Älä anna koon hämätä – arvostelussa DJI Neo

Vakuuttava valo- ja videokuvaaminen ei aina vaadi tonnien kalustoa tai vuosikymmenien koulutusta. DJI Neo on erittäin pienikokoinen ja erittäin kohtuuhintainen kameralla varustettu drone, jolla kuka tahansa voi luoda taidetta. Tai ainakin vähintään upeita maisemakuvia.

24.10.2024

Onhan noita droneja sekä niiden materiaalia osunut silmään vuosien varrella yhtä ja toista, mutta omakohtaista konkreettista kokemusta ei ennen DJI Neohon tutustumista ollut. Tämä harmaa keijukainen saattaa painaa vaivaiset 135 grammaa ja lentää korkeintaan reilun vartin, mutta lopputulos on tästä huolimatta suorastaan hämmästyttävää.

DJI Neo on saatavilla kahdessa eri myyntiversiossa, joista arvosteluun saapui paremmin varusteltu Fly More Combo -paketti. Itse dronen lisäksi laatikosta putkahtaa kokonaiset kolme akkua, erillinen ohjain ja muutamia varaosia pahan päivän varalle.

Neon kantava voima tulee sen automatisoiduista mahdollisuuksista. Kopteria voi nimittäin lennättää vaivattomasti ilman ohjaimia tai edes mobiiliappia. Jos oikein tahtoo viilata pilkkua, niin teoriassa pientä pirulaista voisi operoida puhtaasti pelkän äänen avulla. Tämä tekee DJI Neosta eittämättä täydellisen ensidronen aloittelijalle. Neon voi päästää ilmaan suoraan käyttäjän kämmeneltä kuudella eri automatisoidulla kuvaustyylillä. Tilan valinta onnistuu suoraan kopterin päällä sijaitsevasta painikkeesta. Laitteeseen pakattuja tiloja ovat esimerkiksi Follow-moodi, jossa drone seuraa kävelevää kuvauskohdetta hyvinkin vakaasti. Rocket-moodissa drone kohoaa peräti 10 metrin korkeuteen lähtöpaikastaan ja laskeutuu samoille seuduille kuvaten suoraan alaspäin. Tämä oli ensimmäisellä kokeilukerralla lähes hermoja raastava kokemus, että tuleeko kaveri takaisin alas ihan kiltisti.

Automaattisten kuvaustilojen kaverina lennättämiseen voi käyttää myös DJI Fly -appia, joka laajentaa droneen saatavilla olevia työkaluja kivasti. Ensimmäisenä isona nostona on kopteriin pakattujen kuuden kuvaustilan muokattavuus, sillä niitä voi tuunata omien mieltymysten sekä tarpeiden mukaan. Esimerkiksi jo aiemmin mainittuun Follow-tilaan voi säätää sitä, kuinka korkealta tai läheltä drone seuraa kuvattavaa kohdetta. Fly-sovellus sisältää myös manuaalisen ohjauksen erillisen ohjaimen tapaan. Kosketusnäyttöä hiplaamalla kopteri kuitenkin reagoi snadeilla viiveillä käyttäjän liikkeisiin, jolloin liikehdinnässä ei tapahdu äkkinäisiä nykäyksiä, vaan lento pysyy vakaana sekä pehmeänä.

DJI Neo saavuttaa täyden potentiaalinsa paketin mukana tulevan ohjaimensa avulla. Pienen alkukankeuden jälkeen kopterin ohjaaminen on loppujen lopuksi melko lähellä esimerkiksi Battlefield-pelien hävittäjän lentämistä ensimmäisen persoonan kamerakulmasta. Kapulan kanssa ohjaaminen lupailee myös signaalin yltävän jopa kymmenen kilometrin matkalle, mutta laitteen akunkeston huomioiden kolme tai neljä kilometriä vaikuttaa huomattavasti realistisemmalta. Ohjaimen akunkesto on lähemmäs kolmea tuntia, joten tätä ei tarvitse latailla aivan yhtä tiuhaan kun itse kopterin akkuja. Ohjainta käyttäessä Neon korkeus- ja nopeusmahdollisuudet menevät myös uusiksi. Vaikka dronen automaatiotiloissa kohotaan korkeintaan 10 metriin, voi kapulalla lennellessä pyöriä lähes 30 metrin korkeudessa. Ohjainlentoon on myös kaksi eri nopeustilaa, joista kevyemmällä pääsee suhaamaan 6 metriä sekunnissa ja sporttivaihteella 8 metriä sekunnissa. Siinä kohtaa jos kokemus ja itsevarmuus kohtaavat kunnolla, voi kopterin iskeä täysmanuaaliin, jolloin vauhtia kertyy parhaimmillaan 16 metriä sekunnissa. Tämä on vapain sekä samalla edistynein tila ohjata kopteria, mutta riskit törmäilyyn ja virheliikkeisiin on hyvinkin suuri.

