EA:n ja muiden talojen härskille rahastukselle loppu – ovatko käytännössä pelisisältöä ostamaan pakottavat free to play -pelit laittomia?

12.04.2013

Lontoossa päämajaansa pitävät Office of Free Trading tutkii tällä hetkellä ns. free to play -pelien laillisuutta. Free to play -peleissä pelaaja voi hankkia itselleen varsinaisen pelin maksutta, mutta käytännössä suuresta osasta esimerkiksi pelimaailmassa käytettävistä aseista ja muista tilpehööreistä joutuu pulittamaan mikromaksun.

Mikromaksu sinällään on yleensä pieni summa rahaa, mutta kun liki jokainen pelin sisäinen tavara on maksullinen, nousevat pelaamisen kustannukset hyvin usein korkeiksi. Toki yleensä esimerkiksi free to play -autopeleistä löytyvät uudet kulkuvälineet saa auki myös pelaamalla, mutta peliä pitää tahkota joskus aivan tolkuttomia määriä saadakseen siihen lisäsisältöä perinteiseen tapaan.

Suurin kohu mikromaksuista on noussut EA:n julkaisemasta Real Racing 3 -pelistä, jossa mikromaksut näyttelevät liki pääosaa, ja ”maksutonta” peliä on lähes mahdoton pelata ilman pelin sisäisiä ostoksia.

Office of Fair Trading tutkii tällä hetkellä monen pelitalon free to play -markkinointitapoja. Tällä hetkellä tutkitaan, onko free to play -pelien markkinointi ”harhaanjohtavaa, mainontaan perustuvaa tai muuten epäreilua kuluttajaa kohtaan.” Erityisen huolissaan OOFT:ssä ollaan lapsiin kohdistuvasta markkinoinnista ja siitä, ohjaillaanko lapsia ostamaan lisäsisältöä peleihin vanhempiensa kustannuksella.

OOFT:n mukaan free to play pelien rikkoessa lakia he ovat valmiita haastamaan pelitalot oikeuteen, mikäli ne eivät suostu poistamaan lainvastaisia sisältöjä peleistään.

OOFT:stä painotetaan ettei heiden tarkoituksenaan ole kieltää free to play -pelejä vaan tutkia niiden laillisuutta ja varmistaa, että kaikki toimivat samojen pelisääntöjen mukaan.

Asiasta kertoi CVG.

Lisää luettavaa