Razerin katalogissa on jos jonkinlaista näppäimistöä, mutta hintatasoltaan ne painottuvat premiumin puolelle. Noin vuosi sitten Tiltin hyppysissä kävi täydet viisi tähteä saanut BlackWidow V4 Pro, jonka hinta on vielä tätäkin kirjoittaessa alkuperäiset 269,99 euroa. Nyt testiin tuli vielä parikymppiä kalliimpi Huntsman V3 Pro.
Tuhdin paketin mukana tulee itse näppäimistön lisäksi irrotettava liitäntäkaapeli (tietokoneeseen liitettävä pää on mallia USB-A) ja magneetilla kiinnittyvä tekonahkapintainen rannetuki. Kolme eri kallistuskulmaa tarjoava näppis on sen verran korkea, että ainakin allekirjoittaneelle tuki ilmeni pakolliseksi.
860 grammaa painavan näppiksen mitat ovat 445 * 139 (rannetuen kanssa 224) * 39 mm. Kun lankku on rannetukineen pöydällä, on todettava, ettei se nyt mitenkään erityisen premiumilta näytä – päinvastoin. Lentokonealumiinista valmistettu harjattu metallipinta on toki komea, mutta moista näkee huomattavasti halvemmissakin pelinäppiksissä. Kaksoiskerrosvalmistetut PBT-näppäinhatut ovat yhtälailla yllätyksettömän näköiset, jopa tylsät. Näppimissä on varovainen RGB-valaistus, mutta muutoin tämä on riisuttu kaikenlaisista ympäröivistä ledijuovista ja muista. Valovilkettä pöydällensä vaativat joutuvat siis kääntymään muualle.
Huntsman V3 Pro piilottaa premiuminsa kuorien sisälle. Ja näin e-urheilunäppiksen kohdalla kuuluukin olla.
Muutaman viikon käytön jälkeen on todettava, että tämän näppäimistön analogiset optiset Gen-2-kytkimet ovat aivan fantastiset. Niin pelaaminen kuin työskentely sujuu tällä esimerkillisen hienosti. Hyvä painallustuntuma liitettynä näppäinhattujen sopivaan karheuteen on yksinkertaisesti täydellinen kombo.
Mutta lisää mainituista kytkimistä. Ensinnäkin täysi hyöty tästä lankusta saadaan vasta Razerin Synapse-ohjelmiston (Windows 10 / 11) asentamisen jälkeen. Sen jälkeen edessä onkin valintojen maailma.
Softalla saa vaivatta vaihdettua näppäimistön RGB-valaistuksen. Kuten jo aiemmin todettua, se on kirkkaudeltaan maltillinen ja vasta pimeässä kunnolla erottuva. Erilaisia värianimaatioita on useita niin kuin Razerin näppäimistöissä on tapana.
Kytkimien säätäminen on kuitenkin se juttu, jota softalla lähdetään tekemään. Valmiita profiileja on kourallinen (esimerkiksi ”analogiset WASD-näppäimet”, ”autopeliasetukset” ja ”huippuherkkä”), minkä lisäksi omia pystyy lisäämään tarpeidensa mukaan.
Itselleen sopivan toimintapisteen pystyy valitsemaan joko kaikille näppäimille kerrallaan tai sitten ohjelmoida vaikka jokaiselle napille oman herkkyyden. Toimintapisteellä tarkoitetaan siis kohtaa, jossa näppäin aktivoituu. Näillä kytkimillä se voi olla kymmenesosamillimetrin tarkkuudella väliltä 0,1 – 4,0 mm. 0,1 mm on muuten jo sellainen hipaisuherkkyys, että aivan kuin puhelimen kosketusnäyttöä hiplailisi.
Kytkimet tarjoavat myös Rapid Trigger -toiminnon. Sitä käyttämällä voi valita kuinka monta millimetriä täytyy näppäintä nostaa toimintapisteen yläpuolelle ennen kuin näppäin on jälleen valmiina ottamaan uuden komennon vastaan. Rapid Trigger -herkkyys voi olla kymmenesosamillimetrin tarkkuudella 0,1 – 1,0 mm. Eli mikäli RT-herkkyydeksi on valittu 0,4 mm ja toimintapiste on 1,0 mm, täytyy näppäintä höllätä 0,6 millimetrin syvyyskohtaan, jonka jälkeen toimintapiste on valmiina ottamaan seuraavan näpäyksen vastaan. Vikkelät ja herkät sormet omaavat pelaajat saavat tästä optiosta melkoista kilpailuetua. Tämä on itse asiassa myöskin kovassa kirjoittelussa vallan mainio mahdollisuus.
Jos ei ole aiemmin käyttänyt toimintapisteen valintaa tai Rapid Triggeriä, kannattaa sille antaa aikaa ja etsiä itselleen sopivin painallusmitta. Parin viikon treenaamisen jälkeen näppäilemisestä tulee ainutlaatuisen tyydyttävää ja myöskin nopeampaa.
Yksi hulppea ominaisuus on myös näppäimien korvaaminen analogisilla peliohjain- ja joystick-toiminnoilla. Esimerkiksi WASD-näppäimet voi ohjelmoida toimimaan peliohjaimen vasemman analogitatin mukaisesti. Näin ollen esimerkiksi w-näppäimen painallus vie hahmoa eteenpäin painalluksen voimakkuuden mukaisesti joko hiljaa hipsien tai vauhdikkaasti juosten. Lisäksi autopeleihin tulee täysin erilainen tuntuma niin pehmeiden kääntymisien kuin tarkasti hallittavien kaasu- ja jarrupoljinten osalta. Tämä on toimintapisteen valinnan ja Rapid Triggerin ohella sellainen samanlainen ”kun siihen kerran tottuu niin paluuta tavalliseen näppäimistöön ei enää ole” -ominaisuus.
Näppäimiin voi luonnollisesti myös ohjelmoida muutakin, kuten eri ohjelmien käynnistys tai vaikka usein käytettävä tekstirimpsu. Näitä kaikkia toimintoja hallitseva Synapse-ohjelmisto on sinänsä ihan kätevä käyttää, se saisi vain olla hieman kevyempi. Kokonaan uusittu versio on onneksi aivan nurkan takana.
Razer Huntsman V3 Pro on huikea näppäimistö. Se on loistava pelikaveri, mutta myös erinomainen valinta salamannopeisiin kirjoitus- ja työskentelyhetkiin. Toimintoja piisaa laidasta laitaan ja vaikka niiden käyttöönottoa joutuu ehkä tovin harjoittelemaan, on se vaivan arvoista.
Ulkonäöllisesti Huntsman V3 Pro ei vakuuta, mutta käyttöfiilis on aivan toista maata. Jopa oikeassa ylänurkassa olevat medianäppäimet volyymirullineen antavat sormille hyvän tuntuman. Miellyttävät näppäinhatut ja sopivan vasteen antavat 100 miljoonaa klikkausta kestävät kytkimet kruunaavat tästä lankusta erityisen tapauksen. Kunhan vain ottaa sen mahdollistamat toiminnot käyttöön niin kyllä: Huntsman V3 Pro on hintansa arvoinen.
Razer Huntsman V3 Pro maksaa 289,99 euroa. Saatavilla on myös TKL- (249,99 €) ja Mini-versiot (209,99 €).
YHTEENVETO:
***** / *****
Premium-hintaisen näppäimistön sisuksiin on isketty upeat toiminnot mahdollistavat kytkimet. Käyttötuntuma on aivan loistava niin pelien kuin työskentelynkin aikana.