Pienen dronen tekniset ominaisuudet ovat akunkestoa lukuunottamatta melko vakuuttavat ollakseen näinkin pieni laite. Gimbalilla varustettu kamera mahdollistaa 4K-videokuvauksen 30 ruutukuvan sekuntitahdilla tai pehmeämpään menoon Full HD:ta 60 ruutukuvan sekuntivauhdilla. Saman linssin kautta onnistuu myös valokuvien räpsiminen 12 megapikselin tarkkuudella. Ihan virheetöntä Neolla kuvaaminen ei ole, jos kaiken jättää automaation haltuun. Kopterissa on melko aggressiivinen automaattinen valotus, jolloin videon sävy- ja valaistustasot hyppivät räikeästi kuvausympäristön vaihtuessa. Kuvaamisessa on mahdollista ottaa koko homma omiin käsiin manuaalitilojen kautta, mutta näitä varten täytyy vielä vähän opiskella lisää.

Vakuuttavista ominaisuuksistaan huolimatta DJI Neon kokonaisessa käyttökokemuksessa on myös risuja. Esimerkiksi DJI Flyn asentaminen Android-puhelimeen tuntui tarpeettoman monimutkaiselta. Ensin Google Playstä kaivettiin DJI Store, jonka avulla navigoitiin varsinaisen dronemme osastolle. Tovin selailun jälkeen silmään osui linkki varsinaiseen Fly-applikaatioon, joka piti ladata ja asentaa selaimen kautta. Vaikeuksien kautta siis lopulta voittoon. Toinen pieni mutka matkaan tulee varsinaisen dronen pienikokoisuuden ja keveyden kautta. Kopterin kautta kuvatussa videossa näkyy nimittäin herkästi, jos tuulen nopeus osoittautuu pienelle dronelle liian rivakaksi. Kuvan vakaus ei silmittömästi räjähdä, mutta tarkkaan katsova huomaa kyllä nykähdykset. Neo ei myöskään selviä heikossa valaistuksessa, sillä videokuvan laatu menee todella sekavaksi puuroksi auringonlaskun jälkeen.

DJI Neo on varustettu 22 gigatavun kiinteällä muistilla eikä kopteriin pysty lisäämään muistia esimerkiksi SD-kortin avulla. Vaikka muistikapasiteetti ei päätä huimaa, pystyy pienellä dronella loppupeleissä kuvaamaan noin 40 minuuttia 4K-videota vailla huolen häivää. Mobiilissa oleva DJI Fly mahdollistaa kuvatun materiaalin siirtämisen täysin langattomasti dronesta luuriin muutamissa minuuteissa, joten minkäänlaista piuhasekoilua tai tietokoneella kikkailua ei tarvita.

Kevyen painonsa vuoksi DJI Neota varten ei teoriassa tarvitse Suomessa rekisteröityä droneoperaattoriksi, mutta kopterissa oleva kamera kuitenkin vaatii tämän. Operaattoriksi rekisteröityminen maksaa vuodessa 40 euroa.

Ensimmäiseksi dronekokemukseksi DJI Neo tekee todella suuren vaikutuksen. Laite on pieni, ketterä ja selkeäkäyttöinen. Laitteen valmiit kuvaustilat mahdollistavat todella kivuttomasti kelle tahansa ensimmäisiä ilmaotoksia, minkä lisäksi opiskelun kautta ohjaimeen tarttuessa mahdollisuudet ovat miltei rajattomat. Fly More Combo on kokonaispakettina todella houkutteleva, sillä se tarjoaa avaimet juurikin droneharrastuksen laajentamiseen ilman välitöntä uuden kopterin hankintaa. Jokainen minuutti ilmassa tietysti jännittää, koska kukaan ei ole seppä syntyessään. Hiljaa hyvä tulee ja rauhallisella harjoittelulla on hyvä tallentaa lentojaan kätevästi vaikka puhelimeen tarkasteltavaksi lähes taiteellisten videoiden voimin.

DJI Neo (pelkkä drone) on saatavilla noin 210 euron hintaluokassa. Täysvarusteltu Fly More Combo irtoaa noin 360 euron hintaan.

YHTEENVETO:
**** / *****
Teoriassa täydellinen ensilaite kuvauksesta kiinnostuneille droneharrastajille. Pieni koko, yksinkertainen käyttö ja automatisoidut kuvaustilat ovat todella luokseen kutsuvia ominaisuuksia. Täydet pisteet jäävät saamatta laitteen Fly More Combo-paketista, sillä edullisempi myyntiversio periaatteessa rajoittaa täydestä potentiaalista.

Toistuvista kielloista huolimatta PostNotin uusia ’kirjekyyhkyjä’ yritetään kouluttaa kotiinkuljetuksiin. Jaksavat kantaa juuri ja juuri 12 gramman Chupa Chups -tikkarin naapuriin.

Lue myös: Keskitien kulkija – arvostelussa Motorola Edge 50 Neo