Pelipistettä värittävä suoratoistovalaisin – arvostelussa Logitech Litra Beam LX

Logitechin uusi suoratoistovalaisin on persoonallinen laite. Hinnaltaan se astuu suoraan raskaaseen sarjaan, joten otetaanpa selvää mihin kaikki eurot oikein menevät.

30.10.2023

Logitechin uusi Litra Beam LX on vekkuli vekotin. Se on kaksipuolinen ja sellaisenaan monikäyttöinen suoratoistovalaisin, joka soveltuu niin striimaajien kuin käyttöympäristön voimakkaaseen valaisemiseen.

Bluetoothilla tai USB-kaapelilla tietokoneeseen liitettävän Litra Beam LX:n etupuolella on jyrkät varjot eliminoiva valo. Se tarjoaa striimaajalle elokuvamaisen pehmeästi TrueSoft-tekniikalla toimivan valaistusratkaisun, jonka värilämpötilaa ja kirkkautta voi säätää Logitechin G HUB -ohjelmistolla. 40 senttimetriä leveän valopalkin voi asettaa niin pystysuoraan, vaaka-asentoon kuin vinottainkin mukana tulevaa 45-senttimetristä tukijalkaa käyttämällä.

Käyttöönotto sujuu kohtuullisen vaivattomasti. Aivan silmät kiinni -suoritus se ei kuitenkaan ole, sillä älypalkkiin on liitettävä USB-kaapelin lisäksi myös pistokkeeseen iskettävä virtalähde. Bluetooth poistaa USB-letkun käyttötarpeen, mutta pistoke täytyy siis olla aina lähellä. Ei tullut ihan heti moinen mieleen, sillä jotenkin aivot olettivat, että virta otettaisiin USB-portin kautta. Näinhän ei tämän tehovalon kanssa luonnollisesti kuitenkaan ole.

Pienen tietokonepöydän alaisen akrobatian jälkeen letkut olivat paikoillaan. Sen jälkeen ei mitään ihmetyksiä sitten enää tullutkaan.

400 lumenin striimausvalo on kirkkaimmillaan silmiä siristävän häikäisevä. Sillä saa näppärän ohjelmiston ansiosta kohteen ja tilanteen kuin tilanteen näyttämään eläväiseltä, hehkuvalta tai vaikka kylmän viileältä. Jos haluaa käsin kurotella, valoa voi hallita myös valopalkissa olevista näppäimistä.

Mutta Litra Beam LX on muutakin kuin pelkkä suoratoistovalaisin. Valaisimen toinen puoli on nimittäin varustettu useilla RGB-ledeillä. Ne saa esimerkiksi heijastamaan haluamiaan värianimaatioita yhdessä muiden LIGHTSYNC-yhteensopivien Logitech-laitteiden kanssa. Litra Beam LX voi myös seurata näytön tapahtumia ja reaaliaikaisesti värittää vaikka monitorin takana olevaa seinää sen mukaisesti. Tällä tavoin saadaan niin peleihin kuin muuhun viihteeseen lisää immersiota. Ja tokihan valot saa myös nostamaan bileiden tunnelmaa välkkymällä musiikin tahdissa. Voidaankin siis sanoa, että tällä saa ympäristön loistamaan sellaisena kuin haluaa.

Suoratoistovalaisin, joka on samalla värimaailmojen luoja. Litra Beam LX on täydellinen valinta moneen käyttöön. Mutta halvalla se ei lähde.

Yli puolitoista sataa euroa valopalkista kuulostaa hurjalle summalle ja sitähän se myös on. Tässä kohtaa täytyy kuitenkin ajatella kokonaisuutta.

Itse striimausvaloja on markkinoilla monenlaisia, mutta yleisesti on pakko todeta, että halvalla ei saa hyvää. Esimerkiksi moni aloitteleva striimailija ei välttämättä tule edes ajatelleeksi värilämpötilan tärkeyttä. Sitten sitä ostetaan kolmenkympin perusvalo ainoastaan havaitakseen sen kuukauden päästä täysin riittämättömäksi. Litra Beam LX:n hintaa ei kuitenkaan puolla ainoastaan erinomainen ja ohjelmoitava striimivalo, vaan erityisesti toisen puolen RGB-valaistus.

Synkronoidut valopalkit ovat kaikkea muuta kuin halpoja. Esimerkiksi Philipsin pöydälle asetettava valkoinen Hue Gradient Signe -älypöytävalaisin maksaa tasan 200 euroa. Lisäksi se vaatii yli 50 euron Bridgen (verkkoreitittimen), jos haluaa sen toimivan synkassa viihteen kanssa. Yhtäkkiä Litra Beam LX:n 170 euroa ei olekaan niin paljoa, kun kyseessä on tunnelmavalon lisäksi myös suoratoistovalaisin.

Kokonaisuuden kannalta tärkeän G HUB:n toimivuus on yksi suuri syy tämän laitteen arvosanaan. Kun on taistellut monien muiden älyvalojen toimivuuden kanssa, sitä osaa eri tavalla arvostaa huoletonta toimivuutta. Litra Beam LX teki testeissä juuri sitä mitä sen käskettiinkin tehdä – ilman oikuttelua. Tästä ei älyvalo parane!

Logitech Litra Beam LX maksaa 169,99 euroa.

Litra Beam LX on läpäissyt tiukimmatkin turvallisuustestit, joten sitä voi huoletta käyttää jopa pitkissä striimaussessioissa. Lisäksi sen muoviosat sisältävät vähintään 48-prosenttisesti sertifioitua kuluttajakäytön jälkeen kierrätettyä muovia.

YHTEENVETO:
***** / *****
Hulppean hintansa sisälle korkeatasoisen striimivalon ja sitäkin huikeamman RGB-huoneenvalaistuksen sisältävä älyvalopalkki kaikkiin käyttötilanteisiin. Ihastuttava laite!

The Dark Side of the Suoratoistovalaisin.

Lisää luettavaa