tulleet tunnetuiksi varsin viilattuina ja ennen kaikkea harrastuksensa vakavasti ottaville tähdättyinä pelivälineinä. Mallisto on perinteisesti tarjonnut oivallisia työkaluja pelaajille, mutta niiden ominaisuudet ja laadukkaat rakenteet ovat näkyneet korkeana hintana.

Pohjoismaisella asettelulla varustettu Logitech PRO X TKL -pelinäppäimistö on saatavilla niin GX red linear- kuin GX brown tactile -kytkimillä. Molempien painallusten mitta on 1,9 mm ja painallusvoima 50 grammaa. Tiltin testiin tuli tactile-malli, jonka kytkimet voi halutessaan vaihtaa itse; Logitechin verkkokaupassa on tarjolla edellä mainittujen kytkimien lisäksi myös clicky-vaihtoehto. Nämä kaikki maksavat 49,99 euroa.

915 grammaa painava PRO X TKL Lightspeed on 34 millimetrin korkeudessaan melko huomiota herättävä ilmestys. Kolmeen eri kallistuskulmaan saatavan lankun muut mitat ovat 352 * 150 mm. Lisäsyvyyttä tulee funktionäppäimien yläpuolelle nakatuista erikois- ja medianäppäimistä sekä äänenvoimakkuusrullasta. Ne nousevat lankun pinnasta vain parisen milliä, joten ne vähän ikään kuin katoavat korkeiden PBT-näppäinhattujen taakse. Ei se varsinaisesti mikään ongelma ole, mutta etenkin rullan käyttäminen on hitusen hankalaa.

PRO X TKL Lightspeedin korkea profiili ja sopivan uhoileva yleisasu erottuvat pitkälle. Se ei kuitenkaan yllättävästi ole sellaista arvokasta fiilistä tursuava alumiini-hopealevytapaus kuin tämän hintaluokan laitteelta ehkä odottaisi. Itse asiassa näppis on jopa tarkemmin katsoessa varsin tylsän näköinen. Vaan toisille käyttäjillehän tällainen ”keskitytään perusasioihin” on juuri sitä toivottua tyyliä. Kauneus on katsojan silmässä ja niin päin pois.

Pelikaverina PRO X TKL Lightspeed on sen sijaan juuri sitten sitä mitä pitääkin: nopea, luotettava, hyvin paikoillaan pysyvä ja ennen kaikkea pelinäppäimistöltä tuntuva. Lightspeed-USB-dongle on niin pätevä ettei sitä käytettäessä huomaa eroa langalliseen näppäimistöön laisinkaan; tämän homman Logitech on osannut hoitaa jo vuosikausia. Tarvittaessa yhteyden voi muodostaa myös Bluetoothilla. Dongleen voi liittää muuten kaksi yhteensopivaa Logitech-laitetta. Tietokoneesta saakin vapautettua yhden USB-portin yhdistämällä hiiren ja näppäimistön samaan vastaanottimeen.

PBT-hatuissa on niille ominainen karheus. Tässä näppäimistössä ne tosin tuntuvat aavistuksen verran sileämmältä kuin yleisesti. Kuumaveriseen pelaamiseen PBT-hatut ovat aina hyvä ajatus. Niihin ei tule ajan kanssa samanlaista kulumista tai ”rasvaista pintaa” kuten ABS-hattuihin. Sormet pysyvät kiltisti WASD-näppäimillä matsista toiseen.

PRO X TKL Lightspeed on kaikin puolin nopea. Lightspeed-yhteyden päivitys tapahtuu tuhat kertaa sekunnissa. Mutta itse näppäimissä on – ainakin testatussa tactile-mallissa – sen verran pitkä toimintamatka, että lankku voisi olla vielä nopeampikin. Nyt toki puhutaan jo kärjistetysti millisekunneista, mutta ammattipelaajien kannattaa ottaa tuntumaa ennen hankintaa ihan varmuuden vuoksi. Normaali tekstin naputtelu sujuu onneksi kuin ajatus. Näppiksessä on joka tapauksessa sellainen pelituntuma, että niin sanottuun normaaliin naputteluun en lähtisi tätä hankkimaan. WASD-pelailuun tarkoitetulta tämä näyttää – ja tuntuu.

Mutta sitten tulee yksi isohko mutina: äänekkyys. Naputtelusta, jo pelkästä normaalista kirjoittamisesta, tulee sellainen kalkatus, että se voi oikeasti häiritä jopa huoneen ulkopuolellakin olevia iltahiljaisuuden aikana. Jopa varovaisella kirjoitustyylillä tulee ääntä ainakin vierustoveria häiritsevän verran. Tämä on piirre, joka tulisi ehdottomasti korjata seuraavaan malliin.

PRO X TKL Lightspeedin akku kestää käyttöä 50 tunnin verran. Lataus hoituu 1,8-metrisellä USB-A-USB-C-kaapelilla. Paketissa tulee myös jatkosovitin donglea varten, mikäli haluaa asettaa sen lähemmäs itse näppäimistöä.

Paketin mukana tulee myös kuljetuskotelo – ja kaiken kukkuraksi upea sellainen! Kova ja näppiksen erinomaisesti suojaava vetoketjullinen kotelo ei ole ainoastaan näppärä, se on myös erittäin arvokkaan tuntuinen. Yleensä moisia saa ostaa kovalla hinnalla erikseen, mutta tässä se siis tulee suoraan mukana. Peliturnauksista toiseen reissaajat arvostavat tällaista huomioimista!

Mainitaanpa vielä RGB-valot. Kyllähän ne ovat tietenkin mukana. Logitechin G HUB -softalla sujuu niin valmiiden kuin omien väriaanimaatioiden ja -kikkailujen asettamiset. Luonnollisesti myös makrot, pelitilan toiminta ja muut hoituvat kyseisellä softalla. RGB-tykityksen suhteen näppäimistö on maltillinen, sillä valoja ei näppäimien kannoista näy. Ainoastaan kirjaimet ja numerot läpäisevät RGB-iloittelun ilmoille.

PRO X TKL Lightspeed on kovaääninen mutta erittäin hyvän tuntuinen pelinäppis. Se on jämerä ja hyvin paikoillaan pysyvä. Äänenvoimakkuusrulla ei ole parhaimmassa mahdollisessa käyttöpaikassa, mutta senkin asian kanssa pärjää. Vaikka hintaa on paljon, mukana tuleva loistava kuljetuskotelo paikkaa ongelmaa.

Logitech PRO X TKL Lightspeed maksaa 229 euroa. Pohjoismaisella asettelulla sitä on saatavilla niin lineaarisilla kuin tactile-kytkimillä. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, pinkki ja valkoinen.

YHTEENVETO:
**** / *****
Hillityn näköinen pikkulankku pelaamiseen. Etenkin paikasta toiseen reissaavalle sopiva näppis mukana tulevan kantokotelon ansiosta. Äänekkyydestä on kuitenkin annettava miinusta.

Logitechin uusiin näppäimistöihin kuuluu James Bond -henkinen eject-nappi. Sitä painettaessa Esc-näppäimen hattu singahtaa ilmoille estäen pelaajan rage quit -aikomukset.

Lisää luettavaa