Tervetuloa taivaaseen! – Maailmassa on paikka, jonne on arkistoitu yli 7000 eri peliä

19.02.2017

Pelejä on maailman historiassa tehty melkoinen määrä. Nyt esittelyssä on todellinen retroilijan paratiisi.

Paikka sijaitsee Yhdysvalloissa Michiganin osavaltiossa Duderstadt Center -nimisen paikan kellarissa. Siellä on Michiganin yliopaston tietokone- ja videopeliarkisto, jonne on säilötty yli 7000 video- ja tietokonepelejä sekä lautapelejä. Valikoimaa löytyy kuulemma aina Atari 2600:sta Xbox Oneen asti.

Tämän uutisen kuvituskuvana on juurikin legendaarinen Atari 2600, joka julkaistiin jo vuonna 1977.

Arkisto avattiin vuonna 2008, ja se on kasvattanut suosiotaan jonkin verran, mutta se on silti sen verran piilossa, että kaikki kampuksen opiskelijatkaan eivät tiedä siitä mitään. Alun perin arkisto itse asiassa aloittikin yliopiston kirjastona, jossa piti pitää oppi- ja tutkimismateriaaleja. Toisin kävi.

 

 

Nykyisin arkisto on viihdekeskus opiskelijoille, yliopistohenkilökunnalle sekä yleisölle, jotka haluavat joko tutkia tai pelata pelejä.

Arkistoa rahoittaa yliopiston kirjastojärjestelmä, ja määrärahoilla kokoelmaa kartutetaan jatkuvasti. Tämän lisäksi myös lahjoituksia tulee hyvään tahtiin.

Arkiston johtohenkilö David Carter kommentoi arkistokäytäntöjä seuraavasti:

Emme halunneet olla kuin muut peliarkistot, joissa on paljon lukkoja ja asioita pitää erikseen pyytää ja todistaa, että on tekemässä tutkimusta. Halusimme toiminnan olevan paljon avoimempaa myös yleisölle. Meidän mielestämme on arvokasta, että ihmiset pystyvät kokemaan pelaamisen historian, ja se toimii hyvänä keinona mainostaa paikkaamme. Ihmiset ovat keksineet paikalle sellaisiakin käyttötarkoituksia, mitä emme olleet ajattelleet”.

 

Kokoelmaan pääsee käsiksi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen avulla.

Lisätietoa saat arkiston kotisivuilta.

Lisää luettavaa